Μεγαλύτερες ποινές για πρόωρες συντάξεις


Απο Τα Νέα

Τα πάνω κάτω έρχονται στο Δημόσιο με τις σχεδιαζόμενες κυβερνητικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Μαζί με τη σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών- γυναικών από το 2013, η κυβέρνηση προωθεί μεγαλύτερες ποινές (μείωση σύνταξης) για όσους συνταξιοδοτούνται πρόωρα.
Επίσης, την κατάργηση της υποχρεωτικής συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων σε ηλικία 60 ετών, εφόσον έχουν συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης, με δυνατότητα παραμονής για ακόμη 3 χρόνια.
Συγκεκριμένα, τα τέσσερα μέτρα που σχεδιάζονται για τους δημοσίους υπαλλήλους προβλέπουν τα εξής:



1 Σταδιακή αύξηση, από το 2013, των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων έως και κατά 15 έτη. Η αύξηση θα αφορά τις ασφαλισμένες μετά το 1983, τα όρια ηλικίας των οποίων θα εξισωθούν με αυτά που ισχύουν για τους άνδρες.

2 Αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων με την καθιέρωση της τελευταίας πενταετίας για όλους.

3 Μεγαλύτερες ποινές για πρόωρες συντάξεις με τη μείωση της σύνταξης κατά 6% για κάθε έτος συνταξιοδότησης πριν από το ανώτατο όριο ηλικίας.

4 Κατάργηση της υποχρεωτικής συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων σε ηλικία 60 ετών εφόσον έχουν συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης και θέσπιση κινήτρων για παραμονή στην εργασία για 3 επιπλέον έτη.

Στο πόδι τα συνδικάτα
Οι επαφές του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τους κοινωνικούς εταίρους θα αρχίσουν την Τετάρτη και έχουν δημιουργήσει πολεμικό κλίμα στα εργατικά συνδικάτα, τα οποία διαμηνύουν ότι ενδεχόμενες ανατροπές στα όρια ηλικίας και στο ύψος των συντάξεων θα αποτελέσουν αιτία πολέμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες- εκτός των άλλων- μελετάται να εφαρμοστεί και στους δημοσίους υπαλλήλους το αντικίνητρο μείωσης της σύνταξης κατά 6% για κάθε έτος συνταξιοδότησης πριν από το ανώτατο όριο ηλικίας. Ανάλογη ρύθμιση ισχύει και για τον ιδιωτικό τομέα. Σε ό,τι αφορά την κατάργηση της υποχρεωτικής συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων σε ηλικία 60 ετών, εφόσον έχουν συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης, το σχέδιο προβλέπει να δίνεται δυνατότητα στους δημοσίους υπαλλήλους να παραμείνουν για ακόμη 3 χρόνια στην εργασία, εφόσον το επιθυμούν.

Ένα άλλο σενάριο προβλέπει την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων για όλους με βάση τις αποδοχές της τελευταίας πενταετίας. Σήμερα, η σύνταξη υπολογίζεται με βάση τον τελευταίο μισθό έως το 2007 και για τα υπόλοιπα έτη με την τελευταία πενταετία.

Επιστροφή...



0 Σχόλια στο "Μεγαλύτερες ποινές για πρόωρες συντάξεις"

Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται!

Δημοσίευση σχολίου

Αρχείο



Free Hit Counter
Copyright ©2010 epikairotita24