Του άλλαξαν ολόκληρο το πρόσωπο


Ρεπορτάζ : Νατάσα Μπαστέα
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Η πρώτη ολική μεταμόσχευση προσώπου στην ιστορία της Ιατρικής πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία, σε έναν νεαρό αγρότη που είχε αυτοπυροβοληθεί στο πρόσωπο και δεν μπορούσε επί πέντε χρόνια να φάει, να μιλήσει και να αναπνεύσει κανονικά. Στην επέμβαση αυτή, που έγινε στις...


αρχές της εβδομάδας, διήρκεσε συνολικά περισσότερες από 24 ώρες και χαρακτηρίστηκε ως «το άγιο δισκοπότηρο της πλαστικής χειρουργικής», αντικαταστάθηκε ολοκληρωτικά το πρόσωπο ενός άνδρα. Από το 2005, όταν γάλλοι γιατροί είχαν αποκαταστήσει μερικώς το πρόσωπο της Ιζαμπέλ Ντινουάρ, έχουν πραγματοποιηθεί ορισμένες επεμβάσεις μερικής μεταμόσχευσης προσώπου, όμως η επέμβαση που έγινε στο νοσοκομείο Βαλ ντ΄ Εμπρόν της Βαρκελώνης ήταν η πρώτη στην οποία αντικαταστάθηκε ολόκληρο το πρόσωπο. Περισσότεροι από 30 χειρουργοί, αναισθησιολόγοι, νοσοκόμες και γιατροί άλλων ειδικοτήτων πήραν μέρος στη μεταμόσχευση, στη διάρκεια της οποίας ο ασθενής έλαβε καινούργιους μυς προσώπου, δέρμα, μύτη, χείλη, σιαγώνα, δόντια, ουρανίσκο και ζυγωματικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ασθενής του οποίου το όνομα δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, έχει συνέλθει πλήρως και έχει μάλιστα δει το καινούργιο του πρόσωπο. Δωρητής ήταν ένας άνδρας ο οποίος είχε χαρακτηριστεί εγκεφαλικά νεκρός.
Ο ασθενής, ο οποίος είναι περίπου 30 ετών και είχε αυτοπυροβοληθεί κατά λάθος στο πρόσωπο. Οι γιατροί υπολογίζουν ότι θα αρχίσει να μιλά και να τρώει μόνος του σε μερικές εβδομάδες, ενώ θα μπορεί ακόμα και να γελά, κάτι που μέχρι τώρα δεν ήταν δυνατό. Από το νοσοκομείο υπολογίζεται ότι θα μπορέσει να βγει έπειτα από δύο μήνες.
Ο Χοάν Περ Μπαρέτ, επικεφαλής του Τμήματος Πλαστικής Χειρουργικής του νοσοκομείου δήλωσε ότι η επέμβαση ήταν απολύτως επιτυχημένη και πρόσθεσε: «Ο ασθενής έχει ουλές στο μέτωπο και στον λαιμό, αλλά δεν θα είναι ορατές στο μέλλον. Του δείξαμε το πρόσωπό του όταν το ζήτησε και οι ψυχολόγοι έκριναν ότι ήταν έτοιμος. Δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα». Παρ΄ ότι ο ασθενής έλαβε το πρόσωπο του δότη που είχε ένα πολύ σοβαρό αυτοκινητικό δυστύχημα, δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά του. Το αποτέλεσμα θα είναι ένας συνδυασμός των προσώπων των δύο ανδρών.
Ο μεγαλύτερος φόβος των γιατρών τώρα είναι να μην απορρίψει τα μοσχεύματα ο οργανισμός του λήπτη. Ο 30χρονος θα πρέπει να λαμβάνει ισχυρά ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για το υπόλοιπο της ζωής του, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, ενώ δεν αποκλείεται να προκληθούν και άλλες ασθένειες όπως διαβήτης. Το σώμα της Ιζαμπέλ Ντινουάρ προσπάθησε δύο φορές να απορρίψει το μόσχευμα. Υπάρχουν επίσης φόβοι ότι οι ασθενείς που έχουν υποστεί την ταλαιπωρία ενός πολύ σοβαρού ατυχήματος και πολλαπλές επεμβάσεις κατόπιν, αντιμετωπίζουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα κυρίως διότι αισθάνονται ότι χάνουν την ταυτότητά τους. Πολλοί όμως πιστεύουν ότι αυτό είναι ρίσκο που αξίζει να πάρει κάποιος.

Επιστροφή...



0 Σχόλια στο "Του άλλαξαν ολόκληρο το πρόσωπο"

Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται!

Δημοσίευση σχολίου

Αρχείο



Free Hit Counter
Copyright ©2010 epikairotita24