Εκτόξευση ρεκόρ για το spread

Στο υψηλότερο επίπεδο από τις 23 Μαρτίου σκαρφάλωσε τη Μ.Τρίτη το spread στο 10ετές ομόλογο, καθώς η αγορά δεν έμεινε ικανοποιημένη από τη χαμηλή ζήτηση που προσέλκυσε το 7ετές ομόλογο με το «αλμυρό» επιτόκιο του 6% περίπου. Συγκεκριμένα, η διαφορά απ'οδοσης (επιτοκίου) του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο ανήλθε μέχρι τις 336 μονάδες βάσης, αν και στο άνοιγμα της ΗΔΑΤ είχε υποχωρήσει μέχρι τις 313 μονάδες, από 321 τη Μ.Δευτέρα. [...]

Λίγο μετά τις 12:00 ήταν στις 334 μονάδες. Η απόδοση διαμορφώνεται στο 6,45%.

Στο διετές ομόλογο το spread διαμορφώνεται στις 405 μονάδες, στο τριετές ομόλογο στις 435 και στο επταετές στις 339.

Η αγορά απογοητεύτηκε από τη ζήτηση που εκδηλώθηκε στη δημοπρασία του 7ετούς τίτλου τη Μ.Δευτέρα, καθώς οι προσφορές έφθασαν τα 7 δισ. ευρώ, ενώ ο ΟΔΔΗΧ ζητούσε 5 δις.

«Η αγορά δεν είναι πολύ ικανοποιημένη με τη ζήτηση που σημείωσε το χθεσινό κοινοπρακτικό ομόλογο», είπε στο Reuters αναλυτής της Commerzbank.

Το γεγονός ότι το ύψος των προσφορών διαμορφώθηκε κάτω από το ήμισυ των προσφορών (7 από 16 δισ) που συγκεντρώθηκαν στην προηγούμενη έκδοση, του 10ετούς ομολόγου, νωρίτερα αυτό το μήνα, προκάλεσε νευρικότητα στις αγορές.

Επιπλέον, το επιτόκιο (5,9%) ήταν πολύ υψηλό, με το spread έναντι του μέσου κόστους δανεισμού να ανέρχεται στις 310 μονάδες βάσης.

Σημειώνεται ότι το επιτόκιο του αντίστοιχου πορτογαλικού ομολόγου διαμορφώθηκε σε πρόσφατη δημοπρασία στο 4,35%. Σε ό,τι αφορά την Ισπανία, τα 7ετή ομόλογα εκδόθηκαν με επιτόκιο 3,80%.

Κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης στη δευτερογενή αγορά, το νέο 7ετές ομόλογο υποχωρεί, με την απόδοση του να αυξάνεται στο 6,078% και το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου να «ανοίγει» κατά 5 μονάδες βάσης.

Η πορεία του συγκεκριμένου τίτλου θα καθορίσει το κλίμα στην αγορά ελληνικών ομολόγων το επόμενο διάστημα.

Παράγοντες της αγοράς, πάντως, υπογραμμίζουν, ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να δανείζεται με υψηλά επιτόκια μέχρι να καλύψει το μεγαλύτερο τμήμα του φετινού προγράμματος κρατικού δανεισμού.

Με την άντληση 5 δισ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών έχει, πλέον, ταμειακά διαθέσιμα 12,2 δισ. ευρώ και πρέπει να πληρώσει 12,5 δισ. ευρώ σε λήξεις ομολόγων τον Απρίλιο.

Τα 300 εκατ. ευρώ που λείπουν δεν προβληματίζουν, καθώς θα καλυφθούν στις επικείμενες επανεκδόσεις εντόκων γραμματίων το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα.

Το επόμενο κρίσιμο τεστ θα αφορά τα 11,1 δισ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν οι λήξεις ομολόγων του Μαΐου.

Το διάστημα Απρίλιος- Μάιος είναι το «βαρύτερο» δίμηνο του έτους, καθώς αθροιστικά οι λήξεις ομολόγων φτάνουν τα 24 δισ. ευρώ, εν'ω το συνολικό ύψος του δανειακού προγράμματος είναι 54 δισ. ευρώ.

Από τις αρχές του έτους, έχουν αντληθεί ήδη 23,6 δισ. ευρώ.



in.gr
Επιστροφή...



0 Σχόλια στο "Εκτόξευση ρεκόρ για το spread"

Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται!

Δημοσίευση σχολίου

Αρχείο



Free Hit Counter
Copyright ©2010 epikairotita24