Καταιγίδα πιέσεων για άγρια λιτότητα


Απο Τα Νέα

Μέτρα ενισχυμένης λιτότητας υποδεικνύουν με κάθε τρόπο στην κυβέρνηση με δηλώσεις τους Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και τεχνοκράτες, αλλά και αρνητικά δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, που κλιμακώθηκαν χθες, στο φόντο ενός νέου ρεκόρ των επιτοκίων δανεισμού της χώρας.

Συγκεκριμένα, η διαφορά των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας με αυτά της Γερμανίας (spread) σκαρφάλωσε[...]


χθες στο 2,85% έναντι 2,81% προχθές και ενώ στο μεταξύ είχε κάποια στιγμή φθάσει στο 3,11%. Την ίδια ώρα, στην Ιρλανδία με το αντίστοιχο μέγεθος δημοσιονομικού ελλείμματος, αλλά με την κυβέρνηση να έχει ανακοινώσει σκληρά μέτρα, το spread ήταν 1,68%. Το Χρηματιστήριο υποχώρησε περαιτέρω κατά 0,8%.

Αίσθηση προκάλεσε χθεσινή ανοιχτή επιστολή του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών προς τον Πρωθυπουργό, στην οποία προειδοποιεί ότι αν δεν αντιστραφούν οι δυσμενείς εξελίξεις, η οικονομική κρίση κινδυνεύει να μετατραπεί σε κοινωνική και κρίση αξιών. Το Ινστιτούτο καλεί την κυβέρνηση να πάρει μέτρα «τώρα και όχι αργότερα» που να αφορούν όχι μόνο τη δημοσιονομική εξυγίανση αλλά και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Η κυβέρνηση, σημειώνεται, πρέπει να εκμεταλλευθεί τα περιθώρια ευκαιρίας που της παρέχει ο ελληνικός λαός, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας κ. Άξελ Βέμπερ μίλησε για πρόβλημα αξιοπιστίας της δημοσιονομικής πολιτικής της Ελλάδας και κάλεσε την κυβέρνηση να δράσει. Σχολιάζοντας το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, είπε με νόημα ότι «οι πράξεις μιλούν καλύτερα από τα λόγια». Και πρόσθεσε: «Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει τόσο τις αγορές όσο και τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης για τη θέλησή της και την ετοιμότητά της να ακολουθήσει το σκληρό αυτό μονοπάτι της προσαρμογής».

Δάνειο της Ε.Ε.
Η πληροφορία ότι αξιωματούχοι της Ένωσης εξετάζουν το ενδεχόμενο χορήγησης δανείου στην Ελλάδα με όρους ΔΝΤ, την οποία δημοσίευσε η εβδομαδιαία εφημερίδα «Εuropean Voice» επικαλούμενη ανώνυμη πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκάλεσε αναταραχή, καθώς υπονοεί ότι η Ελλάδα κάποια στιγμή δεν θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ρωτήθηκε χθες σχετικώς, τόνισε ότι η χώρα μας δεν έχει ζητήσει καμία οικονομική βοήθεια και πως δεν περιμένει διάσωση. Η εκπρόσωπος Τύπου του επιτρόπου κ. Χ. Αλμούνια, εξάλλου, περιορίσθηκε να πει ότι δεν είναι ενήμερη για την προετοιμασία ενός πακέτου διάσωσης της Ελλάδας.

Όπως προκύπτει από αξιόπιστες κοινοτικές πηγές πάντως, η προετοιμασία ενός τέτοιου πακέτου απασχολεί πράγματι την Ευρωπαϊκή Ένωση σε υψηλό επίπεδο, αν και οι ίδιες πηγές αποφεύγουν να αναφερθούν σε λεπτομέρειες γύρω από αυτό.

Εξάλλου ο Γάλλος πρεσβευτής στην Αθήνα κ. Κ. Φαρνό, μιλώντας χθες σε εκδήλωση της πρεσβείας, τόνισε την ανάγκη αλληλεγγύης μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών και συλλογικής στάσης ως απάντηση στην κρίση. «Πρέπει», είπε, «να κάνουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο περισσότερα πράγματα μαζί».

Επιστροφή...



0 Σχόλια στο "Καταιγίδα πιέσεων για άγρια λιτότητα"

Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται!

Δημοσίευση σχολίου

Αρχείο



Free Hit Counter
Copyright ©2010 epikairotita24