Νέες ανατιμήσεις από 1ης Ιουλίου

Ρεπορτάζ από ΤΑ ΝΕΑ
Κύμα» ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά είδη αναμένεται να φέρει η νέα αύξηση των συντελεστών του Φ.Π.Α., που θα ισχύσει από την προσεχή Πέμπτη 1η Ιουλίου. Ο συντελεστής Φ.Π.Α. 10%, που ισχύει και για τα τρόφιμα, αυξάνεται στο 11%, ενώ ο συντελεστής του 21%, που επιβάλλεται και στα καύσιμα, αναπροσαρμόζεται σε 23%. Η τιμή της βενζίνης αναμένεται να αυξηθεί κατά...
2 έως 2,5 λεπτά το λίτρο. Ακόμη, ο χαμηλότερος συντελεστής Φ.Π.Α. από 5% διαμορφώνεται στο 5,5%.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών προς τις εφορίες, από 1η Ιουλίου 2010 θα ισχύουν τα ακόλουθα:
- Ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ 21% αυξάνεται σε 23%
- Ο μειωμένος συντελεστής 10% που εφαρμόζεται για μια σειρά από αγαθά και υπηρεσίες αυξάνεται σε 11% και ο συντελεστής 5% αυξάνεται σε 5,5%

Οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές Φ.Π.Α. που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου και είναι σήμερα 15%, 7% και 4%, διαμορφώνονται σε 16%, 8% και 4% αντίστοιχα.

Το υπουργείο επισημαίνει ότι σε οποιοδήποτε φορολογικό στοιχείο εκδίδεται μετά την 1/7/2010, ο Φ.Π.Α. θα υπολογίζεται με τους νέους αυξημένους συντελεστές, ακόμη και στην περίπτωση που το στοιχείο αυτό αφορά σε συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν πριν την ημερομηνία αυτή.

Το ίδιο ισχύει και για τα πιστωτικά τιμολόγια που εκδίδονται με ημερομηνία από 1η Ιουλίου 2010 και μετά, και αφορούν σε συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν μέχρι την 30η Ιουνίου 2010. Οι αυξημένοι συντελεστές Φ.Π.Α. θα ισχύουν για όλες τις παραδόσεις αγαθών και τις παροχές υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων φαρμάκων.

Με Φ.Π.Α. 23% επιβαρύνονται οι υπηρεσίες των δικηγόρων, των συμβολαιογράφων, των άμισθων υποθηκοφυλάκων, των δικαστικών επιμελητών, των καλλιτεχνών, των ιατρικών και διαγνωστικών κέντρων.

Από τον φόρο απαλλάσσονται οι ιατρικές υπηρεσίες που παρέχονται από ιατρούς όλων των ειδικοτήτων -και οδοντιάτρους- στα ιδιωτικά τους ιατρεία, από ιδιωτικά πολυϊατρεία και πολυοδοντιατρεία, ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και ιδιωτικά εργαστήρια φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης.

Επίσης, απαλλάσσονται από τον φόρο και οι αμοιβές των ιατρών ελευθέρων επαγγελματιών από ιδιωτικές κλινικές και νοσοκομεία, στην περίπτωση που δεν είναι μισθωτοί, και οι οποίες αφορούν περίθαλψη ασθενών.

Παράλληλα, από την Πέμπτη οι εφημερίδες και τα περιοδικά υπάγονται στον συντελεστή Φ.Π.Α. 5,5%, ενώ διάφορα αγαθά που διανέμονται μαζί με τα έντυπα (CD, DVD κ.λπ.) υπάγονται στον κανονικό συντελεστή 23%, προσδιορίζοντας ξεχωριστή φορολογητέα αξία.

Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων έχει ζητήσει την αναβολή του μέτρου για την αρχή του επόμενου έτους, επικαλούμενη αδυναμία των επιχειρήσεων να απορροφήσουν την αύξηση των συντελεστών των Φ.Π.Α. που θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου.
Επιστροφή...0 Σχόλια στο "Νέες ανατιμήσεις από 1ης Ιουλίου"

Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται!

Δημοσίευση σχολίου

ΑρχείοFree Hit Counter
Copyright ©2010 epikairotita24