Μετεξεταστέα η Αθήνα από το πρώτο τρίμηνο

Από: ΤΑ ΝΕΑ
Προ του ενδεχομένου να μην είναι σε θέση στα τέλη του χρόνου να εκπληρώσει βασικές της υποχρεώσεις, όπως η καταβολή μισθών και συντάξεων, βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, καθώς η υλοποίηση του μνημονίου που έχει συνυπογράψει με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κομισιόν- και αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων του δανείου- προχωρά με ρυθμό... χελώνας. [...]

Αρμόδιες κοινοτικές πηγές εκφράζουν πλέον σοβαρή ανησυχία για την ύπαρξη ακόμη και πολιτικής βούλησης να προχωρήσουν οι δεσμεύσεις της Αθήνας, σημειώνοντας πως δεν εξηγείται διαφορετικά η στάση της κυβέρνησης στο Ασφαλιστικό. Οπως λένε, ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας δεν ζήτησε να γίνει καμία διαπραγμάτευση, ούτε απάντησε στην επιστολή της Κομισιόν που του εφιστούσε την προσοχή στις αποκλίσεις του σχεδίου του από τα οριζόμενα στο μνημόνιο- δήλωνε όμως δημοσίως ότι προσπαθεί για κάτι διαφορετικό από αυτό που έχει υπογραφεί! Μάλιστα, οι περίφημοι κοινοτικοί εμπειρογνώμονες που βρίσκονταν αυτήν την εβδομάδα στην Αθήνα είναι τεχνικού επιπέδου, κλιμάκιο κατώτερο του τομεακού διευθυντή κ. Ναγκουέιρε, με αρμοδιότητα απλώς την καταγραφή όλων των θεμάτων που αφορούν το μνημόνιο και καμιά αρμοδιότητα διαπραγμάτευσης.

Καθυστερήσεις. «Φοβούμαστε ότι αυτό που γίνεται με το Ασφαλιστικό θα γίνεται- και γίνεται ήδη- σε μια σειρά από τομείς που χρήζουν επείγουσας δράσης, εάν πράγματι η Ελλάδα θέλει να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της και να επιστρέψει στις αγορές», έλεγαν απογοητευμένοι ανώτεροι κοινοτικοί. Και απαριθμούσαν χαρακτηριστικά ότι η ίδια καθυστέρηση παρατηρείται στον τομέα της αγοράς εργασίας- που επίσης θα έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου, με ρυθμίσεις στο ζήτημα των απολύσεων, του ποσού και του τρόπου καταβολής της απόλυσης, της τροποποίησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Σαφής είναι και η δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση σχετικά με τον ΟΣΕ, επίσης, μέχρι το τέλος Ιουλίου. Παρ΄ όλα αυτά, στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο που έγινε την εβδομάδα που πέρασε για τις ιδιωτικοποιήσεις, ο αρμόδιος υπουργός κ. Ρέππας μίλησε γενικώς για παραχωρήσεις μακροχρόνιας εκμετάλλευσης, δείχνοντας σαφώς πως και στο ζήτημα του ΟΣΕ υπάρχει απροθυμία, όπως το ίδιο έχει παρατηρηθεί και στο ζήτημα της απελευθέρωσης των μεταφορών, κυρίως όσον αφορά τις άδειες για ιδιοκτήτες φορτηγών. Καθυστερήσεις βέβαια παρουσιάζονται και στην υπόθεση του εξορθολογισμού της λειτουργίας των νοσοκομείων, της ανά μήνα δημοσιοποίησης όλων των οικονομικών στοιχείων- περιλαμβανομένων των πεπραγμένων των δημοσίων επιχειρήσεων- και πάει λέγοντας.

