Ελλήνων Οδύσσεια


Απο Τα Νέα
Πάτησε το κουμπί για την προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης ο Γιώργος Παπανδρέου από το Καστελλόριζο όπου περιόδευε, έπειτα από μια νύχτα μακρών δραματικών διαβουλεύσεων. Αμέσως μετά τη δήλωση του Πρωθυπουργού, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου απέστειλε επιστολή στον αρμόδιο επίτροπο Ολι Ρεν, τον επικεφαλής [...]


του Γιουρογκρούπ Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν- Κλοντ Τρισέ, με την οποία ζητεί την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. Παράλληλα, έγκυρες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ώς το τέλος της προσεχούς εβδομάδας αναμένεται η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με το κλιμάκιο του ΔΝΤ, το οποίο ουσιαστικά διαπραγματεύεται και για λογαριασμό της Ε.Ε.

Η απόφαση Παπανδρέου πρέπει να θεωρείται αποτέλεσμα των ισχυρών πιέσεων που δέχεται το τελευταίο διάστημα η ελληνική οικονομία, με τα spreads να ακολουθούν ανεξέλεγκτη πλέον πορεία, και του ορατού πλέον κινδύνου να καταρρεύσει η χώρα οικονομικά. Ακόμα και πληροφορίες ότι τελικά το έλλειμμα θα διαμορφωθεί οριστικά στο 13,9% με πιθανότητα να ξεπεράσει και το 14% έπαιξαν ρόλο.

Τώρα, η κυβέρνηση αναμένει ότι μετά την υποβολή του αιτήματος θα υπάρξει βοήθεια προς την Ελλάδα, ώστε να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες της χώρας που είναι για τον μήνα Μάιο 11,6 δισ. ευρώ και έχουν ορίζοντα το διήμερο 18- 19 Μαΐου. Μετά την ημερομηνία αυτή, αναμένεται και ενεργοποίηση των εσωτερικών εξελίξεων, με τον ανασχηματισμό να προβάλλει πλέον ως σοβαρό ενδεχόμενο.

Ολόκληρη η δήλωση του Πρωθυπουργού έχει ως εξής:
Χθες, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για το πραγματικό μέγεθος του ελλείμματος του 2009.

Θύμισαν σε όλους μας τα ακατανόητα λάθη, τις παραλείψεις, τις εγκληματικές επιλογές και την καταιγίδα των προβλημάτων που μας κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ολοι μας κληρονομήσαμε, η σημερινή κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός, ένα σκάφος έτοιμο να βυθιστεί. Μια χώρα χωρίς κύρος και αξιοπιστία, που είχε χάσει τον σεβασμό ακόμα και των φίλων και των εταίρων της.

Μια οικονομία εκτεθειμένη στο έλεος της αμφισβήτησης και των ορέξεων της κερδοσκοπίας.

Από την πρώτη μέρα σηκώσαμε τα μανίκια και με σκληρή δουλειά βαλθήκαμε να αναστρέψουμε αυτό το αρνητικό κλίμα. Καταστρώσαμε σχέδιο, πήραμε δύσκολα μέτρα που πολλές φορές πόνεσαν, αλλά ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας.

Δημιουργήσαμε νέες συμμαχίες. Επειτα από έναν πραγματικό μαραθώνιο, διεκδικήσαμε και καταφέραμε να οδηγηθούμε σε μια ισχυρή απόφαση της Ε.Ε. για τη στήριξη της χώρας μας με ένα πρωτόγνωρο, για την ιστορία και τα δεδομένα της Ε.Ε., μηχανισμό. Και εμείς και οι εταίροι μας στην Ε.Ε. ελπίζαμε ότι αυτή η απόφαση θα αρκούσε για να ηρεμήσει και να συνετίσει τις αγορές ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη χρηματοδότηση της χώρας μας με χαμηλότερα επιτόκια. Να υπάρξει, δηλαδή, η απαραίτητη νηνεμία ώστε να αφιερωθούμε στο έργο μας, στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, για να κάνουμε την οικονομία μας βιώσιμη, ανταγωνιστική.

