Η κρίση συγχωνεύει τα νοσοκομεία


Απο Το Βήμα

Συγχωνεύσεις νοσοκομείων του ΕΣΥ και μετατροπή ορισμένων «μικρών» της Αθήνας σε διαγνωστικά κέντρα ή μονάδες αποθεραπείας καρκινοπαθών σχεδιάζει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια εξορθολογισμού των δαπανών. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ήδη αποφασίσει την κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Ερευνών Υγείας και τη συγχώνευση [...]


άλλων οκτώ ιδρυμάτων πρόνοιας. Ανάλογες σκέψεις για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ είχαν γίνει και στο παρελθόν- το 2000, όταν υπουργός Υγείας ήταν ο κ. Αλ. Παπαδόπουλος, και το 2007, όταν το «τιμόνι» του υπουργείου κρατούσε ο σημερινός δήμαρχος Αθηναίων κ. Ν.Κακλαμάνης. Τότε τα σχέδια είχαν μείνει στα χαρτιά. Σήμερα επιχειρείται ξανά στο πλαίσιο της περιστολής περιττών δαπανών.

Τα σχέδια μιλούν για συγχώνευση υπηρεσιών δημοσίων νοσοκομείων της περιφέρειας και αλλαγή ρόλων άλλων μικρότερων που λειτουργούν στο κέντρο της Αθήνας. Οι υπό συγχώνευση υπηρεσίες είναι οι οικονομικές διευθύνσεις, τα πλυντήρια και τα μαγειρεία. Επίσης ορισμένα εξ αυτών θα λειτουργούν με κοινή διοίκηση και θα συνεργάζονται σε επίπεδο εργαστηρίων. Αυτό το μοντέλο μπορεί να λειτουργήσει σε ορισμένες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας (Βέροια, Νάουσα), στην Πάτρα, στα Ιωάννινα και στην Κρήτη (Λασίθι, όπου λειτουργούν τέσσερα νοσοκομεία). «Σε περιοχές της χώρας- με εξαίρεση την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη- όπου υπάρχουν περισσότερα από ένα νοσοκομεία μπορεί να επιτύχει αυτό το εγχείρημα» εξηγεί στέλεχος του υπουργείου.

Στην Αθήνα θα επιχειρηθεί ο μετασχηματισμός της λειτουργίας ορισμένων μικρών νοσοκομείων, «τα οποίαείναιδιάσπαρτα στο κέντρο και καθώς δεν έχουν αναπτυχθεί δεν μπορούν σήμερα να επιτελέσουν τον ρόλο τους». Αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν και για τα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας, «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού», τα οποία, παρ΄ ότι τα χωρίζει ένας τοίχος, έχουν διαφορετικές οικονομικές διοικήσεις, εργαστήρια και άλλες υπηρεσίες. «Η δημόσια νοσοκομειακή υποδομή στην Αθήνα χρειάζεται άμεση αναβάθμιση για να γίνει λειτουργική» δηλώνει προς «Το Βήμα» ο καθηγητής Οικονομίας της Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λ.Λιαρόπουλος.



Επιστροφή...



0 Σχόλια στο "Η κρίση συγχωνεύει τα νοσοκομεία"

Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται!

Δημοσίευση σχολίου

Αρχείο



Free Hit Counter
Copyright ©2010 epikairotita24