«Στενό κοστούμι» για την Ελλάδα


Απο Τα Νέα
Μέτρα σοκ, όπως η μείωση των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα, η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και η χαλάρωση της νομοθεσίας για τις απολύσεις θα περιλαμβάνει το «κοστούμι ΔΝΤ», που συνυπογράφει η Ευρωπαϊκή Ενωση και το οποίο θα υποχρεωθεί να «φορέσει» η Ελλάδα μόλις ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξής της από τους δύο οργανισμούς. Η κυβέρνηση που προωθεί με γοργούς ρυθμούς την αναμόρφωση του Ασφαλιστικού προχωρεί στη μείωση [...]


των συντάξεων άνω των 1.400

ευρώ με στόχο τη δημιουργία ενός ταμείου στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων.

Οι όροι του δανείου το οποίο θα πάρει η Ελλάδα εάν προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης έπεσαν ήδη στο τραπέζι, κατά τις πρώτες συζητήσεις σε τεχνοκρατικό επίπεδο την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη στις Βρυξέλλες. Η συζήτηση θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα στην Αθήνα, με την αντιπροσωπεία του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου διαμορφωθεί τριετές πρόγραμμα, βάσει του οποίου θα γίνεται η εκταμίευση του δανείου μόλις ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός.

Πρόκειται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, για ένα πακέτο με σκληρούς όρους και απαιτήσεις για διαρθρωτικές αλλαγές και συνέχιση της λιτότητας στο Δημόσιο. Για τις διαρθρωτικές αλλαγές, η απαίτηση είναι να εφαρμοστούν αμέσως ή να αρχίσει η προετοιμασία από τώρα προκειμένου να εφαρμοστούν σταδιακά τα επόμενα χρόνια. Για τη δημοσιονομική εξυγίανση, δηλαδή τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, Ε.Ε. και ΔΝΤ θα ζητήσουν από την κυβέρνηση να εξειδικεύσει τα μέτρα με τα οποία θα την επιδιώξει το 2011 και 2012. Για το 2010, όπως είπε χθες και η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, «τα μέτρα που έχει μέχρι στιγμής ανακοινώσει και εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση δείχνουν να είναι σωστά».

Την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθούν τα μέτρα προανήγγειλε τη Δευτέρα ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, λέγοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει συνταγή αποπληθωρισμού, δηλαδή μείωση τιμών και μισθών, για να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της.

Χθες ο επίτροπος Ολι Ρεν ήταν πιο σαφής. Σε εκδήλωση του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής, στις Βρυξέλλες, είπε ότι η μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο κατά 10%, που επέβαλε για το 2010 η κυβέρνηση, «είναι ένα σημαντικό μήνυμα που πρέπει να ακολουθήσει και ο ιδιωτικός τομέας».

Από τη στιγμή που θα συμφωνηθούν τα μέτρα και θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός, η εκταμίευση του δανείου θα γίνεται ανάλογα με την πρόοδο στην εφαρμογή τους. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, στο παρελθόν, που το ΔΝΤ διέκοψε τη χρηματοδότηση χωρών επειδή δεν είχαν εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα.
Επιστροφή...0 Σχόλια στο "«Στενό κοστούμι» για την Ελλάδα"

Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται!

Δημοσίευση σχολίου

ΑρχείοFree Hit Counter
Copyright ©2010 epikairotita24