Να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της δυνατή, για να αισθανθούν όλοι οι Ελληνες περήφανοι.

Οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν. Είτε γιατί δεν πίστεψαν στη βούληση της Ε.Ε. είτε γιατί κάποιοι αποφάσισαν να συνεχίσουν την κερδοσκοπία. Και σήμερα, η κατάσταση στις αγορές απειλεί να αποδομήσει όχι μόνο τις θυσίες του ελληνικού λαού αλλά και την ομαλή πορεία της οικονομίας. Και κινδυνεύει να χαθεί η προσπάθεια που καταβάλλουν οι Ελληνες από τα ακόμη μεγαλύτερα επιτόκια δανεισμού και, ακόμη χειρότερα, από τη δυσκολία δανεισμού.

Δεν θα το επιτρέψουμε.

Ηρθε η στιγμή, τον χρόνο που δεν μας δίνουν οι αγορές, αυτό τον χρόνο να μας τον δώσει η απόφαση που πήραμε όλοι μαζί οι ηγέτες των χωρών της Ευρώπης για να στηριχθεί η Ελλάδα. Είναι ανάγκη, ανάγκη εθνική και επιτακτική, να ζητήσουμε επισήμως από τους εταίρους μας την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης που από κοινού δημιουργήσαμε στην Ε.Ε.

Εχω ήδη δώσει εντολή στον υπουργό Οικονομικών να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες. Και οι εταίροι μας θα συνδράμουν άμεσα και αποφασιστικά ώστε να παράσχουν στην Ελλάδα το απάνεμο λιμάνι που θα μας επιτρέψει να ξαναχτίσουμε το σκάφος μας με γερά και αξιόπιστα υλικά.

Αλλά και να στείλουν και ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές ότι η Ε.Ε. δεν παίζει και προστατεύει το κοινό μας συμφέρον και το κοινό μας νόμισμα. Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη πορεία, μια νέα Οδύσσεια για τον Ελληνισμό.

Ομως, πλέον, ξέρουμε τον δρόμο για την Ιθάκη και έχουμε χαρτογραφήσει τα νερά. Μπροστά μας έχουμε ένα ταξίδι με απαιτήσεις από όλους μας, αλλά με μια νέα συλλογική συνείδηση και κοινή προσπάθεια θα φθάσουμε εκεί ασφαλείς, πιο σίγουροι, πιο δίκαιοι, πιο περήφανοι.

Ο τελικός μας στόχος, ο τελικός μας προορισμός είναι να απελευθερώσουμε την Ελλάδα από επιτηρήσεις και κηδεμονίες. Να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις του Ελληνισμού, τον κάθε Ελληνα και κάθε Ελληνίδα από αντιλήψεις, πρακτικές και συστήματα που τον εμποδίζουν παντού, εδώ και δεκαετίες.

Να δώσουμε οξυγόνο εκεί όπου υπάρχει ασφυξία, δικαιοσύνη και κανόνες εκεί όπου υπάρχει αδικία, διαφάνεια εκεί όπου υπάρχει σκοτάδι, σιγουριά εκεί όπου υπάρχει ανασφάλεια, και ανάπτυξη για όλους. Η έμπνευση, η πίστη μας είναι ετούτος εδώ ο τόπος, από το Καστελλόριζο μέχρι την Κέρκυρα, από την Κρήτη μέχρι τον Εβρο, είναι αυτός ο υπέροχος λαός, είναι οι νέοι μας με τις δυνατότητες και τα οράματά τους.

Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε. Αρκεί εμείς οι Ελληνες να πιστέψουμε στις δυνατότητές μας, στις αξίες μας, στον ίδιο μας εαυτό.

Επιστροφή...0 Σχόλια στο "Ελλήνων Οδύσσεια"

Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται!

Δημοσίευση σχολίου

ΑρχείοFree Hit Counter
Copyright ©2010 epikairotita24