Διευθυντές στο ΕΣΥ 18 πρώην βουλευτές


Από Το Θέμα

Ηεπομένη ημέρα της εκλογικής ήττας τούς δίνει το δικαίωμα να επιλέξουν νοσοκομείο και να συνεχίσουν την καριέρα τους στο Δημόσιο ως διευθυντές κλινικής, ακόμη κι αν το νοσοκομείο δεν τους χρειάζεται! Συνολικά 17 γιατροί-βουλευτές διορίστηκαν μόνο την τελευταία εξαετία στα νοσοκομεία και πλη- ρώνονται σήμερα τον μισθό [...]


του διευθυντή κλινικής!

Με τον νόμο που βρίσκεται σε ισχύ, γιατροί του ιδιωτικού τομέα διορίζονται διευθυντές στο Δημόσιο χωρίς καμία διαδικασία λαμβάνοντας μηνιαίως 4.000 ευρώ, ακόμα και μετά τις δραστικές περικοπές των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων. Γιατρός 66 ετών διορίζεται διευθυντής σε δημόσιο νοσοκομείο όταν το ανώτατο ηλικιακό όριο που προβλέπει ο νόμος για τη θέση αυτή είναι τα 55 έτη. Χειρουργός που έχει να πιάσει νυστέρι για τουλάχιστον 20 χρόνια επανέρ- χεται στις χειρουργικές αίθουσες του ΕΣΥ ως διευθυντής. Και πολλά ακόμη...

Τα τελευταία 20 χρόνια άνθησε μια βιομηχανία παραγωγής «κοινοβουλευτικών» διευθυντικών θέσεων ΕΣΥ, καθώς οι πρώην βουλευτές-ιδιώτες γιατροι μπορούν με μια απλή αίτηση να διοριστούν αυτομάτως στο δημόσιο νοσοκομείο της προτίμη- σής τους! Επιπλέον, όσοι βουλευτές δεν επανεκλέγονται αλλά υπηρετούσαν στο ΕΣΥ προτού εισέλ- θουν στη Βουλή, επανέρχονται στα νοσοκομεία χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη το όριο ηλικίας που προβλέπει ο ιδρυτικός νόμος του συστήματος.

Η σκανδαλώδης αυτή ρύθμι- ση, την οποία εκμεταλλεύτηκαν αρκετοί πρώην υπουργοί και υφυ- πουργοί καθώς και βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων, καθορίζεται από το άρθρο 50 του Ν.1759 που ψηφίστηκε το 1988 επί ΠΑΣΟΚ. «Γιατροί που απώλεσαν τη βουλευτική ιδιότητα μπορούν να διορίζονται με απόφαση του υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανάλογα με τα χρόνια άσκησης της ιατρικής ειδικότητας σε κενές οργανικές ή προσωπικές προσωποπαγείς θέσεις του κλάδου γιατρών ΕΣΥ της περιφέρειας προτίμησής τους που συνιστώνται με την απόφαση διορισμού και καταργούνται με την για οποιονδήποτε λόγο αποχώρη σή τους από την υπηρεσία».

Οι εκλογές του 2004 και η μεγά- λης έκτασης ήττα του ΠΑΣΟΚ σε αυτές «ανάγκασε» πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη των κυβερνήσεων του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη ότι «στην ιατρική είμαι από το 1979 και πριν εκλεγώ βουλευτής έκανα ιδιωτική ιατρική για 18 χρόνια». Από την πλευρά του, ο κ. Νεονάκης αναφέρει: «Δεκαεπτά χρόνια ήμουν ελεύθερος επαγγελματίας. Από το 1985 μέχρι που έγινα βουλευτής δούλευα το ιδιωτικό μου οδοντιατρείο ενώ μετά το 2004 ήρθα στο ΚΑΤ ως διευθυντής του Οδοντιατρικού Τμήματος και από τότε είμαι συνεχώς εδώ».

