Με τη μέθοδο της σκούπας


Απο Ελευθεροτυπία

Την εντελώς αντίθετη τακτική από εκείνη του Κ. Καραμανλή επιλέγει ο Γ. Παπανδρέου. Ενώ η κυβέρνηση της Ν.Δ. ξόδεψε τον πρώτο χρόνο της θητείας της, όταν είχε νωπή καθαρή εντολή, ψάχνοντας τι θα κάνει, ο πρωθυπουργός επιλέγει να κλείσει τα περισσότερα από τα μεγάλα θέματα ώς το καλοκαίρι.
Ηδη, παρά τις καθυστερήσεις [...]



στην τοποθέτηση γραμματέων, η νέα κυβέρνηση έχει ανοίξει σειρά από δύσκολα μέτωπα στα οποία θα προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς υπό την πίεση και της Ε.Ε., εκμεταλλευόμενη την ανοχή του κόσμου αλλά και τα προβλήματα στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

*Ο Γ. Παπανδρέου είχε πει ότι θα φέρει ασφαλιστικό νομοσχέδιο τον πρώτο χρόνο, είχε αποφύγει όμως να μιλήσει για δυσάρεστα μέτρα. Τώρα προχωράει στη συζήτηση του θέματος τάχιστα, με στόχο να είναι έτοιμο το νομοσχέδιο με δύσκολα μέτρα στις αρχές της νέας χρονιάς.

Ασχημες μνήμες

Η εμπειρία του «νόμου Γιαννίτση» που κατατέθηκε λίγο μετά τις εκλογές του 2000 δεν αναστέλει τα σχέδια, αφού στην κυβέρνηση θεωρούν πως δεν μπορεί να γίνει παραλληλισμός, γιατί τότε η κυβέρνηση βρισκόταν στη δεύτερη και όχι στην πρώτη θητεία της. Αντιδράσεις αναμένονται και τώρα, ακόμη και από συνδικαλιστές που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, όμως κρίνεται ότι αργότερα θα είναι πολύ χειρότερες.

*Στα φορολογικά, η πρόθεση είναι να έρθει στη Βουλή τους πρώτους μήνες του 2010 το νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει «πόθεν έσχες» και τεκμήρια προκειμένου να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα από κοινωνικές κατηγορίες που πληρώνουν σήμερα φόρους πλήρως αναντίστοιχους με το επίπεδο διαβίωσής τους ή δεν πληρώνουν καθόλου.

Και σ' αυτά τα μέτρα αναμένονται αντιδράσεις, από μεσαία στρώματα που έχουν στηρίξει το ΠΑΣΟΚ. Κρίνεται όμως ότι θα υπάρχει θετική ανταπόκριση από μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίοι αποτελούν το μόνιμο στόχο κάθε νέου φοροεισπρακτικού μέτρου.

*Στα εργασιακά επίσης οι ρυθμίσεις θα προχωρήσουν γρήγορα, όπως φάνηκε και από την τοποθέτηση του πρωθυπουργού την Παρασκευή. Ηδη από τις πρώτες κινήσεις ήταν η κατάργηση των stage στο Δημόσιο, ενώ αναμένεται αυστηρότερη νομοθεσία για τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους και τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Ευνοϊκά θα γίνει πάντως αποδεκτό το μέτρο για την πριμοδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, για ορισμένο χρονικό διάστημα, των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας.

*Ερώτημα παραμένει αν θα προχωρήσει σ' αυτό το διάστημα και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων (φορτηγά, φαρμακεία, συμβολαιογραφεία κ.λπ.), καθώς στην κυβέρνηση ζυγίζουν το πόσες αντιδράσεις μπορούν να σηκώσουν.

*Στο χώρο της υγείας η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου επεξεργάζεται τις ρυθμίσεις για τις νοσοκομειακές προμήθειες και τη νέα λίστα φαρμάκων, οι οποίες θα κατατεθούν στις αρχές του νέου χρόνου και δεν θα γίνουν δεκτές δίχως γκρίνιες. Ως το τέλος Δεκεμβρίου θα γίνει η ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων σε συνεργασία των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών.

*Στην Παιδεία, ήδη ανακοινώθηκε ότι οι προσλήψεις εκπαιδευτικών θα γίνονται μόνο μέσω ΑΣΕΠ, ενώ σε 3 μήνες θα κατατεθεί σχέδιο νόμου για τους αναπληρωτές. Οι νέες ρυθμίσεις ήδη προκαλούν την έντονη αντίδραση των εκπαιδευτικών, οι οποίοι ετοιμάζουν κινητοποιήσεις.

*Ο εκλογικός νόμος με την υιοθέτηση μεικτού συστήματος σταυρού και λίστας είναι θέμα που κι αυτό θα κλείσει στις αρχές του νέου έτους, παρ' ότι υπάρχουν διαφωνίες και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

*Ψηλά στην ατζέντα των πρώτων ημερών βρίσκονται και τα δύσκολα θέματα εξωτερικής πολιτικής (όχι μόνο λόγω της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. τον Δεκέμβριο). Η κυβέρνηση θα ήθελε να κλείσει το Σκοπιανό με την υιοθέτηση της ονομασίας Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ στα ελληνοτουρκικά είναι πολύ πιθανή η έναρξη διμερούς διαλόγου σε υψηλό επίπεδο.

Επιστροφή...



0 Σχόλια στο "Με τη μέθοδο της σκούπας"

Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται!

Δημοσίευση σχολίου

Αρχείο



Free Hit Counter
Copyright ©2010 epikairotita24