Εκτακτη εισφορά για ελεύθερους επαγγελματίες


Απο Τα Νέα
Την επιβολή έκτακτης εισφοράς ακόμα και 10% σε ελεύθερους επαγγελματίες, με δηλωθέντα εισοδήματα για το 2009 πάνω από 18.000-20.000 ευρώ, με βάση τις δηλώσεις τους για το 2009, εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση. To θέμα άνοιξε με δηλώσεις του στο Μega o υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος. Πρόκειται για πρόσθετο μέτρο που έπεσε στο τραπέζι προκειμένου να ενισχυθούν τα έσοδα, αλλά και να δοθεί η αίσθηση [...]

της δικαιοσύνης, μετά την κριτική που ασκήθηκε στην κυβέρνηση ότι βάζει στο στόχαστρο μονίμως τα «εύκολα θύματα», δηλαδή τους μισθωτούς.

Η πρόταση έχει συναντήσει αντιδράσεις από ορισμένες πλευρές, οι οποίες υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο αυτό θα αδικηθούν οι έντιμοι και συνεπείς φορολογικά ελεύθεροι επαγγελματίες. Ο αντίλογος είναι ότι οι επαγγελματίες- στον χώρο των οποίων ανθεί η φοροδιαφυγή- δεν μπορούν να εξαιρεθούν σε μια τέτοια στιγμή που καλούνται να πληρώσουν ακόμη και οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Ετοιμη είναι, εξάλλου, η ρύθμιση για την επιβολή έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις. Το ύψος της θα ανέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ώς και στο 10% των δηλωθέντων εισοδημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι έκτακτη εισφορά είχαν πληρώσει οι επιχειρήσεις και τον Δεκέμβριο του 2009. Τότε είχε επιβληθεί σε όλες τις επιχειρήσεις με έσοδα πάνω από 5 εκατ. ευρώ και το ύψος της κυμαινόταν επίσης μεταξύ 5% και 10% επί των κερδών.

Το θέμα των ελεύθερων επαγγελματιών είχε ανάψει φωτιές στην προηγούμενη κυβέρνηση όταν ο τότε υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης είχε ψηφίσει διάταξη για την κατάργηση του αφορολογήτου τους. Η διάταξη αποσύρθηκε στη συνέχεια από τον διάδοχό του κ. Γ. Παπαθανασίου.

Εξάλλου, πριν από έναν χρόνο, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε επιβάλει έκτακτη εισφορά σε όλους τους φορολογούμενους που είχαν δηλώσει εισοδήματα πάνω από 60.000 ευρώ. Πολλοί από αυτούς ήταν ελεύθεροι επαγγελματίες.

Από Ιούνιο οι περικοπές
Από τους μισθούς του Ιουνίου, εξάλλου, θα αρχίσει η περαιτέρω περικοπή των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 8%, πέραν του 12% που έχει ήδη περικοπεί. Αυτό σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπεται στο νομοσχέδιο για το πακέτο των μέτρων που αφορούν τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους. Πάντως, οι περικοπές δεν θα είναι αναδρομικές, όπως έγινε την προηγούμενη φορά, ενώ δεν θα περικοπεί αναδρομικά ούτε το δώρο του Πάσχα.

Επίσης, χθες διευκρινίστηκε ότι: Οσοι παίρνουν δύο συντάξεις, θα παίρνουν στο εξής μόνον ένα δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα και επίδομα αδείας, εφόσον τα δικαιούνται. Το όριο των 3.000 ευρώ, πάνω από το οποίο δεν θα παίρνουν δώρα οι δημόσιοι υπάλληλοι, θα υπολογίζεται στις μεικτές αποδοχές, μαζί με τα επιδόματα, αλλά χωρίς τις υπερωρίες. Σε περίπτωση που μετά την περικοπή των επιδομάτων οι αποδοχές πέσουν κάτω από 3.000 ευρώ, ο υπάλληλος θα δικαιούται το δώρο.

Επιστροφή...



0 Σχόλια στο "Εκτακτη εισφορά για ελεύθερους επαγγελματίες"

Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται!

Δημοσίευση σχολίου

Αρχείο



Free Hit Counter
Copyright ©2010 epikairotita24