Κανένας πριν από τα 60 στη σύνταξη μετά το 2015


Απο Τα Νέα

Μείωση των συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για το Ασφαλιστικό, το οποίο παρουσιάζεται σήμερα το απόγευμα στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα εισαχθεί στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Τα συνδικάτα σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις. Οι 15 κυριότερες ανατροπές του νομοσχεδίου είναι οι παρακάτω:

1Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά (ΛΑΦΚΑ) για όλες τις κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρω(από τον Αύγουστο) με κλιμάκωση της εισφοράς από 3% έως 9%.

2Από το 2015 όλοι οι ασφαλισμένοι θα συνταξιοδοτούνται από την ηλικία των 60 ετών και άνω, ενώ παραμένει το γενικό όριο συνταξιοδότησης στο 65ο έτος. Κλείνουν όλες οι «πόρτες» για σύνταξη σε ηλικία κάτω των 60 ετών, ενώ διατάξεις του Ν. 3655/2008 (Πετραλιά) για σταδιακή επέκταση της ηλικίας συνταξιοδότησης από το 58ο στο 60ό έτος εξετάζεται να εφαρμοστούν από 1/1/2011- δηλαδή νωρίτερα- κι όχι το 2013. Θα εξαιρούνται οι αναπηρικές συντάξεις και όσοι απασχολούνται σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Κατάργηση διαφόρων ευνοϊκών διατάξεων για πλασματικό χρόνο εργασίας χάριν εθελουσίας εξόδου.

Περικοπή επικουρικών
3Από το 2012 θα αρχίσει και η περικοπή των επικουρικών συντάξεων στα ελλειμματικά Ταμεία των μισθωτών, έτσι ώστε να μην ξεπερνά η επικουρική σύνταξη το 20% της κύριας. Θα προηγηθούν αναλογιστικές μελέτες (σ.σ.: πρόκειται για δυσμενέστερη διάταξη από αυτή που προβλέπεται στον νόμο Πετραλιά).

4Από 1/1/2011 θα καταργηθούν όλες οι ρυθμίσεις για τη συνταξιοδότηση άγαμων και διαζευγμένων θυγατέρων και αδελφών. Δεν θα επηρεαστούν όσες συντάξεις καταβάλλονται.

5Θα ισχύσει για όλους όσους ασφαλίζονται για πρώτη φορά από 1/7/2011 νέος πίνακας βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

6Καταβολή εισφορών σε δεύτερο Ταμείο (ΙΚΑ) για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους που ασκούν παράλληλο επάγγελμα και στον ιδιωτικό τομέα.

7Οσοι προσληφθούν από 1/1/2013 ως τακτικοί υπάλληλοι στο Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και στους ΟΤΑ θα ενταχθούν στον κλάδο κύριας ασφάλισης του ΙΚΑ. 8Από την 1/1/2011 θα επεκταθεί και στους πρόωρα συνταξιοδοτούμενος από το Δημόσιο η ποινή μείωσης (6% ετησιως) των συντάξεων που ήδη ισχύει στον ιδιωτικό τομέα.

Ιδιες καλύψεις
9Θα διαχωριστούν πλήρως οι κλάδοι των συντάξεων από τους κλάδους υγείας σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία με προοπτική (σε βάθος 8-10 ετών), να εξισωθούν και οι παροχές- «καλύψεις» που έχουν οι ασφαλισμένοι. Θα ανακοστολογηθούν οι «καλύψεις» που θα έχουν οι ασφαλισμένοι για νοσοκομειακή περίθαλψη και υλικά.

Το ποσοστό αναπλήρωσης
10Αλλαγές στο ποσοστό αναπλήρωσης για παλαιούς ασφαλισμένους. Ασφαλισμένοι που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι 1/1/2018 δεν θα θιγούν. Ομως, εάν έχουν υψηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης από αυτό που ισχύει στο ΙΚΑ, (2% των μηνιαίων αποδοχών) θα πρέπει να υπολογίζουν τμήμα της σύνταξής τους για τον χρόνο εργασιακού βίου από 1/1/2013 με το ποσοστό του ΙΚΑ. Με τη συγκεκριμένη διάταξη θα έχουν μειωμένο ποσοστό αναπλήρωσης στο εξής κατά 0,26%. Επίσης
και σε αυτήν την κατηγορία των παλαιών ασφαλισμένων, στο εξής θα τηρείται το πλαφόν για το μάξιμουμ της σύνταξης (έως 2.850

ευρώ).

11Μεικτός τρόπος υπολογισμού της σύνταξης για παλαιούς ασφαλισμένους. Ασφαλισμένοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μετά την 1/1/2018 θα λάβουν ένα προνοιακό τμήμα, (βασική σύνταξη ύψους έως 360 ευρώ) στην ηλικία των 65 ετών και με εισοδηματικά κριτήρια και ένα δεύτερο αναλογικό σε τμήμα εισφορών, τμήμα σύνταξης. Γι΄ αυτήν την κατηγορία ο τρόπος υπολογισμού θα είναι μεικτός, με στοιχεία και από το υφιστάμενο και από το καινούργιο σύστημα.

Επιστροφή...



0 Σχόλια στο "Κανένας πριν από τα 60 στη σύνταξη μετά το 2015"

Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται!

Δημοσίευση σχολίου

Αρχείο



Free Hit Counter
Copyright ©2010 epikairotita24