Το δείπνο του Γ.Καρατζαφέρη


Ρεπορτάζ : Άρης Ραβανός
(από ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής)

Πριν από λίγες ημέρες σε ταβέρνα των νοτίων προαστίων ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης δείπνησε με μια ομάδα δέκα νυν και πρώην βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Βασικό μενού ήταν οι εξελίξεις στη ΝΔ και οι κινήσεις του προέδρου της κ. Αντ. Σαμαρά. Μεταξύ εκλεκτών ψαρομεζέδων και κόκκινου κρασιού συζητήθηκε επί αρκετή ώρα η εσωκομματική κατάσταση στο κόμμα της αξιωματικής...

αντιπολίτευσης. Κάποιοι δυσανασχετούσαν για τον κ. Σαμαρά και μιλούσαν για λανθασμένες
κινήσεις. Ψύχραιμος ο κ. Καρατζαφέρης άκουγε και κουνούσε το κεφάλι επιδοκιμάζοντας τα όσα έλεγαν οι συνδαιτυμόνες του. Με τους περισσοτέρους έχει τις ίδιες ανησυχίες και προβληματισμούς, ενώ με άλλους - κυρίως μέλη της «λαϊκής Δεξιάς»συμπλέει σε πολλά θέματα. Επειτα από πολλές αναφορές στα εσωκομματικά της ΝΔ και μόλις άρχισε κάποιος βουλευτής να του λέει για τη στάση του ΛΑΟΣ και του ιδίου, γυρίζει και του απαντά: «Μου δώσατε ζωτικό πολιτικό χώρο και τον εκμεταλλεύομαι. Δεν είμαι εχθρόςαλλά φίλος σας».
Η δυσκολία πολλών βουλευτών και στελεχών της ΝΔ να προσαρμοσθούν στα νέα εσωκομματικά δεδομένα μετά την εκλογή του κ. Σαμαρά διευκολύνει την επαφή με τον κ. Καρατζαφέρη. Ο ίδιος, όποτε βρίσκει ευκαιρία, και την έχει συχνά τελευταία, προκαλεί τη συζήτηση με τους «γαλάζιους» φίλους του. Οι συζητήσεις που έχει με βουλευτές και στελέχη της ΝΔ που δεν αισθάνονται άνετα με τον κ. Σαμαρά είναι πολλές: είτε για καφέ είτε για φαγητό. Αλλες γίνονται σε κεντρικά στέκια της πλατείας Κολωνακίου και άλλες σε ταβέρνες, είτε στα βόρεια είτε στα νότια προάστια. Σε αυτές τις συνάξεις επικρατεί ο νόμος της σιωπής. Κανείς δεν μιλάει για το περιεχόμενο των συνομιλιών και χρειάζεται μεγάλη επιμονή για να ανοίξουν τα στόματα.
«Με καλούν και πάω...»
Τα «τραπεζώματα» του κ. Καρατζαφέρη είναι αρκετά, αν και ο ίδιος αρνείται ότι αυτός αναλαμβάνει την πρωτοβουλία. «Από τη στιγμή που με καλούν τι να κάνω; Να μην πάω;» απαντά όταν του θέτουν το ερώτημα αν κάνει συνάξεις με στόχο μεταγραφές από τη ΝΔ. «Δεν είναι στα σχέδιά μου και δεν έχω τέτοιον στόχο, τουλάχιστον για την ώρα» επισημαίνει και δεν θέλει να προβάλει τις συνάξεις αφού κατανοεί ότι τροφοδοτούνται διάφορα σενάρια για μετακινήσεις βουλευτών και στελεχών.
Γι΄ αυτόν τον λόγο και το επόμενο διάστημα θα είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στις επαφές του με βουλευτές της ΝΔ. Μάλιστα για την επόμενη εβδομάδα ένας υπουργός των κυβερνήσεων Καραμανλή, προσκάλεσε σε δείπνο 12 βουλευτές της ΝΔ, τον κ. Καρατζαφέρη και δυο επιχειρηματίες. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ αρνήθηκε και δεν θα παραστεί για να μην δώσει λαβή για σχόλια.
Στη Ρηγίλλης πληροφορούνται τις κινήσεις του κ. Καρατζαφέρη και δεν επιθυμούν να συζητήσουν επί του θέματος. Οσο για τους συνδαιτυμόνες του προέδρου του ΛΑΟΣ, οι περισσότεροι από όσους φέρεται ότι συμμετέχουν στα «τραπεζώματα» είτε διαψεύδουν κατηγορηματικά τη συμμετοχή τους είτε την αποφορτίζουν από κάθε έννοια «συνωμοτικότητας».
"Οι συνάξεις δεν ποινικοποιούνται"
«Το γεγονός ότι συζητάμε δεν σημαίνει τίποτα. Είμαστε χρόνια φίλοι» έλεγε προ ημερών ο βουλευτής της ΝΔ κ. Κ. Κιλτίδης και άλλος συνάδελφός του που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του διευκρίνιζε ότι «οι πολιτικές συζητήσεις και συνάξεις επιτρέπονται και δεν ποινικοποιούνται».
