Χρονιά κατολισθήσεων για την Ελλάδα


Ρεπορτάζ : Θανάσης Tσιγγάνας – Γιώργος Λιάλιος
(από την Καθημερινή)

Για τους γεωλόγους, η χρονιά που διανύουμε θυμίζει... τη δεκαετία του '60! Και αυτό γιατί ο αριθμός των κατολισθήσεων που σημειώνονται φέτος σε όλη τη χώρα, με πιο πρόσφατη αυτή στο Παλαιοχώρι Ιωαννίνων, είναι συγκρίσιμος με τη συχνότητα του φαινομένου πριν από πενήντα χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), από τον...


Δεκέμβριο έως σήμερα περίπου 40 διαφορετικές περιοχές, κυρίως στη δυτική και την κεντρική Ελλάδα έχουν ζητήσει βοήθεια για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο.
Οι έμπειροι επιστήμονες του ΙΓΜΕ είναι επί δεκαετίες... οι «πυροσβέστες» των κατολισθήσεων! «Ομως, πάντα μας καλούν αφού εκδηλωθεί σοβαρά το πρόβλημα. Γι' αυτό και τόσα χρόνια φωνάζουμε ότι πρέπει να γίνουν χάρτες επικινδυνότητας των εδαφών» εξηγεί στην «Κ» ο κ. Νίκος Νικολάου, διευθυντής Τεχνικής Γεωλογίας στο ΙΓΜΕ. Από τον Δεκέμβριο, περίπου 40 διαφορετικές περιοχές έχουν απευθυνθεί στο ΙΓΜΕ ζητώντας βοήθεια. Ανάμεσα σε αυτές, περιοχές δίπλα σε μεγάλες πόλεις (λ. χ. Ντράφι Πικερμίου στην Αττική, Ανω Πόλη και Αγιος Παύλος στη Θεσσαλονίκη), σε οικισμούς ακριτικών νομών (λ. χ. στα Παρέλια, στην Παλαιοκαστρίτσα και στο Αχίλλειο στην Κέρκυρα). Σε αρκετές περιπτώσεις οι κατολισθήσεις κατέστρεψαν τμήματα του εθνικού και του επαρχιακού οδικού δικτύου: πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η καθίζηση και κατολίσθηση του οδοστρώματος στην εθνική οδό Σπάρτης - Τρίπολης λόγω κακοτεχνίας σε δρόμο που δόθηκε στην κυκλοφορία... πριν από δύο μήνες!
Ζουν σε κοντέινερ
Οι μεγαλύτερες καταστροφές από τις φετινές κατολισθήσεις σε κατοικημένες περιοχές σημειώθηκαν στο Στρατώνι Χαλκιδικής, όπου αρκετές οικογένειες ένα μήνα μετά ζουν σε κοντέινερ, στο Ροπωτό του δήμου Πύλης Τρικάλων, όπου είκοσι οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, στη Φτέρη του δήμου Μολοσσών και στη Μουκοβίνα του δήμου Λάκκας Ιωαννίνων.
Σε επίπεδο νομών, τα περισσότερα προβλήματα αντιμετωπίζουν φέτος η Κοζάνη και τα Ιωάννινα. Η νομαρχία Κοζάνης μάλιστα ζήτησε έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1,5 εκατ. ευρώ για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των κατολισθήσεων σε έξι διαφορετικά σημεία του νομού, ενώ η νομαρχία Ιωαννίνων υποστηρίζει ότι το κόστος αποκατάστασης υπερβαίνει τις οικονομικές της δυνατότητες. Το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο των συγκεκριμένων νομών έχει υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές από τις φετινές κατολισθήσεις, είτε γιατί ολόκληρα τμήματα δρόμων «κύλησαν στις πλαγιές» ή γιατί τεράστιες ποσότητες βράχων και χωμάτων έπεσαν από ψηλότερα σημεία και απέκλεισαν την πρόσβαση σε οικισμούς. Κάτι τέτοιο συνέβη και στην περίπτωση της εθνικής οδού Νέων Μουδανιών - Κασσάνδρας Χαλκιδικής κοντά στην Αφυτο.

Επιστροφή...



0 Σχόλια στο "Χρονιά κατολισθήσεων για την Ελλάδα"

Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται!

Δημοσίευση σχολίου

Αρχείο



Free Hit Counter
Copyright ©2010 epikairotita24