Το «πόιντ σύστεμ» Πάγκαλου για τους υπουργούς


Απο Τα Νέα

Υπουργεία με επιδόσεις πολλών ταχυτήτων έχει η κυβέρνηση Παπανδρέου- αν και η κρίση αφορά αποκλειστικά τα υπουργεία που εμπλέκονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Μόνο δύο- το Οικονομικών (Παπακωνσταντίνου) και το Εσωτερικών (Ραγκούσης)- έχουν κατορθώσει να κινούνται σε μεγάλο βαθμό εντός των χρονοδιαγραμμάτων.
Το υπουργείο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας (Κατσέλη) έχει χτυπήσει κόκκινο στις καθυστερήσεις, ενώ κάποια άλλα υπουργεία όπως για παράδειγμα το Εργασίας (Λοβέρδος), το Παιδείας [...]

(Διαμαντοπούλου) και το Υγείας (Ξενογιαννακοπούλου) κινούνται εντός ορίων, ωστόσο δεν έχουν παρουσιάσει ακόμη αξιοσημείωτο νομοθετικό έργο. Επίσης το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Μπιρμπίλη) δεν έχει θετικό πρόσημο στο έργο του, αφού μέχρι στιγμής έχει τροποποιήσει μία υπουργική απόφαση χωρίς να έχει ολοκληρώσει τη νομοθεσία για την προστασία των δασών. Ομοίως για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (Μπατζελή) εκκρεμεί ο νόμος για τη θέσπιση του Μητρώου Αγροτών, ενώ στο σύνολό τους τα υπουργεία «εγκαλούνται» διότι δεν έχουν υποβάλει τις εισηγήσεις τους για τις συγχωνεύσεις φορέων και κρατικών οργανισμών.

Συνολικά στο κόκκινο βρίσκονται είκοσι δράσεις του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης της κυβέρνησης, περιλαμβανομένων νομοσχεδίων και υπουργικών αποφάσεων για το πρώτο τρίμηνο του 2010 που παρουσιάζουν καθυστέρηση στην υλοποίησή τους.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από το «βαθμολόγιο» της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης, έναν ογκώδη τόμο που εξέδωσε στις 30/3 και διένειμε στους υπουργούς που συμμετέχουν στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή. Ωστόσο, όπως ανέφεραν κύκλοι της αντιπροεδρίας, μέσα σε τρεις μέρες από την ημέρα διανομής του τόμου αρκετά υπουργεία ανέβασαν ταχύτητες με αποτέλεσμα να έχει διαφοροποιηθεί η βαθμολογία τους αισθητά. Παρ΄ όλα αυτά, βάσει του τελευταίου ελέγχου του κ. Πάγκαλου, τα δύο πιο παραγωγικά υπουργεία είναι τα Οικονομικών και Εσωτερικών. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ολοκληρώσει μέσα στις προθεσμίες συνολικά 16 δράσεις, ωστόσο έχει βγει εκτός χρονοδιαγραμμάτων σε άλλες 12 δράσεις. Επίσης, το υπουργείο των Εσωτερικών κινείται εντός ορίων σε 8 δράσεις και έχει άλλες 2 δράσεις στο κόκκινο.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας εμφανίζει 4 δράσεις στο κόκκινο, δηλαδή έχει υπερβεί τα χρονικά περιθώρια και μία δράση εντός χρονοδιαγραμμάτων. Το υπουργείο Παιδείας έχει ένα νομοσχέδιο εκτός χρονικού πλαισίου και το υπουργείο Περιβάλλοντος ένα νομοσχέδιο εντός ορίων και ένα εκτός χρονοδιαγράμματος. Επίσης το υπουργείο Εργασίας παρουσιάζει καθυστέρηση σε μία δράση, ωστόσο σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό κινείται εντός χρονοδιαγραμμάτων, αφού η συγκεκριμένη κυβερνητική δράση χρωματίζεται με λευκές σκιάσεις. Το υπουργείο Υγείας, αν και δεν εμφανίζει κάποια ολοκληρωμένη νομοθετική πρωτοβουλία, κινείται εντός χρονοδιαγραμμάτων σε συνολικά 7 δράσεις. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εμφανίζει μία δράση εκτός ορίων, ενώ για τα νομοσχέδια στα οποία εμπλέκονται σχεδόν όλα τα υπουργεία καταγράφονται τέσσερις καθυστερήσεις και έξι έγκαιρες κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρώτος τόμος υλοποίησης των δράσεων του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης ουσιαστικά περιλαμβάνει ένα μεγάλο κομμάτι του κυβερνητικού έργου και καταδεικνύει την ολιγωρία που έχουν επιδείξει κάποια υπουργεία στην υλοποίηση των στόχων για το πρώτο τρίμηνο του 2010. Τα στοιχεία θα επικαιροποιούνται ανά 15νθήμερο και τα αποτελέσματα θα χρωματίζονται με κόκκινες, πράσινες ή λευκές σκιάσεις αναλόγως με την πρόοδο του κάθε έργου. Επομένως, το επόμενο δελτίο... θυέλλης θα εκδοθεί στις 15 Απριλίου.

Αυστηρός. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον κ. Πάγκαλο να τον ενημερώνει λεπτομερώς για την κινητικότητα των υπουργείων και μάλιστα εξαιτίας της εικόνας που σχημάτισε, ότι δηλαδή ορισμένα υπουργεία έχουν μείνει πίσω, εμφανίστηκε ιδιαίτερα αυστηρός στην συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου την Τρίτη ζητώντας από τον καθένα υπουργό χωριστά να του εξηγήσει με λεπτομέρειες ποιες είναι οι προτεραιότητές του και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους.


Επιστροφή...0 Σχόλια στο "Το «πόιντ σύστεμ» Πάγκαλου για τους υπουργούς"

Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται!

Δημοσίευση σχολίου

ΑρχείοFree Hit Counter
Copyright ©2010 epikairotita24