Τα πρόστιμα για νομιμοποίηση


Ρεπορτάζ : Χαρά Τζαναβάρα
(από την Ελευθεροτυπία)

Διαφοροποιήσεις στο ύψος των προστίμων, ανάλογα με την επιφάνεια, τη χρήση και τη θέση (εντός ή εκτός σχεδίου) του ακινήτου για παρανομίες που έχουν γίνει μέσα στο νόμιμο περίγραμμα μιας οικοδομής περιλαμβάνουν οι ρυθμίσεις που παρουσίασε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος, οι οποίες επεκτείνονται σε σοφίτες και πατάρια, πέρα από τις...

γνωστές περιπτώσεις των ημιυπαίθριων, των υπογείων και των πιλοτών. Στα νέα στοιχεία, που στην τελική τους μορφή θα κατατεθούν τη Δευτέρα στη Βουλή, περιλαμβάνεται η δημιουργία ταμείου «περιβαλλοντικού ισοζυγίου», στο οποίο θα συγκεντρώνονται τα πρόστιμα από όπου θα διατίθενται για αστικές αναπλάσεις και διαμόρφωση χώρων πρασίνου. «Δεν μιλάμε για τακτοποίηση, ούτε για νομιμοποίηση», υπογράμμισε η Τίνα Μπιρμπίλη. Επιφυλάχθηκε ωστόσο να διευκρινίσει με ποιο τρόπο οι παράνομοι χώροι θα μεταβιβάζονται και θα δηλώνονται στην Εφορία για να γίνει σαφής ο νομικός χαρακτήρας των ρυθμίσεων.
Το πακέτο που παρουσίασε χθες μετά το υπουργικό συμβούλιο διαφοροποιείται σε έξι σημεία σε σχέση με τις διατάξεις του νόμου 3775/2009 που έχει παγώσει και σε γενικές γραμμές προβλέπει τα εξής:
* Διαφοροποιούνται τα πρόστιμα και, αντί του ενιαίου 10% που προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος, διαμορφώνονται από 5% έως 15% της τιμής ζώνης του ακινήτου. Στον χαμηλότερο συντελεστή εντάσσονται παράνομες επιφάνειες έως 25 τετραγωνικά, που σημαίνει ότι για ένα πρόσθετο υπνοδωμάτιο που εξασφαλίστηκε με το κλείσιμο του ημιυπαίθριου η επιβάρυνση θα κυμαίνεται από 1.375 έως και 3.125 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή του ακινήτου. Για εκτός σχεδίου περιοχές και για την ίδια επιφάνεια, ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει από 675 έως 1.950 ευρώ.
* Δίνεται περιθώριο οκτώ μηνών από την ψήφιση του νέου νόμου για να δηλωθούν οι παρανομίες. Το πρόστιμο θα καταβάλλεται σε δόσεις μέσα σε 18 μήνες ή εφάπαξ οπότε θα παρέχεται έκπτωση 10%.
* Διενεργούνται έλεγχοι, σε συνεργασία και με τους ενεργειακούς επιθεωρητές, με προοπτική να καλυφθούν οι υφιστάμενες οικοδομές σε μια πενταετία. Οι έλεγχοι πιθανότατα θα αφορούν κτίρια που κατασκευάστηκαν μετά το 1985. Οι διαδικασίες ελέγχου θα ρυθμιστούν με προεδρικό διάταγμα που θα προωθηθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος.
* Τιμωρούνται όσοι δεν θα υποβάλουν δήλωση με πρόστιμο ανέγερσης αυθαιρέτου, που θα αντιστοιχεί στο 30% της αξίας της παράνομης επιφάνειας, καθώς και πρόστιμο διατήρησης στο 5%, σε ετήσια βάση.
* Επεκτείνεται η δυνατότητα τακτοποίησης σε σοφίτες και πατάρια, που βρίσκονται μέσα στο νόμιμο περίγραμμα της οικοδομής. Δεν περιλαμβάνονται τα κλεισμένα μπαλκόνια και οι παράνομες κατασκευές σε δώματα.
* Εξαιρούνται από επιβολή προστίμων από Πολεοδομίες και Εφορίες οι ιδιοκτησίες που θα δηλωθούν με τον προωθούμενο νόμο.