Κατά καιρούς ο κ. Καρατζαφέρης έχει βρεθεί, είτε για καφέ είτε για φαγητό, με αρκετούς βουλευτές της ΝΔ, μεταξύ των οποίων οι κκ. Κιλτίδης, Ι. Ιωαννίδης, Χρ. Μαρκογιαννάκης, Αθ. Γιαννόπουλος κ.ά., αλλά και με «γαλάζιους» δημάρχους και νομάρχες. Από αρκετούς προβάλλεται η εκδοχή των άνευ σημασίας κοινωνικών συναναστροφών, σαν αυτές που συμβαίνουν καθημερινά μεταξύ κομματικών και κυβερνητικών στελεχών της ίδιας παράταξης.
Παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Καρατζαφέρη ότι δεν σχεδιάζει μεταγραφές, επιχειρεί διείσδυση στον ζωτικό χώρο της ΝΔ και προετοιμάζεται για υποδοχή «γαλάζιων» νυν και πρώην βουλευτών στο κόμμα του. «Ολα τα πράγματα θέλουν τον χρόνο τους. Αυτή την ώρα προέχει να βγει η χώρα από την κρίση και γι΄ αυτό παλεύω» λέει και στους συνομιλητές του παραδέχεται ότι προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τη σύγχυση που κατ΄ αυτόν επικρατεί στη ΝΔ. Ο κ. Καρατζαφέρης εκτιμά ότι η διάσπαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πιθανότερη παρά ποτέ και κάποιοι συνομιλητές του είναι έτοιμοι να προτείνουν ως και τη διεξαγωγή κοινού συνεδρίου ΝΔ και ΛΑΟΣ!
Ο κ. Καρατζαφέρης, ο οποίος δίνει απλόχερα τη στήριξή του στην κυβέρνηση, μιλώντας για το «εθνικό μέτωπο» που είναι αναγκαίο για να αντιμετωπιστεί η κρίση, επιμένει ότι η ΝΔ δεν ασκεί αντιπολίτευση και ασκεί σκληρή κριτική στον κ. Σαμαρά. Μάλιστα θεωρεί ότι δεν έχει στρατηγική και, το κυριότερο, ότι δεν ελέγχει το κόμμα: «Ο Σαμαράς έχει μαζί του ένα τμήμα της ΝΔ. Η πλειοψηφία είναι καραμανλικοί, κάποιοι άλλοι είναι μητσοτακικοί και αυτός έχει τους Μουτζαχεντίν τους δικούς του» αναφέρει.
Στις συζητήσεις του με τους βουλευτές της ΝΔ μιλάει για την ενίσχυση του ΛΑΟΣ και σημειώνει ότι σήμερα η σχέση είναι ένα προς τρία. «Αυτό δείχνει μια νέα πραγματικότητα στην παράταξη» τονίζει και δεν διστάζει να πει στα «γαλάζια» στελέχη ότι ο κ. Σαμαράς πρέπει να καταλάβει τον νέο συσχετισμό δυνάμεων και να προχωρήσει σε ένα πλαίσιο συνύπαρξης - συλλειτουργίας απέναντι στην κυβέρνηση.
Φοβάται κοινωνική έκρηξη λόγω της οικονομικής κρίσης και προβλέπει, αν ο Πρωθυπουργός δεν καταφέρει να διατηρήσει τη συνοχή της κυβέρνησης, διάσπαση των δύο μεγάλων κομμάτων και δημιουργία νέων σχηματισμών. Υπέρμαχος της προσφυγής στο ΔΝΤ, υπεραμύνεται της στάσης του για τη στήριξη των μέτρων της κυβέρνησης, ενώ έχει ξεκινήσει επαφές με τους πρώην πρωθυπουργούς (προχθές συνάντησε τον κ. Κ. Μητσοτάκη , ενώ μεθαύριο θα επισκεφθεί τον κ. Κ.Σημίτη ).
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ συνεχίζει τις επαφές και συναντήσεις του και με πρώην βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και νυν «γαλάζιους» δημάρχους και νομάρχες με κύριο μενού τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Μάλιστα σε πολλούς νομούς βρίσκεται σε προχωρημένες επαφές, ενώ έχει «κλειδώσει» και η στήριξή του προς τον νομάρχη Θεσσαλονίκης κ. Π. Ψωμιάδη, τον οποίο θα στηρίξει για τη θέση του περιφερειάρχη Μακεδονίας.
«Ελάτε να κατεβούμε μαζί»
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, το ΠαΣοΚ θα κερδίσει όλες σχεδόν τις περιφέρειες, με εξαίρεση ενδεχομένως τη Θεσσαλονίκη. Γι΄ αυτό δεν διστάζει να απευθυνθεί προς τον κ. Σαμαρά: «Ή τα δίνουμε όλα στο ΠαΣοΚ ή κάνουμε πολιτική συμφωνία να στηρίξουμε από κοινού υποψήφιους περιφερειάρχες και να πάμε μαζί». Επίσης ο κ. Καρατζαφέρης πιέζει τον κ. Σαμαρά και τον προκαλεί ουσιαστικά να στηρίξει τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνη, ο οποίος θα διεκδικήσει εκ νέου τον δημαρχιακό θώκο, ζητώντας να βρεθούν οι αντίπαλοί του.

Επιστροφή...



0 Σχόλια στο "Το δείπνο του Γ.Καρατζαφέρη"

Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται!

Δημοσίευση σχολίου

Αρχείο



Free Hit Counter
Copyright ©2010 epikairotita24