Τούνελ τριετίας


Απο Τα Νέα

Μια δύσκολη τριετία λιτότητας, με περικοπές στους μισθούς, νέους φόρους, αλλά και κυνήγι της φοροδιαφυγής προανήγγειλε η κυβέρνηση με το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, στοχεύοντας στη μείωση του ελλείμματος κατά 24 δισ. ευρώ, ώστε να περιοριστεί στο 2,8% του ΑΕΠ το 2012.
Για το 2010 προβλέπονται πρόσθετοι φόροι 5,835 δισ. ευρώ και περικοπές [...]


δαπανών 4,510 δισ. ευρώ, έτσι ώστε το έλλειμμα να μειωθεί κατά 10,345 δισ. ευρώ και να υποχωρήσει στο 8,7% του ΑΕΠ. Πρόκειται για φιλόδοξο στόχο, δεδομένου ότι τη χρονιά αυτή θα έχουμε ύφεση, το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 0,3%, η ανεργία θα αυξηθεί στο 9,9% και συνεπώς λογικά τα έσοδα (π.χ. από ΦΠΑ) θα πληγούν και οι ανάγκες για δαπάνες (π.χ. για επιδόματα ανεργίας) θα αυξηθούν. Όμως η κυβέρνηση βασίζεται αφενός στην αποκατάσταση της λειτουργίας του κράτους και των εισπρακτικών μηχανισμών του, οι οποίοι πέρυσι είχαν ουσιαστικά διαλυθεί, και αφετέρου στα νέα- σκληρά- μέτρα που υιοθετεί.

Τα κυριότερα από αυτά, για το 2010 (για τα επόμενα έτη δεν αναφέρεται κάτι συγκεκριμένο) είναι τα εξής:

● Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων και σειράς φοροαπαλλαγών. Νέα πιο προοδευτική κλίμακα εισοδήματος.

● Επαναφορά Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (αντί του ΕΤΑΚ) και φόρων κληρονομιάς και γονικής παροχής.

● Αύξηση φόρων στα τσιγάρα και τα ποτά.

● Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με μέτρα όπως η δημοσιοποίηση ονομάτων φοροφυγάδων σε λίστες, η καταγγελία φοροφυγάδων από πολίτες, οι διασταυρώσεις στοιχείων από ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων για τις ανείσπρακτες οφειλές κ.ά.

● Μείωση κατά 10% των κονδυλίων για επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων.

● Πάγωμα αμοιβών άνω των 2.000 ευρώ

● Αναστολή προσλήψεων και μείωση συμβασιούχων.

Από την άλλη πλευρά πάντως, η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στα πιο επώδυνα μέτρα που θα επιθυμούσαν οι αγορές, όπως μια γενική μείωση μισθών, τύπου Ιρλανδίας.

Εξάλλου, τα φορολογικά μέτρα δεν προβλέπεται να επηρεάσουν αρνητικά τα χαμηλά εισοδήματα.

Το βασικό σενάριο του προγράμματος προβλέπει ανάκαμψη της οικονομίας από το 2011, με ρυθμό ανάπτυξης 1,5% και 1,9% το 2012, αλλά και επίμονη άνοδο της ανεργίας, που θα παραμείνει στο 10,5% το 2011 και το 2012, όπως και του δημόσιου χρέους, που θα σκαρφαλώσει φέτος στο 120,4% του ΑΕΠ και το 2011 στο 120,6% του ΑΕΠ και θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται μόνο το 2012.

Επιστροφή...0 Σχόλια στο "Τούνελ τριετίας"

Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται!

Δημοσίευση σχολίου

ΑρχείοFree Hit Counter
Copyright ©2010 epikairotita24