Πιο σκληρές οι περικοπές


Απο Τα Νέα
Πιο βαθιά βάζει η κυβέρνηση το μαχαίρι σε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων και συντάξεις, κόβοντας μεταξύ άλλων τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας από όλους τους συνταξιούχους που δεν υπερβαίνουν το 60ό έτος της ηλικίας τους.
Oι σχετικές ρυθμίσεις προβλέπονται στο νομοσχέδιο, που κατέθεσε [...]

χθες στη Βουλή η κυβέρνηση σχετικά με τα «μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης» και το οποίο συνοδεύεται από τις αναλυτικές συμφωνίες της κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες, τη Φρανκφούρτη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Πρόκειται για αποκαλυπτικά κείμενα, αφού δείχνουν ότι η κυβέρνηση συμφώνησε πολύ περισσότερα απ΄ όσα ανακοινώθηκαν προχθές και ότι η χώρα θα βρίσκεται στο εξής υπό στενή παρακολούθηση, υποβάλλοντας «έκθεση συμμόρφωσης» κάθε τρίμηνο, προκειμένου να πάρει την επόμενη δόση του δανείου.

Μεταξύ άλλων, προβλέπονται τα εξής: Μείωση της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα, πέραν της εφαρμογής του κανόνα μιας πρόσληψης ανά πέντε συνταξιοδοτήσεις, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων. Από τη μείωση αυτή προβλέπεται να εξοικονομηθούν 600 εκατ. ευρώ το 2012.

Επιδόματα ανεργίας, από το 2012, με κριτήριο τα «ελάχιστα απαιτούμενα μέσα διαβίωσης», δηλαδή ουσιαστικά μείωση των επιδομάτων για την εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, από τους πίνακες των συμφωνιών προκύπτει ότι 10,850 δισ. ευρώ από τα 30 δισ. ευρώ της συνολικής προβλεπόμενης και αναγκαίας μείωσης του ελλείμματος δεν έχουν εξειδικευθεί σε συγκεκριμένα μέτρα και επομένως, μετά το 2012 θα υπάρξουν και άλλα μέτρα.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ακόμη και η αύξηση της φορολογίας στα αναψυκτικά!


Επιστροφή...



2 Σχόλια στο "Πιο σκληρές οι περικοπές"

  1. Ανώνυμος λέει,

    Συνηθισμένο το ΠΑΣΟΚ στα δανεικά... το έκανε πάντα και κατέρριπτε και ρεκόρ άμα λάχει...

    Έτσι για να θυμόμαστε την "δυνατή" Ελλάδα που παρέδωσαν στον Καραμανλή και κατάφερε να την "εκτροχιάσει":

    Ρεκόρ δανεισμού το δίμηνο

    Με «εντατικούς ρυθμούς» δανείζεται το Ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να καλύψει τα «κενά που έχει δημιουργήσει» η δημοσιονομική διαχείριση των τελευταίων ετών.

    Μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους το υπουργείο Οικονομικών θα δανειστεί περισσότερα από 10 δισ. ευρώ, «καταρρίπτοντας» κάθε ρεκόρ τουλάχιστον των τελευταίων 5 χρόνων. Συνήθως στο πρώτο δίμηνο του έτους το δανειακό πρόγραμμα του Δημοσίου εξαντλούνταν στα 3 με 5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, οι δανειακές ανάγκες που αντιμετωπίζει το υπουργείο Οικονομικών το διάστημα αυτό είναι σημαντικά υψηλότερες.

    Στελέχη του υπουργείου αποδίδουν την εξέλιξη αυτή στην αποπληρωμή παλαιότερων, υψηλότοκων δανείων, που οφείλει να πραγματοποιήσει το Ελληνικό Δημόσιο εντός του συγκεκριμένου διαστήματος (ΣΣ. Αυτό το άλλοθι ισχύει μόνο όταν το ΠΑΣΟΚ είναι στην εξουσία και δανείζετε... όταν όμως δανείζετε η ΝΔ για να αποπληρώσει τα δικά τους ρωτάνε έκπληκτοι: «που πήγαν τα λεφτά;»). Ο Οργανσιμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΗΧ) υπολογίζει ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους το Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλει για την αποπληρωμή τοκοχρεωλυσίων περισσότερα από 14 δισ. ευρώ.

    Ομως η εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους δεν αποτελεί τη μοναδική αιτία για τη «μαζική προσφυγή» του Δημοσίου στο δανεισμό, καθώς, απ' ό,τι φαίνεται, το υπουργείο Οικονομικών αντιμετωπίζει πιέσεις στο σκέλος των δαπανών, οι οποίες θα εντείνονται όσο οδεύουμε προς τις εκλογές.

