Χωρίς φόρο α΄ κατοικία έως 300.000 ευρώ


Απο Τα Νέα

Αφορολόγητο όριο έως 300.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας σχεδιάζει η κυβέρνηση για την αγορά α΄ κατοικίας. Το σχέδιο προβλέπει τη σύνδεση του αφορολόγητου ορίου με την αντικειμενική αξία της κατοικίας.

Με βάση το σημερινό καθεστώς, αυτό σχετίζεται μόνο με την επιφάνεια του ακινήτου, γεγονός που δημιουργεί σοβαρές στρεβλώσεις στη φορολογία ακινήτων.

Σήμερα, από τον φόρο μεταβίβασης (11%) απαλλάσσονται όλοι όσοι αποκτούν[...]



α΄ κατοικία επιφάνειας μέχρι 200 τ.μ. ανεξάρτητα από την αξία του ακινήτου. Δηλαδή αφορολόγητος είναι κάποιος που αγοράζει α΄ κατοικία 150 τ.μ. σε ένα ακριβό προάστιο της Αττικής (Εκάλη, Γλυφάδα) με αντικειμενική αξία 680.500

ευρώ, όπως επίσης κάποιος που αποκτά α΄ κατοικία ίδιας επιφάνειας στη Δραπετσώνα ή το Περιστέρι, αντικειμενικής αξίας 195.000

ευρώ.

Αυτό, όπως λένε αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, πέραν της ανισότητας που συνεπάγεται για όσους έχουν χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα και διαμένουν σε φθηνά ακίνητα, έχει ως αποτέλεσμα και το Δημόσιο να χάνει τεράστια έσοδα από τον φόρο μεταβίβασης. Γι΄ αυτό και το καθεστώς αυτό πρόκειται να αλλάξει στον νέο φορολογικό νόμο που θα ισχύει τους επόμενους μήνες. Έτσι, εξετάζεται για αγορές ακινήτων αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ και πάνω να επιβάλλεται φόρος με βάση τους φορολογικούς συντελεστές που θα αποφασιστούν (σήμερα ισχύει το 11%), έναντι μηδενικού φόρου που ισχύει τώρα για όλες τις κατοικίες κάτω των 200 τ.μ. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη για το παραπάνω παράδειγμα; Ότι με αφορολόγητο όριο τα 300.000 ευρώ και υπό την προϋπόθεση ότι ο συντελεστής θα είναι 11% για την επιπλέον αξία του ακινήτου, ο αγοραστής του σπιτιού στην Εκάλη θα πληρώσει φόρο 41.855 ευρώ, ενώ εκείνος που θα αγοράσει σπίτι στο Περιστέρι δεν θα πληρώσει καθόλου φόρο.

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι τα 300.000 ευρώ αφορολόγητου ορίου καλύπτουν έναν πολύ μεγάλο αριθμό όσων αγοράζουν σπίτι για α΄ κατοικία. Με βάση τα στοιχεία όσων υπέβαλαν ΕΤΑΚ και τα οποία επικαλέστηκε την Παρασκευή σε τηλεοπτική εκπομπή ο υπ. Οικονομικών Γιώργος Παπακωσταντίνου, ατομική περιουσία με αντικειμενική αξία πάνω από 400.000 ευρώ εμφανίζει περίπου μόνο το 2% των Ελλήνων.

Επιστροφή...



0 Σχόλια στο "Χωρίς φόρο α΄ κατοικία έως 300.000 ευρώ"

Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται!

Δημοσίευση σχολίου

Αρχείο



Free Hit Counter
Copyright ©2010 epikairotita24