Ασσύμετρος πόλεμος για τις καταθέσεις,στην σκιά των σεναρίων αναδιάρθρωσης...


Ρεπορτάζ : Τάσος Μαντικίδης
(από το Βήμα της Κυριακής)

Καθώς η υπερβολή αποτελεί συνώνυμο των αγορών, δεν είναι να απορεί κανείς πώς τα ασφάλιστρα κινδύνου διατηρούν τις πιθανότητες χρεοκοπίας της Ελλάδας για τα επόμενα πέντε χρόνια στο υψηλό 60%-65%. Πιο ψύχραιμες φωνές ωστόσο θεωρούν ότι οι...

πιθανότητες αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους (όταν όμως το περιβάλλον είναι «ασφαλές» για κάτι τέτοιο) περιορίζονται στο 20%, ενώ οι πιθανότητες επιβίωσης του ευρώ μαζί με την Ελλάδα υπολογίζονται στο 95%.
Ενώ πάντως, όπως υποστηρίζεται, η ετυμηγορία για το εάν η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της δεν έχει βγει ακόμα, καθώς τα πάντα θα εξαρτηθούν από την πορεία της οικονομίας και από το κατά πόσο θα επιτευχθούν οι στόχοι της δημοσιονομικής προσαρμογής, στο περιθώριο των περίπλοκων σεναρίων αναδιάρθρωσης τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι διεξάγεται ένας υπόγειος (ασύμμετρος χαρακτηρίζεται από ορισμένους κύκλους) πόλεμος για την πίτα των 250 δισ. ελληνικών καταθέσεων.
Οπως όταν άρχισε να ξεδιπλώνεται η διεθνής χρηματοοικονομική κρίση έφευγαν λεφτά ακόμη και από την Ελβετία γιατί κινδύνευαν, όπως αναφερόταν τότε, με χρεοκοπία η Credit Suisse και η UΒS, έτσι και σήμερα οι έντονες φήμες για πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι, παρά το πακέτο των 110 δισ. ευρώ, αύξησαν τους φόβους όχι μόνο στους κύκλους των επενδυτών των εγχώριων Ρrivate banking αλλά ακόμη και των μικρότερων καταθετών προκαλώντας νέους πονοκεφάλους στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς εάν η ύφεση ενταθεί και λυθεί το εργασιακό ώστε να μπορούν οι τράπεζες να προχωρήσουν σε οικονομίες κλίμακας, τότε ίσως παραμεριστούν και οι προσωπικοί ενδοιασμοί των τραπεζιτών και οδηγηθεί ο κλάδος σε μια νέα φάση αναδιάρθρωσης. Οι ελληνικές τράπεζες εξάλλου, όπως εκτίμησε η Νomura, βρίσκονται αντιμέτωπες με τη συνεχιζόμενη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία θα μπορούσαν να εκτοξευτούν από το 13% το 2010 ακόμη και στο 17% τα ερχόμενα χρόνια, ενώ ο ενισχυμένος ανταγωνισμός για προσέλκυση καταθέσεων θα πλήξει την κερδοφορία τους.
Ακατανόητες αγορές
Εστω πάντως και αν οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών χαρακτηρίζουν «ακατανόητη» την επιφυλακτικότητα των αγορών γύρω από το σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, αρκετοί είναι οι αναλυτές που δεν αποκλείουν την πιθανότητα η χώρα μας τελικά να μην τα καταφέρει...
Από τους 1.001 ερωτηθέντες, που επελέγησαν τυχαία μεταξύ των 300.000 συνδρομητών του Βloomberg παγκοσμίως, ποσοστό 73% εκτιμά π.χ. ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε πτώχευση, ενώ σε ποσοστό 41% εκτιμούν ότι η χώρα θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, ποσοστά σχεδόν απίστευτα για μια χώρα που έχει μόλις εξασφαλίσει ένα πακέτο στήριξης ύψους 110 δισ. ευρώ.
Οι κκ. Ρavan Wadhwa, Μalcolm Βarr, David Μackie και Christian Ο΄Donnell της JΡ Μorgan προχώρησαν πάντως στην καταγραφή τριών πιθανών σεναρίων: στο πρώτο, το σενάριο της «λακκούβας» (πιθανότητες 60%), η σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή και η στήριξη ρευστότητας από την ευρωζώνη φέρνει το χρέος σε διαχειρίσιμο επίπεδο και η χώρα αποφεύγει τελικά την αναδιάρθρωση του χρέους.
