Με ατζέντα σκληρών μέτρων στην Αθήνα το κλιμάκιο του ΔΝΤ

Με ατζέντα σκληρών αλλαγών στην οικονομία έφθασε στην Αθήνα το κλιμάκιο του ΔΝΤ, αν και δεν είναι ακόμα σαφές το κατά πόσον θα ζητήσει την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων από εφέτος ή από το 2011. Εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε την Κυριακή ότι οι αξιωματούχοι του Ταμείου που συμμετέχουν στις συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση για μία πιθανή συμφωνία παροχής βοήθειας έχουν φθάσει στην Αθήνα. Ο εκπρόσωπος επισήμανε... ότι η αποστολή μπορεί να καθυστερήσει, για να φθάσουν και οι αξιωματούχοι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που ίσως καθυστερήσουν λόγω του ηφαιστειακού νέφους που έχει καθηλώσει τα αεροσκάφη στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.

«Είναι πιθανό να καθυστερήσει η έναρξη των συζητήσεων μέχρι την Τετάρτη, καθώς οι ελληνικές αρχές μπορεί να θέλουν να περιμένουν την άφιξη του προσωπικού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, που έχει καθυστερήσει», ανέφερε.

Το κλιμάκιο του ΔΝΤ, μαζί με τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ, ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσουν την Δευτέρα συνομιλίες για τριετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών για την Ελλάδα.

Στελέχη του ΔΝΤ έχουν πει ότι η αποστολή θα διαρκέσει τουλάχιστον 15 ημέρες και στη συνέχεια η όποια συμφωνία θα οριστικοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα από το ΔΣ του Ταμείου. Το Σάββατο, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε ότι θα χρειαστεί «μια, το πολύ δύο εβδομάδες» για να ενεργοποιήσουν οι χώρες της ευρωζώνης τον μηχανισμό, εάν η Ελλάδα το ζητήσει.

Το ενδεχόμενο αυτό είναι, πλέον, πολύ πιθανό, καθώς η απόπειρα των ηγετών της ευρωζώνης να διευκρινίσουν τις λεπτομέρειες του μηχανισμού δεν κατάφερε να αποκλιμακώσει το κόστος κρατικού δανεισμού για την Ελλάδα, με το spread στα 10ετή ομόλογα να παραμένει πάνω από τις 400 μονάδες βάσης.

Ποια μέτρα ζητεί το ΔΝΤ

Ανάμεσα στα μέτρα που θα ζητήσουν τα στελέχη του ΔΝΤ είναι οι νέες μειώσεις μισθών και προσωπικού στο Δημόσιο τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, η επίσπευση των επώδυνων αλλαγών στο Ασφαλιστικό, με τη μεγάλη μείωση των συντάξεων, καθώς και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας με κατεύθυνση την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την απελευθέρωση του ορίου των απολύσεων.

Συγκεκριμένα, στην ατζέντα περιλαμβάνονται:

* Νέα μείωση μισθών Δημοσίου το 2012-2013 και μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, μέσω κυρίως της μη ανανέωσης των συμβάσεων ορισμένων χρόνου.

* Επίσπευση των αλλαγών στο Ασφαλιστiκό, με αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων.

* Μείωση μισθών και στον ιδιωτικό τομέα (μέσω για παράδειγμα της περικοπής του 13ου ή 14ου μισθού) και περαιτέρω «ευελιξία» στις εργασιακές σχέσεις.

* Ανοιγμα κλειστών επαγγελμάτων.

* «Λουκέτο» ή ιδιωτικοποίηση ζημιογόνων ΔΕΚΟ.in.gr
Επιστροφή...0 Σχόλια στο "Με ατζέντα σκληρών μέτρων στην Αθήνα το κλιμάκιο του ΔΝΤ"

Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται!

Δημοσίευση σχολίου

ΑρχείοFree Hit Counter
Copyright ©2010 epikairotita24