* Διατηρείται το παράβολο των 250 ευρώ για δηλώσεις που αφορούν ημιυπαίθριους, που συμψηφίζεται με το συνολικά οφειλόμενο ποσό. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες ορίζεται στα 350 ευρώ.
* Διευκρινίζεται ότι η εξαίρεση από την κατεδάφιση των παράνομα κλεισμένων χώρων θα ισχύσει για 40 χρόνια. Είναι το όριο ζωής του μπετόν που καθορίζεται από τους διεθνείς κανονισμούς. Στην ουσία όμως με αυτό τον τρόπο σηματοδοτείται ότι τα μέτρα ισχύουν μόνον για όσο χρόνο υφίσταται το συγκεκριμένο κτίριο και παύουν να υπάρχουν με την κατεδάφισή του. Με αυτό το τέχνασμα επιχειρείται να αντιμετωπιστούν προβλήματα μεταξύ συνιδιοκτητών ενός ακινήτου με τη δημιουργία υπεραξίας σε όφελος αυτών που θα ενταχθούν στις ρυθμίσεις.
* Παρέχεται η δυνατότητα σε όσους έχουν υποβάλει δήλωση με τον προηγούμενο νόμο και δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία «τακτοποίησης» ή πληρωμής των προστίμων να ενταχθούν στις νέες διατάξεις. Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστραφούν χρήματα σε όσους έχουν πληρώσει το σύνολο των οφειλών και με το νέο σύστημα θα πλήρωναν λιγότερα.
Η Μπιρμπίλη
«Οι νόμοι ψηφίζονται για να εφαρμόζονται», τόνισε η Τίνα Μπιρμπίλη που ομολόγησε ότι τα προωθούμενα μέτρα κρίθηκαν αναγκαία γιατί είχε δημιουργηθεί ένα προηγούμενο με τον νόμο του 2009, ενώ στηλίτευσε τη λογική του κράτους-μεταπράτη που αγνοεί τους νόμους και επιβραβεύει όσους συνειδητά παρανόμησαν σε βάρος των αρχών της ισότητας, του κράτους δικαίου και της προστασίας του περιβάλλοντος. Υποσχέθηκε νέα μέτρα για τα αυθαίρετα και τη δόμηση. Εδωσε έμφαση στην περιβαλλοντική διάσταση των παρανομιών, ενώ αποδέχθηκε ότι η Πολιτεία είναι συνυπεύθυνη και συνένοχη.
Εισπρακτικά
* Οι ανακοινώσεις δεν συνιστούν ούτε «τακτοποίηση», ούτε «νομιμοποίηση», αλλά άλλο ένα εισπρακτικό μέτρο που βαφτίζεται «περιβαλλοντικό», επισημαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπεύθυνος της Ν.Δ. για θέματα περιβάλλοντος. Καταλογίζει καθυστέρηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και υποστηρίζει ότι υπάρχουν αοριστίες για τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια βάσει των οποίων θα διατίθενται τα έσοδα από τα πρόστιμα. Σημειώνει ότι στο πρόγραμμα αναπλάσεων μητροπολιτικού χαρακτήρα απουσιάζει το Ελληνικό και ζητά να τοποθετηθεί η υπουργός.
«Η πράσινη ανάπτυξη του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε με νομιμοποίηση αυθαιρέτων», αναφέρει σε δήλωσή του ο Β. Αποστόλου, από τον ΣΥΝ. Χαρακτηρίζει «περιβαλλοντοκτόνες» τις ρυθμίσεις και επισημαίνει ότι δεν συμβαδίζουν με τις δηλώσεις της υπουργού Περιβάλλοντος για σεβασμό προς το ΣτΕ.

Επιστροφή...



0 Σχόλια στο "Τα πρόστιμα για νομιμοποίηση"

Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται!

Δημοσίευση σχολίου

Αρχείο



Free Hit Counter
Copyright ©2010 epikairotita24