Συμφωνία για τους μισθούς θέλει η ΓΣΕΕ


Από Το Βήμα

Υστατη προσπάθεια να αποφύγουν την επιβολή τριετούς παγώματος των μισθών με πράξη νομοθετικού περιεχομένου καταβάλλουν τα συνδικάτα, έχοντας στο πλευρό τους και τους εργοδότες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η ΓΣΕΕ προσπαθεί έστω και την τελευταία στιγμή να πετύχει συμφωνία με τις εργοδοτικές οργανώσεις [...]


και να υπογράψει την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ώστε να περισώσει ό,τι μπορεί από το σημερινό στάτους των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα.

Σε εξέλιξη βρίσκονται συνεννοήσεις με τους εργοδότες για το θέμα αυτό, ενώ καθοριστικής σημασίας θα είναι η συνάντηση των δύο μερών την ερχόμενη εβδομάδα. Πάντως εντός της επόμενης εβδομάδας θα εκδηλωθεί και νέα 24ωρη γενική απεργία, πιθανότατα την Πέμπτη 8 Ιουλίου, ημερομηνία κατά την οποία αναμένεται να ψηφιστεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής. Στο τραπέζι των συζητήσεων η ΓΣΕΕ θέτει την υιοθέτηση ενός ελάχιστου ποσοστού αυξήσεων, όπως και την ενσωμάτωση στους 12 μισθούς των δώρων εορτών και του επιδόματος αδείας (13ος και 14ος μισθός). Ετσι θα κατοχυρώσει τον θεσμό των συμβάσεων και θα παρακάμψει το μνημόνιο. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Ι.Παναγόπουλος μιλώντας χθες στην κοινοβουλευτική επιτροπή για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τις ρυθμίσεις των εργασιακών σχέσεων κατ΄ ουσίαν «ναρκοθέτησε τον διάλογο για τη νέα σύμβαση».

«Οι διατάξεις αυτές συνιστούν λεόντεια παρέμβαση υπέρ των μεγάλων εργοδοτικώνσυμφερόντων την ώρα που βρισκόμαστε σε έναν δρόμο συνεννόησης, τουλάχιστον με τους εκπροσώπους των μικρών επιχειρήσεων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγόπουλος.

Το ενδεχόμενο υπογραφής της σύμβασης δεν απέκλεισε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος , ο οποίος σημείωσε ότι «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται» και ότι «ελπίζει να καταλήξουν σύντομα» .

Κατηγορηματική θέση υπέρ της σύμβασης πήρε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ (μικρομεσαίων επιχειρήσεων) κ. Δ. Ασημακόπουλος, ο οποίος δήλωσε βέβαιος για την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων και τόνισε ότι «δεν επιθυμεί με κανέναν τρόπο νομοθετική ρύθμιση γύρω από τις αυξήσεις του ιδιωτικού τομέα».

Σύμφωνα με όσα διημείφθησαν κατά την τελευταία συνάντηση μεταξύ εργοδοτών και ΓΣΕΕ για τη νέα σύμβαση, τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει η σύναψη τριετούς σύμβασης την οποία φαίνεται να επιθυμούν όλες οι πλευρές. Ωστόσο τίθενται προϋποθέσεις, καθώς οι εργοδότες επιμένουν οι όποιες αυξήσεις να αφορούν τα επόμενα δύο έτη, καθώς το 2010 οι αμοιβές θα παραμείνουν «παγωμένες». Η ΓΣΕΒΕΕ και οι έμποροι πρότειναν αυξήσεις «ψυχολογικού ενδιαφέροντος» για τα έτη 2011 και 2012 ύψους 0,5% και 1% αντίστοιχα, ενώ οι βιομήχανοι προτείνουν «πάγωμα μισθών».

Το άλλο σημείο στο οποίο υπάρχει σύγκλιση απόψεων αφορά τη διασφάλιση του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Ολες οι πλευρές αναζητούν τρόπους περιφρούρησης των δύο μισθών. Σημειώνεται ότι η ΓΣΕΕ έχει βάλει στο τραπέζι πρόταση για την ενσωμάτωσή τους στους υπόλοιπους 12 μισθούς του έτους (δηλαδή οι σημερινές ετήσιες αποδοχές να διαιρεθούν διά 12 και το ποσό αυτό να αποτελέσει τον νέο κατώτατο μισθό).

Ωστόσο η πλευρά των εργοδοτών ζητεί να βρεθεί λύση ώστε η ενσωμάτωση αυτή να μην οδηγήσει σε έμμεση αύξηση των αμοιβών μέσω των επιδομάτων τα οποία υπολογίζονται στον βασικό μισθό, ο οποίος θα είναι υψηλότερος με την ενσωμάτωση του 13ου και του 14ου μισθού.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επιβολή του παγώματος των μισθών μέσω πράξεως νομοθετικού περιεχομένου θα έχει δραματικές συνέπειες στην αγοραστική δύναμη των αμοιβών, εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού. Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ κ. Σ. Ρομπόλης.



Επιστροφή...



0 Σχόλια στο "Συμφωνία για τους μισθούς θέλει η ΓΣΕΕ"

Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται!

Δημοσίευση σχολίου

Αρχείο



Free Hit Counter
Copyright ©2010 epikairotita24