Ασφυκτικός έλεγχος στα υπουργεία


Απο Ελευθεροτυπία

Με τη φράση «δεν υπάρχει ούτε μέρα για χάσιμο» ο πρωθυπουργός έδωσε χθες το σήμα για άμεση και χωρίς παρεκκλίσεις εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και ανέθεσε στον αντιπρόεδρο Θ. Πάγκαλο τον ρόλο του ελεγκτή.
Μάλιστα, ο κ. Πάγκαλος έσπευσε αμέσως να στείλει κι αυτός μήνυμα περιστολής των δαπανών του κράτους, ανακοινώνοντας [...]


ότι επίκειται η κατάργηση ή η συγχώνευση δημόσιων επιχειρήσεων και υπηρεσιών και η μείωση υπέρογκων αμοιβών προέδρων και διευθύνοντων συμβούλων και μελών διοικητικών συμβουλίων.

Υπό την ασφυκτική πίεση των διεθνών αγορών και τη συνεχή άνοδο των επιτοκίων δανεισμού της χώρας, ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν χθες απολύτως σαφής, καλώντας τους υπουργούς να μετάσχουν «στην άμεση και συλλογική υλοποίηση του προγράμματος». Μάλιστα, προανήγγειλε ότι ο κ. Πάγκαλος θα συγκαλεί συχνά συσκέψεις για την παρακολούθηση εφαρμογής του και, κατά διαστήματα, θα γίνεται και συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο. «Είναι το πρόγραμμά μας για την αποκατάσταση του κύρους και της αξιοπιστίας της χώρας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου προσήλθε στην πρώτη, υπό τον κ. Πάγκαλο, συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής (πήραν μέρος οι υπουργοί Παπακωνσταντίνου, Κατσέλη, Διαμαντοπούλου, Λοβέρδος, Μπατζελή, Ρέππας, Ξενογιαννακοπούλου) και ο υφυπουργός Οικονομικών Σαχινίδης) και, μεταξύ άλλων:

* Καταλόγισε στην προηγούμενη κυβέρνηση (της Ν.Δ.) ότι άσκησε «εγκληματικές πολιτικές», οι οποίες οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή «κατάσταση αδυναμίας».

* Τόνισε ότι η αδυναμία αυτή «γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης -είτε κερδοσκοπικής είτε και πολιτικής- σε διεθνές επίπεδο. Στο σημείο αυτό επικαλέστηκε τις αντιπαραθέσεις για το ευρώ, για να παρατηρήσει ότι η Ελλάδα «βρίσκεται στο επίκεντρο».

* Εθεσε ως βασικό στόχο «να λύσουμε τα προβλήματά μας, αλλά όχι πρόσκαιρα, για να μην τα βρούμε μπροστά μας σε δύο ή τρία χρόνια».

Ο πρωθυπουργός μίλησε μεν ξανά για την ανάγκη «νοικοκυρέματος και περιορισμού της σπατάλης», αλλά πρόσθεσε ότι δεν επαρκούν για να σταματήσουν την αιμορραγία των ελλειμμάτων και των χρεών. Για να σταματήσουν τα χρέη και η απαξίωση της χώρας, ο κ. Παπανδρέου έθεσε τους εξής όρους:

* Να δημιουργηθεί νέο εισόδημα.

* Να απελευθερωθούν οι πόροι και οι δημιουργικές δυνάμεις, που «σήμερα πνίγονται από τη διαφθορά, την αδιαφάνεια, τη γραφειοκρατία, τον συγκεντρωτισμό και την αναξιοκρατία».

* Να κλείσουν οι μαύρες τρύπες, οι χαίνουσες πληγές σε κάθε τομέα του Δημοσίου.

* Να αποκατασταθεί η διαφάνεια.

* Να υπάρξει λογοδοσία.

* Να δουν οι πολίτες ότι τα χρήματα και οι κόποι τους πιάνουν τόπο.

Μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Πάγκαλος ανακοίνωσε ότι τον Φεβρουάριο η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να πει ποιες δημόσιες υπηρεσίες θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν.*

Επιστροφή...



0 Σχόλια στο "Ασφυκτικός έλεγχος στα υπουργεία"

Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται!

Δημοσίευση σχολίου

Αρχείο



Free Hit Counter
Copyright ©2010 epikairotita24