Διαμάχη ιδιοκτητών - κατασκευαστών


Απο Το Βήμα

Μάχες χαρακωμάτων μαίνονται από προχθές το απόγευμα με φόντο τις νέες ρυθμίσεις για τις παράνομες αλλαγές χρήσης στα κτίρια. «Ολοι φταίνε, πολιτεία, μηχανικοί, εργολάβοι, ιδιοκτήτες, αλλά τελικά μόνο εμείς καλούμαστε να πληρώσουμε τα πρόστιμα» λέει η κυρία Ειρήνη Τ., η οποία αγόρασε σπίτι 59 τετραγωνικών μέτρων στην Καισαριανή αντί 170.000 ευρώ και τελικά ανακάλυψε ότι το «καθαρό» ήταν μόλις 30 τετραγωνικά. «Γιατί θα πρέπει να πληρώσω [...]


εγώ για τον παράνομο χώρο και όχι ο εργολάβος ή ο μηχανικός που το έχτισε;» αναρωτιέται η ίδια, η οποία θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία της καθώς δεν προτίθεται να καταβάλει το πρόστιμο.

Από την πλευρά τους οι μηχανικοί, αν και παραδέχονται ότι πρέπει να τιμωρούνται οι παραβάτες από όλες τις πλευρές, σημειώνουν ότι δεν μπορεί να «φορτώνονται» όλα στον επιβλέποντα μηχανικό. Ο πολιτικός μηχανικός κ. Α. Δημητρίου, 40 χρόνια στον χώρο της οικοδομής, σχολιάζοντας την πρόθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος να επαναφέρει την καταργηθείσα διάταξη του νόμου 3121/03 για την αυστηρή τιμωρία μηχανικών και εργολάβων που παρανομούν, αναφέρει: «Είναι σωστό και καλό να πληρώνουν οι μηχανικοί. Πρέπει όμως η ευθύνη να μοιραστεί με την πολιτεία ώστε να μη γίνονται κραυγαλέες υπερβάσεις στην οικοδομή. Ο μηχανικός που έχει πάρει μια μικρή αμοιβή επίβλεψης, δεν μπορεί να είναι όλη την ημέρα στην οικοδομή για να δει αν ο ιδιοκτήτης κάνει την αυθαιρεσία» επισημαίνει ο κ. Δημητρίου.

Ε νστάσεις και παρατηρήσεις διατυπώνονται από όλες τις πλευρές για τις νέες ρυθμίσεις που ανακοίνωσε προχθές η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη . Ο πρόεδρος της Ενωσης Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδας κ. Δ. Καψιμάλης εκφράζει τον φόβο ότι «περί τις 30.000 νέες άδειες- αντιστοιχούν περίπου σε 200.000 σπίτια- που είναι κατατεθειμένες στην Πολεοδομία θα αποσυρθούν,αν τελικά δεν περιληφθούν στο σχέδιο νόμου που αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη Δευτέρα». Διότι ποιος θα αγοράσει σπίτι με ανοιχτό ημιυπαίθριο;

«Οι συνθήκες στην οικοδομή είναι ήδη τραγικέςλόγω της οικονομικής κρίσης.Πρέπει να ενταχθούν στη ρύθμιση και όσες άδειες έχουν κατατεθεί, διαφορετικά η ανεργία στον κλάδο θα εκτοξευθεί στα ύψη» λέει ο κ. Καψιμάλης. Σημειώνει ωστόσο ότι όποιος ιδιοκτήτης χάσει την ευκαιρία να δηλώσει την παρανομία του, θα χάσει και την ευκαιρία να δώσει αξία στο ακίνητό του. «Οταν λήξει το οκτάμηνο της διορίας που δίνει το υπουργείο,τότε το ακίνητο θα είναι αυθαίρετο» καταλήγει.

Αμφιβολίες για την εφαρμογή του νόμου εκφράζει ο αρχιτέκτων- μηχανικός κ. Ευ.Λυρούδιας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αρχιτεκτόνων . «Μας ενημέρωσαν για τον τρόπο που θα μαζευτούν τα χρήματα. Περιμένουμε το δεύτερο μέρος, δηλαδή ποιοι συγκεκριμένοι χώροι θα αποδοθούν για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στους δήμους και στις γειτονιές. Υπενθυμίζω στην κυρία υπουργό ότι επί δημαρχίας Μπέη στην Αθήνα είχαν τοποθετηθεί πινακίδες “προς απαλλοτρίωση”,όπως π.χ.στον χώρο του Ασύλου Ανιάτων στην καρδιά της Κυψέλης,αλλά δεν έγινε κάτι. Δεν αμφισβητούμε τις προθέσεις της, επιφυλασσόμαστε όμως να δούμε το Πράσινο Ταμείο να λειτουργεί».

Οσον αφορά τα πρόστιμα, ο κ. Λυρούδιας θεωρεί ότι υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες η κατανομή των προστίμων έχει στοιχεία κοινωνικής ευαισθησίας, είναι όμως απαραίτητο να χτυπηθούν οι αυθαιρεσίες στη γένεσή τους. «Η αναπτυξιακή διαπαιδαγώγηση της κοινωνίας είναι και θέμα κυβερνητικής πολιτικής»σημειώνει ο ίδιος.

Από την άλλη, σύμφωνα με τον κ. Λυρούδια, η περαιτέρω ανάμειξη του κράτους εντός κάθε παραγόμενης οικοδομής με νόμους και εγκυκλίους απλώς ενισχύει τη διαφθορά. «Η λύση του σταθερού όγκου ή,όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, ενός “ιδεατού στερεού” εντός του οποίου μηχανικοί, αρχιτέκτονες και τεχνίτες ασκούν το επάγγελμά τους αποτελεί τη διέξοδο από τη σχολαστική διαδικασία των οικοδομικών κανονισμών στην ανάπτυξη και εξέλιξη της αρχιτεκτονικής των αξιών».



Επιστροφή...



0 Σχόλια στο "Διαμάχη ιδιοκτητών - κατασκευαστών"

Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται!

Δημοσίευση σχολίου

Αρχείο



Free Hit Counter
Copyright ©2010 epikairotita24