Στάση αναμονής από την κυβέρνηση


Απο Το Βήμα

Η κυβέρνηση δείχνει ότι δεν βιάζεται να ανοίξει τα χαρτιά της προτού ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες των επιτοκίων και του ποσού (σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι 22-25 δισ. ευρώ) που μπορεί να αντλήσει από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Κυρίως όμως επιθυμεί να μελετήσει τους όρους της επιτήρησης στην περίπτωση που ζητήσει την ενεργοποίησή του. Για τον λόγο αυτόν τόσο το οικονομικό επιτελείο όσο και το Μέγαρο Μαξίμου δήλωναν επίμονα χθες ότι δεν έχουν πρόθεση [...]


να καταθέσουν άμεσα αίτημα για βοήθεια. «Δεν πρόκειται να ενεργοποιήσουμε τον μηχανισμό στήριξης» έλεγαν. Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες από το πρωί της Πέμπτης που ξεκίνησε η έντονη φημολογία περί πιθανής ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης από την Ελλάδα, εξαιτίας της ξέφρενης ανόδου των spreads που έφθασαν στις 465 μονάδες βάσης, ακολούθησαν την τακτική της σφίγγας. Το μόνο που έγινε γνωστό, και αυτό με καθυστέρηση 24 ωρών, ήταν η τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Γ. Παπανδρέου με τον ισπανό πρωθυπουργό κ. Χοσέ Λουίς Θαπατέρο , η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ. Λεπτομέρειες της συνομιλίας δεν έγιναν γνωστές, υπό το φως των εξελίξεων όμως θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο έλληνας πρωθυπουργός πίεσε για την αποσαφήνιση των όρων του μηχανισμού στήριξης.

Από το πρωί χθες υπήρξε μια πανευρωπαϊκή κινητοποίηση ηγετών και ο κ. Παπανδρέου είχε συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες με προέδρους και πρωθυπουργούς κρατών της ΕΕ, πλην της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ. Παράλληλα, οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού παρακολουθούσαν με αγωνία την εξέλιξη των spreads, ενώ ανέμεναν και την ανακοίνωση για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Fitch. Την ίδια ώρα, και ενώ εντείνονταν οι πληροφορίες ότι συμφωνήθηκαν οι λεπτομέρειες του μηχανισμού στήριξης, το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έπεσε στις 392,2 μονάδες βάσης.

Οικονομικοί παράγοντες θεωρούν ότι όσο ταχύτερα αποφασίσει η κυβέρνηση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης τόσο καλύτερα επιτόκια θα πετύχει. Κυβερνητικοί παράγοντες όμως έλεγαν ότι τουλάχιστον ως την ερχόμενη Τρίτη που θα συνεδριάσει το Εco/Fin δεν αναμένεται κάποια κίνηση από την ελληνική πλευρά. Χθες ο κ. Παπανδρέου είχε σειρά συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου με τους κκ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Φ. Σαχινίδη, με την κυρία Λούκα Κατσέλη και έπειτα με τον κ. Ευ. Βενιζέλο. Οι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου επέμεναν ότι το μόνο που συζητήθηκε ήταν τα αποτελέσματα του Προγράμματος Σταθερότητας και η επίσπευση κάποιων αποφάσεων, όπως π.χ. για τις αποκρατικοποιήσεις. «Τα αποτελέσματα του έργου μας θα στείλουν το μήνυμα που πρέπει στις αγορές» έλεγαν. Πάντως, η συμφωνία θα επικυρωθεί στις συνεδριάσεις του Εco/Fin και του Εurogroup την ερχόμενη εβδομάδα. Κοινοτικές πηγές έλεγαν χθες ότι για κάθε βήμα που γίνεται έχει προηγηθεί κύκλος επαφών μεταξύ της Κομισιόν, του προέδρου του Εurogroup, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.



Επιστροφή...



0 Σχόλια στο "Στάση αναμονής από την κυβέρνηση"

Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται!

Δημοσίευση σχολίου

Αρχείο



Free Hit Counter
Copyright ©2010 epikairotita24