Τρία χρόνια στον ανήφορο


Απο Ελευθεροτυπία

«Βασικός στόχος του Προγράμματος Σταθερότητας είναι η αντιμετώπιση του ελλείμματος αξιοπιστίας της χώρας. Η προσπάθεια είναι καθοριστική για το μέλλον της Ελλάδας, έχουμε τη βούληση να το κάνουμε» δήλωσε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο. Το έλλειμμα θα μειωθεί από το 12,7% στο 8,7% το 2010 και θα φθάσει στο 2% το 2013, σύμφωνα με τον Γ. Παπακωνσταντίνου. [...]


"Στο Πρόγραμμα περιγράφονται τα άμεσα μέτρα για τη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά και πρόγραμμα ανασυγκρότησης με μόνιμα μέτρα που δημιουργούν ανατροπές παντού. Κυρίως στον τρόπο λειτουργίας του κράτους. Για την αντιμετώπιση της σπατάλης και την ουσιαστική αναδιανομή του εισοδήματος, ώστε να απελευθερωθούν οι δημιουργικές δυνάμεις της χώρας. Για να καθιερωθεί η διαφάνεια ως βασική λειτουργία του κράτους" τόνισε ο πρωθυπουργός.

Συμπλήρωσε πως για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κράτους στα μάτια των πολιτών και έναντι των εταίρων στην Ευρώπη δεν θα περιμένουμε τη μοίρα μας. "Αυτή η εικόνα δεν ταιριάζει στην Ελλάδα. Μπορούμε να πετύχουμε. Στο παρελθόν διαψεύσαμε Κασσάνδρες και το ίδιο θα γίνει και τώρα. Δεν θα κάνουμε πίσω" σημείωσε, προσθέτοντας ότι η χώρα μας μπορεί να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία. Κατέληξε λέγοντας ότι η επιτυχία των στόχων μας είναι η μόνη μας επιλογή.

Από την πλευρά του ο Γ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αύριο, προβλέπει μείωση του ελλείμματος από το 12,7% του ΑΕΠ το 2009, στο 8,7% του ΑΕΠ το 2010 και στο 5,6% του ΑΕΠ το 2011.

Για τα δυο επόμενα έτη προβλέπει την περαιτέρω μείωση του ελλείμματος στο 2,8% (το 2012) και στο 2% (το 2013).

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, το ΠΣΑ προβλέπει την αύξησή του στο 120,4% του ΑΕΠ το 2010, από το 113,4% του ΑΕΠ που ήταν το 2009.

Για το 2011 προβλέπεται η σχετική σταθεροποίηση του δημόσιου χρέους στο 120,6% και η αποκλιμάκωσή του τα επόμενα χρόνια.

Επίσης, το Πρόγραμμα προβλέπει τη μείωση των δαπανών του δημοσίου και την αύξηση των εσόδων, ενώ ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός στην αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

Για την εισοδηματική πολιτική ο υπουργός είπε ότι θα ανακοινωθεί το Φεβρουάριο. Θα περιλαμβάνει αυξήσεις στο επίπεδο του πληθωρισμού για όσους έχουν αποδοχές έως 2.000 ευρώ. Θα περικοπούν τα επιδόματα ανάλογα με το ύψος των αποδοχών, έτσι ώστε οι χαμηλόμισθοι να μην υποστούν καμία περικοπή. Και τα υψηλά εισοδήματα να επηρεαστούν περισσότερο.

Είπε, επίσης, ότι τον Ιανουάριο έρχεται νομοσχέδιο για ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας. Θεσπίζεται μηνιαίος έλεγχος εκτέλεσης του προϋπολογισμού και των δαπανών κάθε κωδικού ανά υπουργείο. Παράλληλα, δημιουργείται ενιαία αρχή πληρωμών μισθών και επιδομάτων στο Δημόσιο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010. "Από το 2011 θα ισχύει κανόνας πρόσληψης ενός δημοσίου υπαλλήλου για κάθε πέντε που αποχωρούν" υπογράμμισε ο υπουργός.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε οδικό χάρτη για την ανασυγκρότηση της χώρας το Πρόγραμμα που, όπως είπε, ετοιμάστηκε σε συνεργασία με όλα τα υπουργεία.

"Αντιμετωπίζουμε τις μεγάλες προκλήσεις: τη νέα βιώσιμη πορεία ανάπτυξης και το τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας εξαιτίας των πολιτικών της προηγούμενης κυβέρνησης. Σ' αυτό το πλαίσιο βάζουμε στόχους: μια δημοσιονομική προσαρμογή που θα μειώνει τη σπατάλη και θα αντιμετωπίζει την ανεργία. Που θα αξιοποιεί τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας. Την αξιοπιστία προς τους εταίρους. Το Πρόγραμμά μας περιγράφει μια ανάκαμψη τα επόμενα χρόνια, ξεκινώντας από σταθεροποίηση από το 2010" σημείωσε.

Η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη παρουσίασε τους άξονες αναθέρμανσης της οικονομίας. Προανήγγειλε τη δημιουργία Ταμείου Αναχρηματοδότησης εντός του 2010, αύξηση κονδυλίων στο ταμείο παροχής εγγυοδοσίας προς τις επιχειρήσεις και εντός του πρώτου εξαμήνου ανακοίνωση του αναπτυξιακού νόμου στη νέα του μορφή.

Στην έναρξη του Υπουργικού ο Πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, έκανε ειδική αναφορά στο σεισμό της Αϊτής, κάνοντας λόγο για δραματικές στιγμές. "Εκφράζουμε συμπαράσταση και αλληλεγγύη. Στο χώρο αρμοδιότητάς σας να συμβάλλετε για να σταλεί κάθε δυνατή βοήθεια" είπε ο Γ. Παπανδρέου, θυμίζοντας ότι το 1822 η Αϊτή ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ελληνική επανάσταση.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι την Κυριακή θα επισκεφθεί την πυρόπληκτη Ηλεία με τον Δ. Χριστόφια για την πρωτοβουλία αλληλεγγύης που ανέλαβε η κυπριακή κυβέρνηση με την ανακατασκευή ενός ολόκληρου χωριού. "Οι αρμόδιοι υπουργοί πέραν του πλαισίου του νομοσχεδίου που ετοιμάζεται να συντονίσουν τις ενέργειές τους για τη "νέα Ολυμπία", για ένα άλλο αναπτυξιακό πρότυπο για την περιοχή" υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

Διαβάστε το σχέδιο του επικαιροποιημένου προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης της οικονομίας, το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης Τύπου του υπουργού Οικονομικών και τις ομιλίες του πρωθυπουργού, του υπουργού Οικονομικών, της υπουργού Περιβάλλοντος, του υπουργού Υποδομών, του υπουργού Εσωτερικών, της υπουργού Υγείας και της υπουργού Παιδείας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, επιλέγοντας τους σχετικούς συνδέσμους στη δεξιά στήλη (σε μορφή pdf).

Επιστροφή...0 Σχόλια στο "Τρία χρόνια στον ανήφορο"

Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται!

Δημοσίευση σχολίου

ΑρχείοFree Hit Counter
Copyright ©2010 epikairotita24