Κερδοσκόποι και Μέρκελ μας έστειλαν στο ΔΝΤ


Ρεπορτάζ : Άγγελος Κωβαίος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)

Με δήλωση του ιδίου του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου από το λιμάνι του Καστελόριζου έγινε χθες η επίσημη ανακοίνωση του ελληνικού αιτήματος για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης Ευρώπης- ΕΕ. Το κλίμα είχε προετοιμαστεί από νωρίς το πρωί, ενώ ο κύβος ερρίφθη ουσιαστικά την προηγούμενη ημέρα, με τις ανακοινώσεις της Εurostat για το ύψος του ελλείμματος, την...


υποβάθμιση από τη Μoody΄s και τις εισηγήσεις των υπουργών.
Παράλληλα από τον χώρο των τραπεζών έφθαναν οι αγωνιώδεις εκκλήσεις προς το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτές, το περιθώριο μερικών εβδομάδων που σκεπτόταν να αφήσει η κυβέρνηση ωσότου ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός θα απειλούσε τις τράπεζες με ασφυξία και θα ήταν αρκετό να προκαλέσει δραματικές και εν πολλοίς ανεπανόρθωτες συνέπειες. Οι αποφάσεις ελήφθησαν μετά τη λήξη του προχθεσινού Υπουργικού Συμβουλίου, όταν στο Μέγαρο Μαξίμου παρέμειναν και συζήτησαν με τον Πρωθυπουργό και το επιτελείο του ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης. Στη σύσκεψη αυτή μελετήθηκε η προχθεσινή δήλωση του επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος-Καν, το περιεχόμενο της οποίας παρέμενε για τους περισσότερους σε επίπεδο πληροφορίας ως αργά το απόγευμα της Πέμπτης.
Πέραν αυτών, στη συζήτηση μεταξύ του Πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών προχθές το βράδυ εκτιμήθηκε ότι η προσφυγή στον μηχανισμό μετά την 9η Μαΐου θα συνιστούσε μία ακόμη μεγάλη περιπέτεια για την ελληνική οικονομία: αν η αίτηση υποβαλλόταν τότε και με δεδομένο ότι στις 19 Μαΐου η Ελλάδα θα βγει να δανειστεί, ο χρόνος ως την ουσιαστική ενεργοποίηση του μηχανισμού θα ήταν δραματικά περιορισμένος, ενώ τώρα εξασφαλίζεται το απαραίτητο περιθώριο.
Σε συνδυασμό με αυτά, η απόφαση υπαγορεύτηκε και από τις εντεινόμενες πλέον πιέσεις προς την Πορτογαλία και την εκτίμηση ότι αν περιπέσει και άλλη χώρα της ΟΝΕ στον κυκλώνα του ακριβού δανεισμού, θα περιπλακεί σημαντικά η διαδικασία του μηχανισμού.
Κατόπιν όλων αυτών, ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον κ. Παπακωνσταντίνου να προχωρήσει τη διαδικασία και αναχώρησε για το Καστελόριζο, απ΄ όπου έκανε τη δική του πολιτική δήλωση, σημειώνοντας ότι: «Ηλθε η στιγμήτον χρόνο που δεν μας δίνουν οι αγορές να μας τον δώσει η απόφαση που πήραμε όλοι μαζί οι ηγέτες των χωρών της Ευρώπης για να στηριχθεί η Ελλάδα. Είναι ανάγκη, εθνική και επιτακτική, να ζητήσουμε επισήμως από τους εταίρους μας την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης,που από κοινού δημιουργήσαμε στην ΕΕ. Εχω ήδη δώσει εντολή στον υπουργό Οικονομικών να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες».
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι εταίροι στην ΕΕ θα συνδράμουν άμεσα και αποφασιστικά «ώστε να παράσχουν στην Ελλάδα το απάνεμο λιμάνι που θα μας επιτρέψει να ξαναχτίσουμε το σκάφος μας με γερά και αξιόπιστα υλικά» και προσέθεσε ότι έτσι θα σταλεί ένα μήνυμα στις αγορές «ότι η ΕΕ δεν παίζει και προστατεύει το κοινό μας συμφέρον και το κοινό μας νόμισμα» . Εν όψει των νέων δεδομένων που δημιουργεί η προσφυγή στον μηχανισμό, ο κ. Παπανδρέου παρομοίωσε το διάστημα που ακολουθεί με «νέα Οδύσσεια για τον Ελληνισμό» και συμπλήρωσε ότι «πλέον ξέρουμε τον δρόμο για την Ιθάκη και έχουμε χαρτογραφήσει τα νερά». Ο Πρωθυπουργός επιτέθηκε εκ νέου στη ΝΔ και με αφορμή την ανακοίνωση της Εurostat για τα στοιχεία του ελλείμματος, είπε: «Θύμισαν σε όλους μας τα ακατανόητα λάθη, τις παραλείψεις, τις εγκληματικές επιλογές και την καταιγίδα των προβλημάτων που μας κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση.Ολοι μας κληρονομήσαμε- η σημερινή κυβέρνηση και ελληνικός λαός- ένα σκάφος έτοιμο να βυθιστεί».
Επιστροφή...



0 Σχόλια στο "Κερδοσκόποι και Μέρκελ μας έστειλαν στο ΔΝΤ"

Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται!

Δημοσίευση σχολίου

Αρχείο



Free Hit Counter
Copyright ©2010 epikairotita24