Φόροι... από την πίσω πόρτα


Απο Τα Νέα

Κρυφούς φόρους περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, οι οποίοι θα επιβαρύνουν το σύνολο των φορολογουμένων.
Πρόκειται για το ψαλίδι που προβλέπεται στη φοροαπαλλαγή των τόκων για στεγαστικά δάνεια, για τον περιορισμό του αφορολόγητου ορίου στην αγορά πρώτης κατοικίας καθώς και για την επιβολή ΦΠΑ σε δαπάνες των νοικοκυριών για δικηγόρους, συμβολαιογράφους, αγορές από λαϊκές όπως και στα έξοδα νοσηλείας [...]


σε ιδιωτικές κλινικές.

Τα μέτρα αυτά αυξάνουν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο τη φορολογική επιβάρυνση σε συναλλαγές που αφορούν όλους τους πολίτες. Την ίδια στιγμή πάντως το υπουργείο Οικονομικών ύστερα από τις αντιδράσεις που προκάλεσε το χαράτσι στις αποζημιώσεις των απολυθέντων, σκοπεύει να κάνει διορθώσεις στη συγκεκριμένη διάταξη ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση.

Μετά το Πάσχα
Πάντως το φορολογικό νομοσχέδιο μπαίνει στην τελική ευθεία καθώς αύριο Τρίτη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ενώ η ψήφισή του στην Ολομέλεια θα γίνει μετά το Πάσχα. Ωστόσο, όπως έχει ήδη διαβεβαιώσει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές έως την τελευταία στιγμή καθώς είναι σε εξέλιξη η διαβούλευση γύρω από το νομοσχέδιο που έχει αναρτηθεί στο Διαδίκτυο, ενώ αλλαγές μπορεί να προκύψουν και από την κοινοβουλευτική διαδικασία. Το φορολογικό νομοσχέδιο μάλλον θα μπει για συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων το τριήμερο Μ. Δευτέρα- Μ. Τετάρτη, ώστε να έρθει στην Ολομέλεια μετά την Κυριακή του Θωμά.

Συζήτηση αρχηγών
Εν τω μεταξύ τόσο το Φορολογικό όσο και η Οικονομία αναμένεται να κυριαρχήσουν στην σημερινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων στη Βουλή η οποία γίνεται με πρωτοβουλία του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα. Το ακριβές αίτημα του κ. Τσίπρα είναι να συζητηθεί σε επίπεδο αρχηγών το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκτίναξη τιμών λόγω υπαγωγής στον ΦΠΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Έλενα Λάσκαρη

▅Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Όπως έχει ήδη διαβεβαιώσει, δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο έως την τελευταία στιγμή
ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΕΣ αυξήσεις στις τιμές φρούτων και λαχανικών, αλλά και στις παρεχόμενες υπηρεσίες από ιδιωτικές κλινικές, δικηγόρους και συμβολαιογράφους, φέρνει η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για υπαγωγή των σχετικών επαγγελματιών σε καθεστώς ΦΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι μετά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, οι τιμές σε φρούτα και λαχανικά που πωλούνται σε λαϊκές αγορές θα επιβαρυνθούν με 10%, όσο είναι ο συντελεστής ΦΠΑ για τα τρόφιμα μετά την πρόσφατη αύξηση από το 9%, ενώ το κόστος υπηρεσιών συμβολαιογράφων, δικηγόρων και ιδιωτικών θεραπευτηρίων (πλην γιατρών που εξαιρούνται με βάση κοινοτική οδηγία) θα αυξηθεί κατά 21% φέρνοντας νέες και μεγάλες επιβαρύνσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Οι αποφάσεις αυτές έχουν ήδη οδηγήσει σε μεγάλες αντιδράσεις τους σχετικούς κλάδους. Αντίθετα, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά ότι η επιβολή ΦΠΑ θα απορροφηθεί από τους επαγγελματίες, όπως έγινε σε αρκετές περιπτώσεις με την πρόσφατη αύξηση των συντελεστών. Ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Μega, εκτίμησε ότι στις λαϊκές αγορές για παράδειγμα το γεγονός ότι οι καταναλωτές έχουν υποκαταστήσει τα σχετικά προϊόντα με αγορές από το σούπερ μάρκετ όπου εκδίδονται αποδείξεις (για να τις μαζέψουν για το αφορολόγητο) θα αναγκάσει τους πωλητές να απορροφήσουν την αύξηση. Η επιβάρυνση όμως που επέρχεται τώρα είναι προφανές πως είναι πολλαπλάσια αυτής που προηγήθηκε από την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ κατά 2 μονάδες.

Παρά τις αντιδράσεις πάντως, το θέμα της επέκτασης του ΦΠΑ σε όλα τα επαγγέλματα και των ταμειακών μηχανών στο σύνολο της αγοράς, δεν φαίνεται να αποτελεί ζήτημα στο οποίο η κυβέρνηση θα μπορούσε να βάλει νερό στο κρασί της. Πάντως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο στην τελική του μορφή στη Βουλή.
Επιστροφή...



0 Σχόλια στο "Φόροι... από την πίσω πόρτα"

Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται!

Δημοσίευση σχολίου

Αρχείο



Free Hit Counter
Copyright ©2010 epikairotita24