Πλήρης σύνταξη με σαράντα χρόνια ασφάλισης


Απο Τα Νέα
Πολιτικές-σοκ έρχονται στο Ασφαλιστικό, με ριζικές ανατροπές στα όρια ηλικίας για σύνταξη, στα χρόνια ασφάλισης και στο ύψος των συντάξεων.Η κυβέρνηση, υπό την πίεση της τρόικας, προχωρεί σε άνευ προηγουμένου ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα. Στη χθεσινή δραματική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκε ότι από το 2011 έως το 2015:
1Ολοι θα παίρνουν την πλήρη σύνταξη με διπλή προϋπόθεση: [...]


60 χρόνια ηλικίας και 40 χρόνια ασφαλιστικής κάλυψης. Για τις μειωμένες συντάξεις, προϋπόθεση είναι η ηλικία των 65 ετών- αλλιώς θα επιβάλλονται ποινές.

2Καταργούνται η 35ετία και η 37ετία. Εως το 2015, τα 37 έτη αυξάνονται σταδιακά στα 40.

3Θα επιβάλλεται η ποινή της μείωσης της σύνταξης (6% τον χρόνο) σε όσους συνταξιοδοτούνται μεταξύ 60 και 65 ετών με λιγότερα από 40 χρόνια ασφάλισης.

4Στα 40 έτη ασφάλισης θα περιλαμβάνονται η στρατιωτική θητεία, ο χρόνος σπουδών, η ανατροφή παιδιών και ο χρόνος ασφάλισης που διανύθηκε σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία. (σ.σ.: με εξαγορά ο χρόνος σπουδών και η στρατιωτική θητεία, ενώ η ανατροφή παιδιών θα λογίζεται ως κοινωνική παροχή).

48% το ποσοστό αναπλήρωσης
5Σε εκκρεμότητα παραμένει η ερμηνεία για τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Η τρόικα επιμένει ότι πρέπει από το 2015 να αλλάξει για όλους τους ασφαλισμένους σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, θέτοντας ως όρο για τον υπολογισμό της σύνταξης στο νέο σύστημα το ποσοστό αναπλήρωσης- συμπεριλαμβανομένης και της βασικής σύνταξης- να μην υπερβαίνει το 45%-48%. Αυτό οδηγεί σε μισή σύνταξη! Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θεωρεί ότι στο μνημόνιο το 1,2 της ετήσιας αναπλήρωσης αφορά τον μέσο όρο και η κυβέρνηση είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε μια τέτοια δραματική ανατροπή των συντάξεων.

Σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν γνώση του Ασφαλιστικού, κατά μέσο όρο ένας εργαζόμενος με μισθό 2.000 ευρώ παίρνει σήμερα σύνταξη περίπου 1.600 ευρώ. Με την ισχύ του νόμου Ρέππα θα κατέβει γύρω στα 1.400 ευρώ. Αν μάλιστα υιοθετηθεί η απαίτηση της τρόικας, η σύνταξη θα πέσει στα 950 ευρώ- ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει να την ανεβάσει ώς τα 1.300 ευρώ.

6Δεν θίγονται όσοι θεμελιώνουν ασφαλιστικό δικαίωμα μέχρι 31/12/2010.

Για τους πριν από το 1983
Απομένει να διευκρινιστεί από το υπουργείο Εργασίας τι θα γίνει με όσους έχουν ασφαλιστεί πριν από το 1983, την κλιμάκωση των αυξήσεων στα όρια ηλικίας και στα συντάξιμα έτη, τα θεμελιωμένα δικαιώματα και τον νόμο Πετραλιά. Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι το όλο θέμα αφορά όλους τους ασφαλισμένους πλην αυτών του Δημοσίου. Το τελικό νομοσχέδιο- μετά και την τελική διαβούλευση με την τρόικα- αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός του Ιουνίου.

Οι γυναίκες του Δημοσίου
Τονίζεται ότι στο υπό κατάθεση ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπονται και τα παρακάτω:

1Από το 2011 έως το 2013 αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο (εξίσωση με τους άνδρες). 2«Πέναλτι» στις μειωμένες συντάξεις- και για τη διαδοχική ασφάλιση- από το 4,5% στο 6%.

Ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων σε τρία Τα ποσά για τον ΛΑΦΚΑ
3Νέος ΛΑΦΚΑ: Για σύνταξη πάνω από 1.400 ευρώ τον μήνα. Από την 1η Αυγούστου επιβάλλεται ειδική εισφορά, η οποία διαμορφώνεται:

Στο 3% για συντάξεις από 1.401 έως # 1.700. Στο 5% για συντάξεις από 1.701 έως # 2.300. Στο 7% για συντάξεις από 2.301 έως # 2.900. Στο 9% για συντάξεις από # 2.901 και πάνω. Για την πρώτη κατηγορία το ποσό της σύνταξης μετά την παρακράτηση της εισφοράς δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.400 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση το τελικό ποσό της σύνταξης μετά την παρακράτηση δεν μπορεί να υπολείπεται του ανωτέρω ποσού της σύνταξης, που προκύπτει μετά την παρακράτηση της εισφοράς για την αμέσως προηγούμενη κατηγορία.

4Από την οικονομική βιωσιμότητα του κάθε Ταμείου θα εξαρτάται το ύψος της επικουρικής σύνταξης. Μέχρι το τέλος του 2011 η Εθνική Αναλογιστική Αρχή πρέπει να εκπονήσει μελέτες βιωσιμότητας όλων των επικουρικών ταμείων. Τα διοικητικά συμβούλια των ασφαλιστικών φορέων πρέπει εντός δύο μηνών από τη διαβίβαση της μελέτης να καθορίσουν το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων, σύμφωνα με τις προτάσεις της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής. Σε όσα Ταμεία δεν ακολουθηθεί η συγκεκριμένη διαδικασία, τα ποσοστά αναπλήρωσης θα καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Εργασίας.

Η ασφάλιση των συνταξιούχων
5Αν δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος θα αναστέλλεται η καταβολή σύνταξης ή των συντάξεων, κύριων και επικουρικών.

6Μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας, υποχρεούνται να καταβάλλουν προσαυξημένες κατά 50% εισφορές, ενώ η σύνταξη θα περικόπτεται κατά το ποσό που υπερβαίνει τα 60 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη (περί τα 2.000 ευρώ).

Επιστροφή...



0 Σχόλια στο "Πλήρης σύνταξη με σαράντα χρόνια ασφάλισης"

Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται!

Δημοσίευση σχολίου

Αρχείο



Free Hit Counter
Copyright ©2010 epikairotita24