Ομοβροντία πιέσεων για μέτρα - σοκ


Απο Τα Νέα

Σε κατάσταση στενής πολιορκίας από τις αγορές βρίσκεται η ελληνική οικονομία, καθώς χθες ο διεθνής οίκος Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε ένα σκηνικό ομοβροντίας αρνητικών δημοσιευμάτων και πιέσεων για σκληρά μέτρα.
Μετά το χθεσινό «χαστούκι», η αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων είναι η χειρότερη μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, γυρνώντας[...]


δέκα χρόνια πίσω την ελληνική οικονομία όταν έδινε τη μάχη της σύγκλισης για την είσοδο στην ΟΝΕ. Η υποβάθμιση προκάλεσε νέους πρόσθετους τριγμούς στις αγορές με βουτιά 6,04% του Γενικού Δείκτη Τιμών του Χρηματιστηρίου, νέα έκρηξη των επιτοκίων δανεισμού του Δημοσίου στο 2,30% απο 2,03% προχθές (η διαφορά τους από τα αντίστοιχα γερμανικά), μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων στον διεθνή Τύπο, αλλά και νέες διαβεβαιώσεις από τον προεδρεύοντα του Εurogroup Ζ. Κ. Γιούνκερ ότι δεν υπάρχει ζήτημα χρεοκοπίας της Ελλάδας. Ο ίδιος όμως έκανε λόγο για «απαράδεκτης έκτασης προβλήματα» της ελληνικής οικονομίας, υποδεικνύοντας τη λήψη πρόσθετων μέτρων.

Η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας οδήγησε σε συντονισμένη παρέμβαση τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο, με κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης ότι «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να είμαστε συνεπείς στην ανάγκη μεσοπρόθεσμης μείωσης του ελλείμματος». Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι είναι έτοιμος να καταθέσει, αν χρειαστεί, συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ενώ ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος παρείχε διαβεβαιώσεις σχετικά με τη δυνατότητα χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών. Λίγο αργότερα, βέβαια, η Fitch προχώρησε και σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών, γεγονός που οδηγεί σε ακριβότερο δανεισμό για τις ίδιες και προμηνύει ακριβότερα δάνεια για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Όσον αφορά τα μέτρα, ο υπουργός επιμένει στην κατεύθυνση περιστολής των δαπανών και πάταξης της φοροδιαφυγής, ενώ με δηλώσεις του στο Reuters απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ. Εμμένει δε στην εισοδηματική πολιτική με αυξήσεις 1,5% έως ενός ορίου αποδοχών.

Επιστροφή...



0 Σχόλια στο "Ομοβροντία πιέσεων για μέτρα - σοκ"

Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται!

Δημοσίευση σχολίου

Αρχείο



Free Hit Counter
Copyright ©2010 epikairotita24