Τα 5 κόλπα για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος


Απο tovima.gr

Το κόλπο των κερδοφόρων δελτίων Τζοκερ, Λόττο ή Στοιχήματος, όπως και η... μαζική αγορά ιστιοφόρων και θαλαμηγών, παραμένουν οι δημοφιλέστερες μέθοδοι των παράνομων κυκλωμάτων στην Ελλάδα που ξεπλένουν «βρώμικο χρήμα». Στην τελευταία έκθεση της αρμόδιας Επιτροπής για το ξέπλυμα χρήματος την οποία αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα», διαπιστώνεται επιπλέον ότι εγκληματικές οργανώσεις πέρασαν και το 2009 δεκάδες εκατομμύρια ευρώ μέσα από το πλυντήριο των ανταλλακτηρίων συναλλάγματος και των εταιρειών [...]


μεταφοράς κεφαλαίων. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι την περασμένη χρονιά φαίνεται ότι άνοιξαν και περισσότερα στόματα. Σε σχέση με το 2008 οι καταγγελίες για υποθέσεις λειτουργίας «πλυντηρίων χρήματος» παρουσίασαν αύξηση κατά 51%, περιλαμβάνοντας περιπτώσεις διακίνησης όπλων και ναρκωτικών, δράσης κυκλωμάτων σωματεμπόρων, δουλεμπόρων και νονών της νύχτας.

Από τις καταγγελίες αυτές οι περισσότερες προέρχονται από τραπεζικά ιδρύματα αλλά και από ανταλλακτήρια συναλλάγματος. Ωστόσο το 2009 οι Αρχές κατόρθωσαν να δεσμεύσουν μόλις 14 εκατ. ευρώ έναντι 70 εκατ. ευρώ το 2008. «Σταγόνα στον ωκεανό», όπως παραδέχονται οι έλληνες αξιωματούχοι, βλέποντας τα κυκλώματα να έχουν όλα τα όπλα στα χέρια τους. Τα πέντε δημοφιλέστερα κόλπα είναι χαρακτηριστικά. ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΑ ΔΕΛΤΙΑ
ΤΟΥ ΟΠΑΠ
Το κόλπο είναι απλό και διαχρονικό. Μέσω υπαλλήλων του ΟΠΑΠ, ιδιοκτητών πρακτορείων ΠροΠο και με τη βοήθεια διάφορων μεσαζόντων αγοράζονται από τους πραγματικούς τυχερούς κερδισμένα δελτία του Τζόκερ, του Λόττο και του Στοιχήματος, τα οποία δικαιολογούν έσοδα από διακίνηση ναρκωτικών και ροζ κυκλώματα. Το κόλπο έχουν εφαρμόσει ο κατηγορούμενος για διακίνηση κοκαΐνης επιχειρηματίας Αλέξανδρος Αγγελόπουλος αλλά και διεφθαρμένοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και προσφάτως κύκλωμα σωματεμπορίας. Στην έκθεσή της η Επιτροπή για τον ξέπλυμα χρήματος υπό τον εισαγγελέα κ. Στέλιο Γκρόζο επισημαίνει ότι το πρόβλημα παραμένει σημαντικό και δεν μπορεί να εξαλειφθεί παρά μόνο με την ονομαστικοποίηση των δελτίων κατά την κατάθεσή τους.

ΑΓΟΡΑ ΙΣΤΙΟΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΘΑΛΑΜΗΓΩΝ
«Ελευθερία κινήσεων» εξασφαλίζει και η αγορά σκαφών αναψυχής. Το 2009 κατασχέθηκαν πέντε σκάφη που ανήκαν σε κυκλώματα σωματεμπόρων και διακινητών ναρκωτικών. Η αγορά τους δικαιολόγησε τεράστια ποσά μέσω εικονικών ενοικιάσεων των θαλαμηγών και των ιστιοπλοϊκών σκαφών για κρουαζιέρες. Οπως αναφέρει αρμόδιος ερευνητής, «εμφανίζουν τιμολόγια και αποδείξεις για ενοικίαση των σκαφών τους σε ιδιώτες για... βόλτες στο Αιγαίο με κόστος 50.000-100.000 ευρώ την εβδομάδα». Μόνο που τα συγκεκριμένα ουδέποτε βγήκαν από το λιμάνι.

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ
Τα ΕΛΤΑ σε συνεργασία με εταιρείες μεταφοράς κεφαλαίων αναλαμβάνουν την ηλεκτρονική ή ταχυδρομική μεταφορά μεγάλων ποσών, χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει έλεγχος του αποστολέα και του παραλήπτη των χρημάτων ή των ορίων αυτών των συναλλαγών.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., «είναι ο πιο δημοφιλής τρόπος εξαφάνισης του χρήματος από διάφορα κυκλώματα αλλοδαπών κακοποιών οι οποίοι στέλνουν τα παράνομα έσοδά τους από τη Ρουμανία και την Αλβανία ως τη Νιγηρία και τις Φιλιππίνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχετικό έλεγχο που είχε πραγματοποιηθεί πρόσφατα είχαν εντοπιστεί μέσα σε 8 μήνες περίπου 6.000 συναλλαγές αξίας άνω των 11 εκατ. ευρώ, όπου τα στοιχεία ήταν ελλιπή ή πλασματικά.

Επιστροφή...



0 Σχόλια στο "Τα 5 κόλπα για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος"

Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται!

Δημοσίευση σχολίου

Αρχείο



Free Hit Counter
Copyright ©2010 epikairotita24