Εκτός πλαφόν η κερδοσκοπία


Απο Τα Νέα

Παρωδία με το πλαφόν στα καύσιμα, αφού η επιβολή του σε οκτώ νομούς δεν εμπόδισε τους κερδοσκόπους να ανεβάσουν τις τιμές της αμόλυβδης στην υπόλοιπη Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι εκδρομείς να πληρώσουν ακριβά την έξοδο του Πάσχα.
Αποκαλυπτικά για την έκρηξη της κερδοσκοπίας είναι τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων που καταγράφει [...]


τις τιμές πώλησης των καυσίμων σε κάθε νομό της χώρας. Σύμφωνα με αυτά, οι ανώτατες τιμές πώλησης της αμόλυβδης σε εννέα νομούς ξεπέρασαν κατά τη διάρκεια του τριημέρου ακόμη και το πλαφόν που επιβλήθηκε και συνεχίζει να ισχύει στους οκτώ «ύποπτους» για κερδοσκοπία νομούς της χώρας. Με άλλα λόγια, αποδεικνύεται ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα για τον περιορισμό της κερδοσκοπίας στην αγορά καυσίμων δεν είναι παρά ασπιρίνες, αφού στην προκειμένη περίπτωση η κερδοσκοπία μεταφέρθηκε από τον έναν νομό στον άλλον.

Ετσι, οι περισσότεροι εκδρομείς επιστρέφοντας από τις πασχαλινές διακοπές τους αναγκάστηκαν να πληρώσουν την αμόλυβδη βενζίνη ακόμη και πάνω από 1,7 ευρώ το λίτρο, όταν το υψηλότερο πλαφόν που έχει οριστεί στους οκτώ νομούς είναι 1,567 ευρώ το λίτρο (στον Νομό Ρεθύμνης)! Βεβαίως, το καπέλο στις τιμές της αμόλυβδης φτάνει ακόμα και τα 30 λεπτά το λίτρο αφού η μέση πανελλαδική τιμή της διαμορφώθηκε την περασμένη εβδομάδα στα 1,446 ευρώ.

Με τουριστική κίνηση
Οι εννέα νομοί στους οποίους οι τιμές εκτοξεύτηκαν πάνω από το πλαφόν που επέβαλε το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι οι εξής: Αχαΐας, Μαγνησίας, Κυκλάδων, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Φθιώτιδος, Κεφαλληνίας, Σάμου, Λέσβου. Πρόκειται δηλαδή για νομούς με μεγάλη τουριστική κίνηση, τους οποίους προτίμησε για την πασχαλινή απόδρασή του ένα σημαντικό ποσοστό των εκδρομέων.

Για παράδειγμα, στον Νομό Ρεθύμνης έχει επιβληθεί ανώτατη τιμή 1,567 ευρώ, έχοντας συνυπολογιστεί το περιθώριο κέρδους, τα μεταφορικά και λοιπές ιδιαιτερότητες της τοπικής αγοράς. Ομως για παράδειγμα στον Νομό Μαγνησίας οι καταναλωτές πλήρωσαν την αμόλυβδη έως και 1,749 ευρώ το λίτρο. Σε αυτόν τον νομό μάλιστα η μέση τιμή αμόλυβδης βενζίνης διαμορφώνεται στα 1,452 ευρώ το λίτρο, με αποτέλεσμα το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ μέσης και ανώτατης τιμής να φτάνει τα 29,7 λεπτά το λίτρο.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τον Νομό Ευρυτανίας. Εκεί η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έφτασε στα 1,62 ευρώ το λίτρο, με τη μέση τιμή να είναι στα 1,478 ευρώ (δηλαδή, απόκλιση 14,2 λεπτά το λίτρο).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από την αρχή της χρονιάς, λόγω και των νέων φόρων που επιβλήθηκαν στα καύσιμα, η τιμή της αμόλυβδης παρουσιάζει αύξηση της τάξεως του 30%. Συγκεκριμένα, στις αρχές του χρόνου η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ήταν στα 1,1 ευρώ το λίτρο, ενώ σήμερα έχει φτάσει τα 1,434 ευρώ το λίτρο με ανοδικές τάσεις που ενισχύονται και από το άλμα των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Κι ενώ η κερδοσκοπία χτυπά κόκκινο, από χθες και έως την ερχόμενη Κυριακή 11 Απριλίου ισχύουν οι νέες τιμές- πλαφόν στους οκτώ νομούς στους οποίους ισχύει το συγκεκριμένο μέτρο.

Επίσης, σύμφωνα με τις τιμοληψίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σε 2.300 πρατήρια σε όλη τη χώρα η τιμή τη Μ. Τετάρτη 31 Μαρτίου διαμορφώθηκε στα 1,434 ευρώ ανά λίτρο, σημειώνοντας άνοδο κατά 0,21% σε σχέση με τον μέσο όρο της Παρασκευής 26 Μαρτίου που ήταν 1,431 ευρώ το λίτρο.

Επιστροφή...



0 Σχόλια στο "Εκτός πλαφόν η κερδοσκοπία"

Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται!

Δημοσίευση σχολίου

Αρχείο



Free Hit Counter
Copyright ©2010 epikairotita24