Στα δόντια του ΦΜΑΠ, πάνω από τις 400.000 ευρώ


Απο Ελευθεροτυπία
Στα 400.000 ευρώ φαίνεται να προσδιορίζεται το αφορολόγητο όριο πέραν του οποίου και θα επιβληθεί ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
Κι ενώ, σε περίπου δύο εβδομάδες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα δώσει τις πρώτες κατευθυντήριες[...]


γραμμές για το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή περί τα τέλη Φεβρουαρίου, στην οδό Νίκης άρχισαν να ξετυλίγονται τα πρώτα κυβερνητικά σχέδια.

ΠΟΜΙΔΑ: Στο 1.000.000 ευρώ

Αρμόδιοι παράγοντες προσδιορίζουν το αφορολόγητο του ΦΜΑΠ στο ύψος του αφορολογήτου που ορίστηκε κατά την επιβολή της έκτακτης εισφοράς στα ακίνητα. Ποσό που επιβεβαιώνει και ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο «Θέμα 9,89» τόνισε πως «Είναι μία ένδειξη για το τι θεωρούμε εμείς ότι αποτελεί μεγάλη ακίνητη περιουσία».

Εν τούτοις, επί του ποσού αυτού είχαν διαφωνήσει εντόνως οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) οι οποίοι προσδιόριζαν τη μεγάλη ακίνητη περιουσία σε πάνω από το 1.000.000 ευρώ κατά την προηγούμενη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας στη διαβούλευση του φορολογικού. Για σήμερα το πρωί είχε προγραμματιστεί η δεύτερη συνεδρίαση της Ομάδας, των οποίων οι προτάσεις θα αποτελέσουν και τη βάση για τη λήψη των τελικών αποφάσεων. Τα σχέδια των αρμοδίων του υπουργείου για τα «4» κρίσιμα θέματα επί των ακινήτων αφορούν:

Αλλο Πέραμα - άλλο Κολωνάκι

1 Πρώτη κατοικία: Στα 200.000 ευρώ προσδιορίζουν το ελάχιστο ύψος του αφορολόγητου ορίου κατά την απόκτηση πρώτης κατοικίας είτε από αγορά είτε από γονική παροχή, κληρονομιά και δωρεά. Το αφορολόγητο θα προσδιορίζεται βάσει της αξίας και όχι της επιφάνειας των 200 τ.μ. που ισχύει σήμερα. Στόχος είναι να μην έχει την ίδια απαλλαγή κάποιος που μεταβιβάζει σπίτι στο Πέραμα ή στο Κολωνάκι.

2 Τόκοι στεγαστικών δανείων: Διερευνάται η καθιέρωση ενός συστήματος αντί των τριών που ισχύουν σήμερα (εκπίπτει 100% των τόκων από το εισόδημα για δάνεια που συνάφθηκαν μέχρι 31.12.1999, 100% και μέχρι 120 τ.μ. επίσης από το εισόδημα για δάνεια από 1.1.2000 έως 31.12.2002 και 20% από τον φόρο για τα πρώτα 120 τ.μ. επιφάνειας και ποσού δανείου μέχρι 200.000 ευρώ).

Η εισήγηση που έχει γίνει είναι η έκπτωση να αφορά το 100% των τόκων από το φορολογητέο εισόδημα, ενώ συζητούν και την επαναφορά της έκπτωσης των τόκων από το επισκευαστικό της πρώτης κατοικίας.

Επιστροφή...



0 Σχόλια στο "Στα δόντια του ΦΜΑΠ, πάνω από τις 400.000 ευρώ"

Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται!

Δημοσίευση σχολίου

Αρχείο



Free Hit Counter
Copyright ©2010 epikairotita24