Κοινοτικές πηγές εκφράζουν πλέον σοβαρή ανησυχία για την ύπαρξη ακόμη και πολιτικής βούλησης να προχωρήσουν οι δεσμεύσεις της ΑθήναςΔεν θα μας δώσουν την τρίτη δόση με τα 9 δισ. ευρώ του Δεκεμβρίου

Αυτό που κυρίως τρομάζει την Κομισιόνκαι τους ελεγκτές της που θα συντάξουν την έκθεση του Ιουλίου- είναι αυτό που τρομάζει ταυτοχρόνως και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου! Πρόκειται για τη σημαντική υστέρηση εσόδων που παρατηρείται μέχρι τώρα- και στην οποία αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών στο Υπουργικό Συμβούλιο, χωρίς όμως να προκαλέσει ιδιαίτερη συγκίνηση στους συναδέλφους του. Το χειρότερο είναι πως παρά τους ισχυρισμούς του κ. Παπακωνσταντίνου ότι «οι δαπάνες πάνε κάπως καλά», στην πραγματικότητα κι αυτό είναι πλασματικό: απλώς, το κράτος δεν εξοφλεί τους δανειστές του, ενώ ο προϋπολογισμός ουσιαστικά δεν υφίσταται, αφού μόνον οι κοινωνικές δαπάνες (κυρίως οι συντάξεις) στο πρώτο τρίμηνο του έτους απορρόφησαν το 50% των κονδυλίων που είχαν προορισθεί για το σύνολο του 2010!

Στην έδρα της Κομισιόν, η διαδικασία που πρόκειται να ακολουθηθεί περιγράφεται πολύ απλά: στην έκθεση του Ιουλίου, η ελληνική κυβέρνηση θα κρίνεται μετεξεταστέα και θα προειδοποιείται με αυστηρότητα πως οφείλει τάχιστα να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με το μνημόνιο, αλλιώς θα κινδυνεύει να τεθεί εκτός μηχανισμού. Εάν η κυβέρνηση κάνει ορθοπεταλιά μέσα στο καλοκαίρι, μπορεί τον Οκτώβριο να βρει άλλη αντιμετώπιση και να λάβει την επόμενη δόση των 9 δισ. ευρώ. Διαφορετικά, θα εισπράξει αυτό που λέγεται «τελεσίγραφο» και τον Δεκέμβριο η τρόικα δεν θα εκταμιεύσει την τρίτη δόση που ανέρχεται σε άλλα 9 δισ. Πρακτικά- και με τις δεδομένες ανάγκες- αυτό σημαίνει πως δεν θα μπορεί η κυβέρνηση να εκπληρώσει ούτε τις πλέον βασικές της υποχρεώσεις. Κι όλα αυτά, όπως προειδοποιούν οι αρμόδιοι, σε ένα κλίμα κοινωνικής δυσφορίας ή και έκρηξης. Στις Βρυξέλλες, ωστόσο, επισημαίνουν ότι αυτό είναι η «ευθύγραμμη περιγραφή».

Οπως λένε, «δεν είμαστε οι μόνοι που βλέπουμε την ελληνική κυβέρνηση απρόθυμη να προσαρμοσθεί. Το ίδιο βλέπουν κι οι αγορές. Κι έτσι ο στόχος του όλου μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας, που είναι να επιστρέψει το ταχύτερο δυνατόν στις αγορές και να μπορεί να δανείζεται, απομακρύνεται». Οπως εξηγούν, υπήρχε η ελπίδα ότι περίπου στα μέσα του 2011 η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές και οι ελληνικές τράπεζες, για τις οποίες τώρα οι αγορές είναι κλειστές και δανείζονται μόνον από την ΕΚΤ, να επιστρέψουν περίπου στις αρχές του 2011.

Αυτή τη στιγμή ο στόχος μοιάζει ανέφικτος, λένε, και τονίζουν ότι εάν η Ελλάδα μείνει εκτός αγορών για πολύ καιρό θα βρεθεί μπροστά από ένα εφιαλτικό δεδομένο: το 2014, τελευταίο έτος του προγράμματος, να πρέπει να αναχρηματοδοτήσει δημόσιο χρέος της τάξεως των 70-80 δισ. ευρώ, κάτι ουσιαστικά ανέφικτο.

«Αυτά βλέπουν οι αγορές και συνεχίζουν να κάνουν σενάρια για πτώχευση της Ελλάδας ή για αναδιάρθρωση του χρέους της», εξηγούν οι κοινοτικοί και προσθέτουν δηκτικά: «Είναι στο χέρι σας, ξέρετε το τι θα γίνει»...Επιστροφή...0 Σχόλια στο "Μετεξεταστέα η Αθήνα από το πρώτο τρίμηνο"

Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται!

Δημοσίευση σχολίου

ΑρχείοFree Hit Counter
Copyright ©2010 epikairotita24