Το σενάριο του γκρεμού
Στο δεύτερο, το σενάριοτου«γκρεμού»(πιθανότητες 30%), παρά τις φιλότιμες προσπάθειες η Ελλάδα δεν καταφέρνει να ανταποκριθεί πλήρως στους όρους και στις προϋποθέσεις του πακέτου διάσωσης και με πιθανότητες 2/3 σε αυτό το σενάριο οδηγείται σε μείωση του χρέους της καθαρά μέσω αύξησης του χρονικού ορίζοντα αποπληρωμής, ενώ με πιθανότητες 1/3 οδηγείται σε μείωση του χρέους μέσω ενός συνδυασμού αύξησης του χρονικού ορίζοντα αποπληρωμής και αναδιάρθρωσης.
Στο τρίτο σενάριο, της«μαύρης τρύπας» (πιθανότητες 10%), η χώρα εμφανίζεται ανίκανη να ανταποκριθεί στους όρους και στις προϋποθέσεις του πακέτου διάσωσης και οδηγείται σε μια βίαιη αναδιάρθρωση του χρέους, που ενισχύει την ύφεση στην ευρωζώνη.
Ενώ λοιπόν βραχυπρόθεσμα οι συζητήσεις για μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους φαντάζουν μάλλον άτοπες, μεσοπρόθεσμα για την JΡ Μorgan- η οποία ακόμη και σε άσχημα σενάρια δεν αποκλείει την παραγραφή μέρους της διμερούς κοινοτικής βοήθειας ώστε να αποφευχθούν αρνητικές εξελίξεις- οι πιθανότητες αναφορικά με ένα τέτοιο σενάριο περιορίζονται στο 20%.
Ο κ. Αndrew Garthwaite, υπεύθυνος στρατηγικής της Credit Suisse, και η ομάδα του εκτιμούν μεταξύ άλλων ότι παρά τις ανησυχίες και την αβεβαιότητα υπάρχει 99% πιθανότητα επιβίωσης του ευρώ και 95% πιθανότητα επιβίωσης του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος μαζί με την Ελλάδα. Παράλληλα προβλέπει ότι ο ευρωπαϊκός Νότος θα μπορέσει να αποδεχθεί τον αποπληθωρισμό, ενώ εάν χρειαστεί η ΕΚΤ θα προχωρήσει και σε νέες παρεμβάσεις. Δεν αποκλείει πάντως τελικά η Ελλάδα να προχωρήσει σε μιας μορφής αναδιάρθρωση του χρέους της, όταν όμως, όπως σημειώνει, το περιβάλλον είναι «ασφαλές» για κάτι τέτοιο. Η χρεοκοπία της Ελλάδας δεν είναι αναπόφευκτη, εκτίμησε ο επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων της Standard and Ρoor΄s κ. David Βeers μιλώντας σε συνέδριο του Reuters στο Λονδίνο. Με το πακέτο διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ η Ελλάδα έχει τον χώρο και τον χρόνο για να δείξει στην αγορά και στους ανθρώπους της ότι εφαρμόζει ένα σχέδιο, ενώ η άποψη της S&Ρ συνολικά για την ευρωζώνη δεν είναι μάλιστα τόσο απαισιόδοξη όσο κάποιες εκτιμήσεις που κυκλοφορούν στην αγορά. «Βρισκόμαστε σε μια ευαίσθητη περίοδο και γι΄ αυτό είναι πολύ εύκολο να είναι κανείς εξαιρετικά απαισιόδοξος», εξήγησε.
Στο ίδιο συνέδριο ο επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων της Fitch κ. David Riley ανέφερε ότι η ετυμηγορία για το εάν η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της δεν έχει βγει ακόμα. Ο ίδιος δεν είναι καθόλου πεπεισμένος ότι η αναδιάρθρωση είναι αναγκαία, καθώς το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας και το κατά πόσο θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Εξάλλου, όπως επεσήμανε, η Ελλάδα καλείται να αναδιαρθρώσει τον δημόσιο τομέα της, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει προοπτικές ανάπτυξης.

Επιστροφή...



0 Σχόλια στο "Ασσύμετρος πόλεμος για τις καταθέσεις,στην σκιά των σεναρίων αναδιάρθρωσης..."

Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται!

Δημοσίευση σχολίου

Αρχείο



Free Hit Counter
Copyright ©2010 epikairotita24