Μπαίνουν τα θεμέλια στον Καλλικράτη


Απο Τα Νέα

Τον στόχο δημιουργίας 370 νέων δήμων- ίσως και λιγότερων- έχει πετύχει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος ολοκληρώνει το σχέδιο Καλλικράτης και θα θέσει τις επόμενες ημέρες σε διαβούλευση το νομοσχέδιο- μαμούθ των 400 σελίδων.
Ωστόσο λίγα 24ωρα πριν από τη δημοσιοποίηση του χωροταξικού, η μεγάλη μάχη εξακολουθεί [...]

να δίνεται σε Αττική και Θεσσαλονίκη που μπαίνουν για πρώτη φορά στον χορό των συνενώσεων.

Προσωπικές φιλοδοξίες από όσους βλέπουν να χάνουν το τρένο της υποψηφιότητας μετά τις συνενώσεις, παρεμβάσεις βουλευτών που επιθυμούν να μη δυσαρεστήσουν τους ψηφοφόρους τους και αντιδράσεις δημάρχων οι οποίοι βλέπουν τις περιοχές τους να... ενώνονται εις σάρκα μία με προβληματικούς- οικονομικά και αναπτυξιακά- δήμους είναι οι «πονοκέφαλοι» που αντιμετωπίζει ο υπουργός.

Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να κάνει πίσω και στελέχη του υπουργείου διαβεβαιώνουν πως «δεν θα υπάρξουν δήμοι κατά παραγγελία». Ειδικά για το Λεκανοπέδιο προκρίνεται η λογική να τηρηθεί το πληθυσμικό όριο των 20.000 κατοίκων στο πλαίσιο της χάραξης των ορίων για τους νέους δήμους.

Οι «γκρίζες» ζώνες. Προς το παρόν, γρίφο αποτελούν οι συνενώσεις στη Δυτική Αττική, όπου σε κάθε περίπτωση έχει αποφασιστεί πως οι σημερινοί 12 δήμοι θα περιοριστούν σε 4. Βέβαιο είναι πως ο ένας δήμος θα δημιουργηθεί από τη συνένωση Μεγάρων και Νέας Περάμου.

Για τους υπόλοιπους δήμους το πρώτο σενάριο έφερνε να ενώνονται η Μάνδρα με τη Μαγούλα και την Ελευσίνα, τα Βίλια με την Οινόη και τις Ερυθρές και ο τέταρτος δήμος να αποτελείται από τον Ασπρόπυργο, τη Φυλή, το Ζεφύρι και τα Ανω Λιόσια.

Ως εναλλακτική εκδοχή παρουσιαζόταν η συνένωση Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μαγούλας, οπότε η Μάνδρα θα πάει με τα Βίλια, την Οινόη και τις Ερυθρές, ενώ έναν δήμο θα απαρτίζουν η Φυλή, το Ζεφύρι και τα Ανω Λιόσια.

Η Ανατολική Αττική. Στο παρά πέντε θα «κλείσει» και το χωροταξικό στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, η οποία θα υποστεί και το μεγαλύτερο κύμα συνενώσεων σε επίπεδο Λεκανοπεδίου, αφού από τους 44 σημερινούς δήμους και κοινότητες θα απομείνουν περίπου 13. Οι βασικές μονάδες που θα διαμορφωθούν έχουν συμφωνηθεί- όπως για παράδειγμα η ένωση Πικερμίου με Ραφήνα ή αυτή των Δήμων Βούλας, Βάρης και Βουλιαγμένης.

Ερωτηματικό υπήρχε εάν οι παραλιακοί Δήμοι Φώκαιας, Αναβύσσου και Σαρωνίδας, οι οποίοι θα αποτελέσουν σε κάθε περίπτωση μία ενότητα, πρέπει να συνενωθούν με τον νέο δήμο που θα προκύψει από το Λαύριο και τον Αγιο Κωνσταντίνο ή να περάσουν στην περιοχή Καλυβίων που θα βρεθεί μετά τον Καλλικράτη με τον Κουβαρά και την Κερατέα.

Πιέσεις καταγράφηκαν και έναντι του σχεδιασμού που οδηγούσε στη δημιουργία ενός δήμου από τους σημερινούς του Γέρακα, της Παλλήνης και της Ανθούσας και ενός δεύτερου με τη συνένωση Γλυκών Νερών και Παιανίας. Ετσι, στο υπουργείο Εσωτερικών μελετούσαν το αίτημα ο Γέρακας να πάει τελικά με τα Γλυκά Νερά και την Παιανία, αφήνοντας Παλλήνη και Ανθούσα να συγκροτήσουν έναν νέο δήμο.

Στον Πειραιά. Πιο ξεκάθαρα είναι τα πράγματα στη Νομαρχία Πειραιά. Εκεί εκτός από τη δημιουργία δύο νέων δήμων- Αμπελάκια με Σαλαμίνα και Τροιζήνα με Μέθανα - που είχε αποφασιστεί εξ αρχής, το τελικό σχέδιο φέρνει τη συνένωση Νίκαιας με Ρέντη καθώς και Δραπετσώνας με Κερατσίνι, δεδομένου ότι ο Δήμος Πειραιά επιλέχθηκε να μείνει ως έχει (είχαν πέσει στο τραπέζι σκέψεις να ενωθεί με τον Δήμο Ρέντη). Η Α΄ Θεσσαλονίκης. «Αγκάθι» αποτελεί και η εκλογική περιφέρεια της Α΄ Θεσσαλονίκης, όπου το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μόλις 4 δήμων από τους σημερινούς 14. Εκεί είχε προταθεί η συνένωση των Δήμων Θεσσαλονίκης και Τριανδρίας, η διατήρηση ως αυτόνομου του Δήμου Καλαμαριάς και η συγκρότηση άλλων δύο δήμων στο υπόλοιπο πολεοδομικό συγκρότημα. «Είναι πολύ λίγοι» σχολίαζαν στελέχη της αυτοδιοίκησης.

Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται ανάλογα με την έκταση κάθε νομού να συγκροτηθούν από 3 έως 5 δήμοι ή σε μεγαλύτερες ενότητες από 6 έως 8 δήμοι. «Υπάρχουν περιοχές που συγκλίνουν όλοι, τοπικά στελέχη, δήμαρχοι και βουλευτές» αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ επισημαίνεται: «Σε κάποιες έχουμε ακόμη αντιδράσεις». Ενα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί ο Νομός Ηρακλείου, για τον οποίο η μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης προέβλεπε τη συγκρότηση 8 δήμων, ορισμένοι προτείνουν 5 δήμους και ακόμα δεν έχει κάτσει η... μπίλια για τον οριστικό αριθμό.

Στο «καλάθι» των πόρων της Αυτοδιοίκησης έχει συμφωνηθεί πως θα περιληφθούν ο ΦΠΑ, ο Φόρος Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας. Θα υπάρξει πρόβλεψη για τους χρεωμένους δήμους και ρύθμιση για την αποπληρωμή των οφειλών τους. «Οι συνενώσεις δεν θα επιβαρύνουν τους υγιείς οικονομικά δήμους», υπογράμμιζαν στελέχη του υπουργείου.

Επιστροφή...



0 Σχόλια στο "Μπαίνουν τα θεμέλια στον Καλλικράτη"

Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται!

Δημοσίευση σχολίου

Αρχείο



Free Hit Counter
Copyright ©2010 epikairotita24