Φέρτε πίσω τα λεφτά


Απο Το Εθνος

Σοκ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα προκαλεί παρέμβαση του Γενικού Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ), Γ. Σχοινιωτάκη, που ζητεί να εντοπιστούν και να επιστραφούν όλες οι αμοιβές στελεχών και υπαλλήλων του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ, των ΟΤΑ, της ΕΡΤ κ.λπ. που ξεπέρασαν το ανώτατο όριο των αποδοχών του προέδρου του Αρείου Πάγου, γιατί είναι αντισυνταγματικές [...]


και παράνομες.Με την παραγγελία κινδυνεύουν να βρεθούν στον αέρα αναρίθμητες συμβάσεις παροχής υπηρεσιών, συμφωνίες για υψηλές αποδοχές, αλλά και προμήθειες με την υποχρέωση οι υπεύθυνοι και οι εισπράξαντες να επιστρέψουν μεγάλα κονδύλια.
Κάνοντας λόγο για «αγρίως και αντισυνταγματικά κατασπαταληθέν δημόσιο χρήμα» ο Γ. Επίτροπος παραγγέλλει στους οικονομικούς επιθεωρητές να «ξεσκονίσουν» όλο το Δημόσιο και τους εποπτευόμενους από το κράτος φορείς (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, κρατικούς οργανισμούς, ιδρύματα κ.λπ.) και την ΕΡΤ για να διαπιστώσουν αν όλες οι συμβάσεις παροχής υπηρεσιών έγιναν με νόμιμο διαγωνισμό και αν όλες οι προμήθειες άνω του 1 εκατ. ευρώ υποβλήθηκαν προηγουμένως για προληπτικό έλεγχο νομιμότητας στο ΕΣ. Οπου δεν τηρήθηκαν οι σχετικές διαδικασίες, αλλά έγιναν π.χ. απευθείας αναθέσεις χωρίς προληπτικό έλεγχο του ΕΣ, οι συμβάσεις πρέπει να ακυρωθούν και να καταλογιστούν τα ποσά σε βάρος των αρμοδίων και όσων εισέπραξαν, προκειμένου να επιστραφούν.

Ειδικά για την ΕΡΤ ο έλεγχος θα αφορά τις αποδοχές διοικητή, διευθυντικών κ.λπ. στελεχών, παρουσιαστών, ηθοποιών, υπαλλήλων κ.λπ., και το αν οι συμβάσεις τους για παροχή υπηρεσιών έγιναν με διαγωνισμό -όπως απαιτείται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα- ή με απευθείας αναθέσεις, οπότε είναι άκυρες. Κατά τον Γ. Επίτροπο, ο διαχειριστικός έλεγχος μπορεί να διαταχθεί από το ΕΣ στην ΕΡΤ, γιατί ουσιαστικά ανήκει στον δημόσιο τομέα (είναι ψευδεπίγραφο ΝΠΙΔ - Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου) και σε κάθε περίπτωση επιχορηγείται από το κράτος, διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα, ενώ εισπράττει και ανταποδοτικό τέλος (εισφορά) που κάθε πολίτης υποχρεώνεται να καταβάλλει μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.




Επιστροφή...



0 Σχόλια στο "Φέρτε πίσω τα λεφτά"

Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται!

Δημοσίευση σχολίου

Αρχείο



Free Hit Counter
Copyright ©2010 epikairotita24