Στο ίδιο ιατρείο με τον κ. Μανίκα βρίσκεται ως διευθυντής Οδοντια- τρικής και ο πρώην βουλευτής Αρτας του Κινήματος κ. Δημήτρης Κοσσυβάκης, ενώ διευθυντής Οδοντιατρικής μαζί με τον κ. Νεονάκη και βάσει της ίδιας διάταξης είναι και ο πρώην βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστος Σμυρλής, ο οποίος από την ιδιωτική ιατρική εντάχτηκε στο ΕΣΥ στις 10 Μαΐου του 2004. Σε θέσεις διευθυντών Οδοντιατρικής στα Νοσοκομεία Αμφισσας και Αλεξανδρούπολης τοποθετήθηκαν αντί- στοιχα ο πρώην υφυπουργός Υγείας και πρώην βουλευτής Φωκί- δας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Θάνος και ο πρώην βουλευτής Εβρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Λεωνίδας Λυμπερακίδης. Ο κ. Θάνος αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» ότι προ- τού εκλεγεί «ήμουν ιδιώτης γιατρός για περισσότερα από 10 χρόνια ενώ τα τελευταία 6 είμαι για- τρός του ΕΣΥ», ενώ ο συνάδελφός του στην Αλεξανδρούπολη σημειώνει ότι «στο ΕΣΥ μπήκα το 2004 όταν έχασα τις εκλογές».

Στο μεταξύ, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση του πρώην βουλευτή Α’ Πειραιά της Νέας Δημοκρατίας κ. Παναγιώτη Μελά, ο οποίος από τις 19 Φεβρουαρίου του 2010 έχει διοριστεί διευθυντής ΩΡΛ στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά. Αν δεν υπήρχε η χαριστική αυτή ρύθμιση που αναφέρει ότι «δεν να κάνουν χρήση της επίμαχης ρύθμισης. Ειδικότερα, ο πρώην υπουργός Επικρατείας κ. Στέφανος Μανίκας και ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και εκ των στε- νότερων συνεργατών του κ. Σημίτη κ. Μιχάλης Νεονάκης διορίστηκαν σε προσωποπαγείς θέ- σεις διευθυντών Οδοντιατρικής στα νοσοκομεία «Σωτηρία» και ΚΑΤ αντίστοιχα. Ο κ. Μανίκας μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» σημειώνε έχουν ισχύ τα σχετικά όρια ηλικίας», ο 66χρονος πολιτικός δεν θα μπορούσε να καταλάβει θέ- ση διευθυντή στο ΕΣΥ, καθώς βάσει νόμου «για την κατάληψη θέσης διευθυντή απαιτείται ηλικία μέχρι 55 ετών». Ο κ. Μελάς λέει στο «ΘΕΜΑ» ότι «όταν το 1986 μου δόθηκε η θέση του διευθυντή ΩΡΛ στο Τζάνειο, δεν την αποδέχτηκα γιατί έπρεπε να κλείσω το ιατρείο και έφυγα από το νοσοκομείο επιλέγοντας την ελεύ- θερη ιατρική».

Διακομματικό βόλεμα

Χρήση του περιβόητου άρθρου 50 έκανε και ο πρώην βουλευτής Εβρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Ακης Γεροντόπουλος, ο οποίος στις 3 Σεπτεμβρίου του 2004 διορίστηκε σε προσωποπαγή θέ- ση «διευθυντή Ιατροδικαστικής για τις ανάγκες του Παθολοανατομικού Εργαστηρίου στο ΝΙΜΙΤΣ» και ο νυν διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης και πρώην βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ κ. Εμμανουήλ Φραγκια- δουλάκης (βάσει του συγκεκρι- μένου νόμου διορίστηκε το 2007), ο οποίος προτού πολιτευτεί ασκού- σε και αυτός ιδιωτικά την ιατρική.

Εξάλλου, θέση διευθυντή ΕΣΥ έχουν καταλάβει ο πρώην υφυ- πουργός Δημόσιας Τάξης και βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ κ. Βαγγέλης Μαλέσιος (2004) και ο πρώην βουλευτής Σάμου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Καραμηνάς (2007), ενώ ο πρώ- ην βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Χρονόπουλος (2004) κατέλαβε τη θέση του επιμελητή Β’ στο Οφθαλμολογικό του Ασκληπιείου.

