Οι επιθέσεις άρχισαν απο το 2003


Ρεπορτάζ : Ματίνα Ηπειρώτου
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Ηγετικό ρόλο στον «ορφανό» χώρο της εγχώριας τρομοκρατίας μετά την εξάρθρωση της 17Ν και του ΕΛΑ έχει επιδιώξει ο Επαναστατικός Αγώνας. Η οργάνωση που πρωτοεμφανίστηκε το 2003 με ωρολογιακές βόμβες στα δικαστήρια της Ευελπίδων πολύ γρήγορα αναβάθμισε τη δράση της και απέκτησε ιδιαίτερα ισχυρό οπλοστάσιο. Αστυνομικοί, κτίρια...


της ΕΛ.ΑΣ. και υποκαταστήματα τραπεζών έχουν αποτελέσει τους αγαπημένους στόχους του Επαναστατικού Αγώνα στα επτά χρόνια της δράσης του, ενώ το πλέον εντυπωσιακό χτύπημα ήταν εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας με αντιαρματική ρουκέτα RΡG, τον Ιανουάριο του 2007. Η οργάνωση είχε αποπειραθεί να σκοτώσει τον πρώην υπουργό Πολιτισμού Γιώργο Βουλγαράκη, τοποθετώντας βόμβα κοντά στο σπίτι του.
Οπως εκτιμάται, το δόγμα που επικράτησε μετά την εξάρθρωση της 17Ν και του ΕΛΑ «η Ελλάδα έχει τελειώσει με την τρομοκρατία» έδωσε πολύτιμο χρόνο στους τρομοκράτες του Επαναστατικού Αγώνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πολύ μεγάλο διάστημα η Αστυνομία έκανε λόγο για «αναβαθμισμένη δράση αντιεξουσιαστών» και όχι για τρομοκρατική δράση. Ωστόσο, από την πρώτη κιόλας επίθεσή του, ο Επαναστατικός Αγώνας είχε δείξει ότι τα μέλη του δεν είχαν κανένα πρόβλημα να σκοτώσουν: στα δικαστήρια της Ευελπίδων, τον Σεπτέμβριο του 2003 που έγινε το παρθενικό χτύπημα της οργάνωσης, η εκτίμηση των Αρχών ήταν ότι οι δράστες επεδίωκαν θύματα αστυνομικούς. Ετσι ερμήνευσαν το γεγονός ότι είχαν τοποθετηθεί δύο βόμβες που εξερράγησαν με χρονική απόσταση τέτοια η μία από την άλλη, ώστε η δεύτερη να έβρισκε συγκεντρωμένους αστυνομικούς που θα ερευνούσαν στοιχεία για την πρώτη. Τελικά τότε είχε τραυματισθεί ελαφρά από το ωστικό κύμα της έκρηξης ένας αστυνομικός.
Λίγους μήνες αργότερα και παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων, η οργάνωση τοποθετεί τρεις βόμβες, μικρής ισχύος, στο Αστυνομικό Τμήμα της Καλλιθέας. Ο αντίκτυπος από τις βόμβες ήταν πολλαπλάσιος της ισχύος τους, αφού η είδηση, λόγω της χρονικής συγκυρίας, έκανε τον γύρο του κόσμου με έκτακτα δελτία σε όλα τα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Αστυνομικοί όμως ήταν και ο στόχος του επόμενου χτυπήματος. Οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν εναντίον λεωφορείων των ΜΑΤ καλωδιακή βόμβα: ο μηχανισμός ήταν συνδεδεμένος με καλώδιο περίπου τριάντα μέτρων που κατέληγε σε ένα παρκάκι στο Ρουφ, απ΄ όπου, έχοντας οι ίδιοι οπτική επαφή, πυροδότησαν τον μηχανισμό.
Ωμές διατυπώσεις
Χαρακτηριστικό του Επαναστατικού Αγώνα πάντως είναι και το ύφος των προκηρύξεών του: τα κείμενα χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα ωμές, σκληρές διατυπώσεις, με πλήθος απειλών: στην προκήρυξη μετά την αποτυχημένη απόπειρα εναντίον του Γιώργου Βουλγαράκη δεν διστάζουν να παραδεχθούν ότι «θέλαμε να τον σκοτώσουμε». Για τους αστυνομικούς- οι οποίοι αποτελούσαν αγαπημένο στόχο, πράγμα που ισχύει και για τη Σέχτα Επαναστατών- οι τρομοκράτες είχαν προειδοποιήσει με τη φράση «θα χτυπάμε τους ανθρωποφύλακες».
Το χτύπημα όμως που άλλαξε τα δεδομένα στον τρόπο που έως τότε οι Αρχές αντιμετώπιζαν τον Επαναστατικό Αγώνα ήταν αυτό εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, στις 12 Ιανουαρίου του 2007. Από την οδό Λαμψάκου, οι τρομοκράτες εκτόξευσαν τη ρουκέτα, η οποία πέρασε πάνω από τον θυρεό της πρεσβείας και κατέληξε σε μια τουαλέτα στον όροφο όπου βρίσκεται το γραφείο του πρεσβευτή.
Το εκρηκτικό των φτωχών
Στη διάρκεια των επτά ετών από την πρώτη εμφάνιση της οργάνωσης δεν διαφοροποιήθηκαν σημαντικά οι στόχοι, όμως αυτό που άλλαξε σημαντικά με την πάροδο του χρόνου ήταν ο τρόπος της δράσης και τα μέσα των τρομοκρατών. Τον Φεβρουάριο του 2009- και ενώ είχαν προηγηθεί δύο εντυπωσιακά χτυπήματα εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ στο Γουδή και διμοιρίας στα Εξάρχεια, με έναν αστυνομικό σοβαρά τραυματισμένο- ο Επαναστατικός Αγώνας χρησιμοποιεί πετρελαιοαμμωνίτιδα-ΑΝFΟ. Πρόκειται για το λεγόμενο «εκρηκτικό των φτωχών», το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να παγιδευτεί αυτοκίνητο που το οδήγησαν οι τρομοκράτες ώς τα γραφεία της Citibank στη Νέα Κηφισιά.
Τεράστιες ζημιές
Ο μηχανισμός εξουδετερώθηκε τότε, αλλά δεν συνέβη το ίδιο τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν οι τρομοκράτες παγίδευσαν ένα κλεμμένο φορτηγάκι, το οποίο στάθμευσαν έξω από το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Η έκρηξη τότε είχε προκαλέσει τεράστιες ζημιές. Αυτή ήταν η τελευταία ενέργεια για την οποία η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη. Ωστόσο, η τελευταία της προκήρυξη δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, με την οποία η οργάνωση είχε αποποιηθεί την ευθύνη για το τυφλό χτύπημα στο Αστυνομικό Τμήμα της Αγίας Παρασκευής κατά το οποίο είχαν τραυματισθεί έξι αστυνομικοί.

Επιστροφή...



0 Σχόλια στο "Οι επιθέσεις άρχισαν απο το 2003"

Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται!

Δημοσίευση σχολίου

Αρχείο



Free Hit Counter
Copyright ©2010 epikairotita24