Ερχεται τρίτο κύμα μέτρων


Ρεπορτάζ : Πάνος Παπαδόπουλος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής)

Μετά τα μέτρα για τη συγκράτηση των δαπανών, την αύξηση των εσόδων και τη θεσμοθέτηση «ευρωπαϊκού μηχανισμού» οικονομικής στήριξης η κυβέρνηση αφιερώνεται από σήμερα στη χωρίς καμία παρέκκλιση εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ). Οπως μεταδίδεται από κυβερνητικούς κύκλους, ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου θα αναλάβει πρωτοβουλίες...

για την επίλυση των ενδοκυβερνητικών διαφορών και τον καλύτερο συντονισμό του κυβερνητικού έργου,
ενώ ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου πρόκειται να ασχοληθεί προσωπικά με την υλοποίηση του ΠΣΑ και τη δρομολόγηση του «τρίτου κύματος» μέτρων, το οποίο περιλαμβάνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις κεντρικής σημασίας για την απελευθέρωση της οικονομίας από τον βάλτο της κρίσης.
Προτού επιστρέψει από τις Βρυξέλλες ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου προγραμμάτισε σειρά συσκέψεων στο υπουργείο για το Σαββατοκύριακο. Στις συσκέψεις αυτές ο υπουργός Οικονομικών, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) κ. Γ. Ζαννιάς, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Σπ. Πλασκοβίτης, καθώς και υπηρεσιακοί συνεργάτες συζητούν για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και τη νέα στρατηγική δανεισμού.
Επιστρέφουν οι ελεγκτές
Κρίσιμη παράμετρος στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς είναι η επιστροφή στην Αθήνα αμέσως μετά το Πάσχα του γνωστού κλιμακίου ελεγκτών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Μαΐου θα κριθεί από τις Βρυξέλλες η πορεία υλοποίησης του ΠΣΑ- ως εκ τούτου ο Απρίλιος αναδεικνύεται μήνας-«κλειδί» για την ανάκτηση του χαμένου χρόνου. Ο Πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο επιδιώκουν τη δρομολόγηση όλων των κρίσιμων αλλαγών έτσι ώστε να μην αναγκαστεί η κυβέρνηση τον Μάιο να απολογηθεί στις Βρυξέλλες για τις ενδεχόμενες καθυστερήσεις (δοκιμάζοντας παράλληλα τα νεύρα των αγορών). Κατά συνέπεια ενισχύεται η εκτίμηση ότι ο «σκληρός Απρίλης του ΄10» θα κρίνει το κεντρικό πολιτικό στοίχημα της χρονιάς, το οποίο είναι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας σε επίπεδα που θα επιτρέψουν στον Πρωθυπουργό να οδεύσει προς τις εκλογές του Νοεμβρίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς να έχει προσφύγει στον «ευρωπαϊκό μηχανισμό», χωρίς να κυβερνά «υπό όρους ΔΝΤ» και χωρίς να κινείται μέσα σε ένα ναρκοπέδιο κοινωνικής αναταραχής. Σε ό,τι αφορά τη «στρατηγική δανεισμού», τραπεζικοί κύκλοι κρατούν «μικρό καλάθι» και υπογραμμίζουν ότι χάρη στον «ευρωπαϊκό μηχανισμό» η χώρα και οι τράπεζες επέστρεψαν για μία ακόμη φορά από το χείλος του γκρεμού, αλλά τα spreads δεν αναμένεται να μειωθούν θεαματικά, αφού το μείγμα σταθεροποιητικών και αναπτυξιακών μέτρων δεν έχει προλάβει να αποδώσει ώστε να πειστούν οι αγορές ότι η δυναμική αύξησης του δημοσίου χρέους ελέγχεται και ότι η ύφεση δεν θα είναι βαθύτερη του -2%- μια απευκταία εξέλιξη που μπορεί να επιβάλει νέες περικοπές.
Το «δώρο» του κ. Τρισέ
Σε κάθε περίπτωση πάντως ο δανεισμός προβλέπεται να συνεχιστεί ομαλά, ιδίως μετά το «θείο δώρο» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να συνεχίσει να αποδέχεται και το 2011 ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες ομόλογα (κρατικά ή τραπεζικά) που οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης βαθμολογούν με-ΒΒΒ. Κυβερνητικοί κύκλοι εξάρουν την ιδιαίτερη συμβολή σε αυτή την απόφαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλου, ο οποίος σε συμμαχία με τον γερμανό κεντρικό τραπεζίτη κ. Αξελ Βέμπερ και τον αυστριακό κ. Εβαλντ Νοβότνι υποστήριξε σε κρίσιμες συσκέψεις στη Φραγκφούρτη την «απεξάρτηση» της ΕΚΤ από την πολιτική των οίκων αξιολόγησης.
Οι προτεραιότητες του Μαξίμου
1 Νέο Ασφαλιστικό που θα ωθήσει την αύξηση των μέσων ορίων ηλικίας στα 65 έτη. Νόμος για την εξίσωση ορίων ηλικίας ανδρών- γυναικών. Αλλαγή καθεστώτος βαρέων και ανθυγιεινών.
2 Αμεση προώθηση του ΕΣΠΑ. Ανοιγμα κλειστών επαγγελμάτων (είχε προγραμματιστεί για το φθινόπωρο, αλλά θα επισπευσθεί).
3 Εφαρμογή της εισοδηματικής πολιτικής με περικοπές μισθών και εισοδημάτων στον δημόσιο τομέα χωρίς καμία εξαίρεση.
4 Νέα αρχιτεκτονική στη διοίκηση με τον «Καλλικράτη». Συγχωνεύσεις δημοσίων υπηρεσιών και δημοτικών επιχειρήσεων. Στόχος η μείωση του κόστους για κράτος και Τοπική Αυτοδιοίκηση.
5 Ηλεκτρονικό σύστημα προμηθειών στα νοσοκομεία.
Οι όροι του δανεισμού
1 Στόχος να συγκεντρωθούν περίπου 20 δισ. ευρώ μέσα στις επόμενες οκτώ εβδομάδες.
2 Η επανεκκίνηση του δανεισμού θα γίνει με μικρή «ελεγχόμενη έκδοση».
3 Δεν θα γίνουν δεκτές προσφορές από hedge funds (εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων που ρέπουν προς την κερδοσκοπία για να διαφυλάξουν σταθερές αποδόσεις για τους πελάτες τους).
4 Θα αποκλειστούν επίσης ξένες τράπεζες για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις ότι εκτελούν εντολές από hedge funds.
5 Θα προτιμηθούν επενδυτές (όπως ξένα ασφαλιστικά ταμεία) που προτίθενται να διατηρήσουν στα χαρτοφυλάκιά τους τα ομόλογα και δεν θα προβούν σε κερδοσκοπικές αγοραπωλησίες (σορτάρισμα).

Επιστροφή...



0 Σχόλια στο "Ερχεται τρίτο κύμα μέτρων"

Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται!

Δημοσίευση σχολίου

Αρχείο



Free Hit Counter
Copyright ©2010 epikairotita24