Με την ίδια διαδικασία επα- νήλθαν τα προηγούμενα χρόνια σε διευθυντικές θέσεις του ΕΣΥ ο πρώην βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ και πανεπιστημιακός κ. Φραγκλίνος Παπαδέλης (2004), ο πρώην υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και βουλευτής Α’ Πει- ραιά του ΠΑΣΟΚ κ. Σταύρος Σουμάκης (2001), ο νυν περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας και πρώην βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Κίρκος (2004), καθώς και ο πρώ- ην βουλευτής Κορινθίας του Κινήματος κ. Τάσος Χωρέμης (2008).

Ο Πέτρος Τατούλης διευθυντής Χειρουργικής, αν και έχει να πιάσει νυστέρι εδώ και 20 χρόνια

Χαρακτηριστικότερη και πιο πρόσφατη περίπτωση αποτελεί αυτή του πρώην βουλευ- τή Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας, ιδιώτη οδοντιάτρου, κ. Δημήτρη Κρανιά.

Η λιγότερο από 48 ώρες κοινοβουλευτική θητεία του τέως προέδρου του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττι- κής, ο οποίος αντικατέστησε στο βουλευτικό αξίωμα τον κ. Γιάννη Μανώλη, έμεινε στην κοινοβουλευτική ιστορία του τόπου ως η πιο σύντομη. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Κρανιάς υπέβαλε τη σχετική αίτηση και με απόφαση της υπουργού Υγείας κυρίας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 13 Μαΐου του 2010 (ΦΕΚ 380/Γ), «διορίζεται ο οδοντίατρος Δημήτριος Κρανιάς του Ηλία σε θέση Διευθυντή Οδοντιατρικής του Γ.Ν. Αθηνών ‘‘Η ΕΛΠΙΣ’’ θέση κλάδου γιατρών ΕΣΥ επί θητεία σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 50 του Ν. 1759/1988 ως πρώην βουλευτής».

Μάλιστα, στις 31 του ίδιου μήνα επέρχεται η αναγκαία διόρθωση στον διορισμό του κ. Κρανιά «σε προσωποπαγή θέση διευθυντή Οδοντιατρικής». Ο ίδιος μιλώντας στο «ΘΕ- ΜΑ» αναφέρει ότι «24 χρόνια εί- χα ιδιωτικό ιατρείο και τώρα αξι- οποίησα μια διάταξη για τους πρώην βουλευτές και είμαι διευ- θυντής στο ΕΣΥ. Είναι σημαντικό όποιος ασχολείται με την πολιτική να έχει δουλέψει και να μπορεί και να επιστρέψει στη δουλειά του για να μην πολιτεύονται μόνο όσοι έχουν δυνατότητες είτε πλούτου είτε οικογενειακές είτε παρα- στασιακές με τα συστήματα εξουσίας».

Ιδιαίτερη είναι και η πρόσφατη (18 Μαΐου 2010) επάνοδος -με βάση τον επίμαχο νόμο στο ΕΣΥ του πρώ- ην υφυπουργού Πολιτισμού και για 20 συνεχή χρόνια (1990-2009) βουλευτή Αρκαδίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Πέτρου Τατούλη. Στο ερώτημα προς τον νυν διευθυντή Χειρουργικής του Γ.Ν. Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» αν η πολυετής ενασχόλησή του με την πολιτική τον απομάκρυνε από την ιατρική, ο ίδιος δηλώνει: «Τα είκοσι χρόνια που πέ- ρασα μακριά από τις χειρουργικές αίθουσες δεν με απομόνωσαν ούτε από την επιστήμη μου ούτε από τους ανθρώπους που είχαν την ανάγκη μου. Παρακολουθού- σα από κοντά τις εξε- λίξεις στο γνωστικό μου πεδίο, στο οποίο μάλιστα ήμουν επιτυχημένος και απόλαυσα την αναγνώριση προτού ασχοληθώ με την πολιτική».

Επιστροφή...0 Σχόλια στο "Διευθυντές στο ΕΣΥ 18 πρώην βουλευτές"

Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται!

Δημοσίευση σχολίου

ΑρχείοFree Hit Counter
Copyright ©2010 epikairotita24