Τέλος το κάπνισμα!

Από ΤΑ ΝΕΑ
Καθολική απαγόρευση του καπνίσματος ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μετά και τις εισηγήσεις των επιστημόνων που συμμετέχουν στην Συντονιστική Αντικαπνιστική Επιτροπή. Έτσι, τα τσιγάρα θα σβήσουν οριστικά, όπως υπογράμμισαν οι ειδικοί, από 1 Σεπτεμβρίου και μάλιστα χωρίς «παραθυράκια». Ειδικότερα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ετοιμάζεται να καταργήσει τα τασάκια σε...
όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, στα υγειονομικά καταστήματα αλλά και στους εργασιακούς χώρους. Μάλιστα, όπως υπογράμμιζαν πηγές μετά την συνεδρίαση της Επιτροπής, η χώρας μας έχει καλό κλίμα και άρα οι…θεριακλήδες θα μπορούν να καπνίζουν στο πεζοδρόμιο – όπως άλλωστε, συμβαίνει και στο εξωτερικό.

Μάλιστα, και σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν, δεν προβλέπονται εξαιρέσεις όπως ήταν για παράδειγμα τα καταστήματα κάτω των 70 τ.μ., των οποίων οι ιδιοκτήτες μπορούσαν να χαρακτηρίσουν ως χώρους καπνιζόντων ή μη. Από ό,τι φαίνεται ούτε τα αιτήματα των ιδιοκτητών παραδοσιακών καφενείων πρόκειται να ικανοποιηθούν, καθώς οι αρμόδιοι φορείς προσανατολίζονται στην εφαρμογή σκληρών αντικαπνιστικών μέτρων, σύμφωνα μετά τα οποία δεν θα δίνεται η δυνατότητα επιλογής για την διαμόρφωση χώρου καπνιζόντων.

Θα δοθεί ωστόσο, «περίοδος χάριτος» οχτώ μηνών στα νυχτερινά κέντρα άνω των 350 τ.μ αλλά και στα καζίνο για να προσαρμοστούν τόσο οι ιδιοκτήτες όσο και οι θαμώνες τους στα νέα αυστηρότερα μέτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραχώρηση αυτή συμφωνήθηκε μετά από πιέσεις των ιδιοκτητών που βλέπουν την πελατεία τους να πέφτει κατακόρυφα εξ΄ αιτίας της οικονομικής κρίσης.

Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεσμεύτηκε πως θα είναι αυστηροί. Ειδικότερα, ο πρωτοβάθμιος έλεγχος θα διεξάγεται από την δημοτική αστυνομία και επικουρικά από το Λιμενικό Σώμα – όταν κρίνεται αναγκαίο.

Τα πρόστιμα ωστοσο, δεν θα επιβαρύνουν μόνον τους καταστηματάρχες που θα παραβλέπουν τον νόμο. Αντίθετα και σύμφωνα με πληροφορίες, το πορτοφόλι τους θα ανοίγουν και οι παραβάτες - πελάτες.

Επιπλέον, ο δευτεροβάθμιος έλεγχος θα γίνεται από το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας (ΣΕΥΥΠ), που αφενός θα εποπτεύει τους ελεγκτές και αφετέρου θα επισκέπτεται καταστήματα όταν εντοπίζεται υποτροπή παράβασης.

Σημειώνεται, πως κατά την συνεδρίαση της Συντονιστικής Αντικαπνιστικής Επιτροπής, ο πρόεδρος κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, υπογράμμισε πως το τσιγάρο δεν βλάπτει μόνον τους καπνιστές αλλά και τους παθητικούς καπνιστές, αναφερόμενος σε έρευνες που έχουν διεξαχθεί σε εργαζόμενους και θαμώνες νυχτερινών κέντρων.




Επιστροφή...



0 Σχόλια στο "Τέλος το κάπνισμα!"

Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται!

Δημοσίευση σχολίου

Αρχείο



Free Hit Counter
Copyright ©2010 epikairotita24