    Υπενθυμίζεται ότι ήδη μέσω των εντόκων γραμματίων και του 10ετούς ομολόγου, το Δημόσιο έχει δανειστεί περισσότερα από 5,5 δισ. ευρώ. Επεται η έκδοση πενταετούς και τριετούς ομολόγου εντός του Φεβρουαρίου, καθώς και η έκδοση τιμαριθμοποιημένων ομολόγων. Το Δεκέμβριο είχε προηγηθεί μια έκτακτη έκδοση ομολόγων ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

    Το αρχικό πρόγραμμα των δημοπρασιών του Δημοσίου, όπως περιλαμβάνεται στην ιστοσελίδα του Γενικού Λογιστηρίου, αφορούσε μόνο τις εκδόσεις των τριετών ομολόγων καθώς και των εντόκων γραμματίων. Αργότερα όμως στη «σελίδα» του υπουργείου στο Reuters προστέθηκαν και οι υπόλοιπες εκδόσεις (ΣΣ. Μέσα σε ένα μήνα αναθεώρησαν και σχεδόν διπλασίασαν το "αρχικό" πρόγραμμα δανεισμού!!!).

    Αποκλίσεις

    Τα μηνύματα για τα αποτελέσματα από την εκτέλεση του προϋπολογισμού ήταν δυσοίωνα πολύ πριν από την εκπνοή του 2003. Μάλιστα οι αποκλίσεις των μεγεθών του προϋπολογισμού δεν ήταν μόνο «λογιστικής μορφής», αλλά απ' ό,τι φαίνεται «εκφυλίστηκαν» σε ταμειακό πρόβλημα.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως κατήγγειλε ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτ. Εβερτ, η κυβέρνηση, με τροπολογία που κατέθεσε στο υπό ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο, δεν κατέβαλε την αύξηση των συντάξεων στους πολιτικούς και στρατιωτικούς συνταξιούχους που είχε αποφασιστεί να καταβληθεί το 2003, αλλά όλο το ποσό της αύξησης και τα αναδρομικά θα καταβληθούν με τη σύνταξη του μηνός Φεβρουαρίου 2004. Ταυτοχρόνως με άλλη ρύθμιση μετέφερε 1,2 δισ. ευρώ, τα οποία αντιπροσωπεύουν έσοδα από το ΦΠΑ που θα εισπραχθεί τον Ιανουάριο, στο Δεκέμβριο του 2003.

    Συνολικά ο δανεισμός φέτος προϋπολογίζεται στα 32 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 19,8 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή παλαιότερων δανείων. Ωστόσο, όπως συμβαίνει κατά πάγια τακτική τα τελευταία χρόνια, ο συνολικός δανεισμός του Δημοσίου υπερβαίνει τον αρχικό στόχο.

    Δημοσιεύτηκε στις 5 Μαΐου 2010 στις 10:17 π.μ.

     
  2. Ανώνυμος λέει,

    mas exoun trelanei me tis auksiseis kai tis perikopes. re pou tha ta broume ta lefta na plirwnoume ola auta??????

    afou pisteuoun oti tha antapekselthoume san proklish ena 6 mino na zisoun kai autoi me ta 800 kai 900 eurw na plirwnoun tous logariasmous kai tis auksiseis.
    alla bebaia otan zoune sth poluteleia kai oi malakes oloi mas plirwnoume ta gousta ta dika tous tote gia autous ola einai eukola..

    AISXOS........

    NA PARAITHTHEI KAI NA PAEI STO DIAOLO O PALIO AMERIKANOS MAS EFERE STIN KATASTROFH.

    TA XONTRA LEFTA POU KLEPSANE EINAI APO TOUS BOULEUTES TOU AUTOUS THA TOUS KANEI KOSKINO TOUS LOGARIASMOUS TOU NA PLIRWSOUN AUTA POU KLEPSANE???????
    H OLA TA METRA TOU EINAI APOKLEISTIKA GIA TIN MIKROMESAIA TAKSI??

    DIWKSTE TON PRIN POULISEI KAI TIN ELLADA O PALIOAMERIKANOS......

    Δημοσιεύτηκε στις 5 Μαΐου 2010 στις 10:34 π.μ.

     

Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται!

Δημοσίευση σχολίου

Αρχείο



Free Hit Counter
Copyright ©2010 epikairotita24