Τα βρήκαν από το τηλέφωνο


Απο Τα Νέα

Στη δημιουργία μηχανισμού στήριξης των χωρών της Ευρώπης που θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον επιθέσεις του διεθνούς κερδοσκοπικού κεφαλαίου κατέληξαν χθες το βράδυ ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Νικολά Σαρκοζί, με τη σύμφωνη γνώμη και της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.
Είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επαφές μεταξύ Σαρκοζί και Μέρκελ, πριν από τις συνομιλίες στα Ηλύσια Πεδία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», ο μηχανισμός αυτός[...]

η φυσιογνωμία του τηρείται ως απόρρητο μυστικό, γιατί όπως εξήγησε ο κ. Σαρκοζί δεν πρέπει να πληροφορηθούν οι κερδοσκόποι τις πτυχές του - θα συγκροτηθεί από τις δυο μεγάλες χώρες της Ευρώπης, τη Γαλλία και τη Γερμανία, κι εκτός της Ελλάδας θα μετέχουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όχι κατ΄ ανάγκην ενταγμένες στην ευρωζώνη. Ο μηχανισμός αυτός, που δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα έχει τη μορφή Ταμείου, θα μπορεί να παρεμβαίνει κάθε φορά που μια χώρα δέχεται επιθέσεις κερδοσκόπων και να τη στηρίζει, είτε με χρήματα είτε με εγγυήσεις (γκαραντί) έναντι πιστοληπτικών φορέων ή τραπεζών. Επιτροπές τεχνοκρατών από τη Γαλλία και τη Γερμανία εργάζονται εντατικά αυτή την περίοδο προκειμένου να ετοιμάσουν τον μηχανισμό, ο οποίος πιθανότατα θα συζητηθεί στη σύνοδο του ΕΚΟΦΙΝ της προσεχούς εβδομάδας.

Πάντως η συγκρότησή του θα γίνει άμεσα και όπως όλα δείχνουν θα «δοκιμαστεί» κατά την επόμενη απόπειρα της Ελλάδας να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές, τον Απρίλιο.

Στις χθεσινές συνομιλίες, το αποτέλεσμα των οποίων προκάλεσε ανακούφιση στην ελληνική αντιπροσωπεία, αποφασίστηκε επίσης Ελλάδα, Γαλλία και Γερμανία να αναλάβουν πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της διεθνούς κερδοσκοπίας. Παρ΄ ότι οι συζητήσεις των τριών χωρών έχουν προχωρήσει για το πώς θα πρέπει να λειτουργήσει αυτή η πρωτοβουλία, τόσο ο κ. Σαρκοζί όσο και ο κ. Παπανδρέου στις δηλώσεις τους απέφυγαν να δώσουν λεπτομέρειες.

Ενημέρωση Ομπάμα
Συνομιλώντας με τους Έλληνες δημοσιογράφους ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η πρωτοβουλία θα εκδηλωθεί πολύ σύντομα και πως ο ίδιος έχει εξουσιοδοτηθεί να ενημερώσει επ΄ αυτής τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, με τον οποίο συναντάται αύριο το βράδυ (ώρα Ελλάδας) στον Λευκό Οίκο, και να του ζητήσει να το θέσει στην ατζέντα των συζητήσεων των ηγετών του G20 που συνεδριάζουν σύντομα. Όπως προαναφέρθηκε, η ελληνική αντιπροσωπεία αποχώρησε από το Παρίσι μεταβαίνοντας στην Ουάσιγκτον βαθιά ικανοποιημένη από την ισχυρή πολιτική στήριξη που παρέσχε στην Ελλάδα ο Νικολά Σαρκοζί, παρά το γεγονός ότι ο Γάλλος πρόεδρος ουσιαστικά ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν πρέπει να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Κίνδυνος για Ευρώπη
Κατά τον Γάλλο πρόεδρο στην παρούσα κρίση κινδυνεύει μαζί με την Ελλάδα και το μέλλον της Ευρώπης. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, «σε αυτή την υπόθεση προφανώς διακυβεύεται το μέλλον της Ελλάδας, όμως είναι εξίσου και το μέλλον της Ευρώπης που διακυβεύεται. Οι Ευρωπαίοι από κοινού δόμησαν ένα κοινό νόμισμα, όλοι πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι, είναι μια πολιτική δέσμευση, ηθική υποχρέωση, αλλά και οικονομική πραγματικότητα».

Θετικοί χαρακτηρισμοί
Ο κ. Σαρκοζί, δεν εφείσθη θετικών χαρακτηρισμών για την τολμηρότητα και τη γενναιότητα των αποφάσεων του Γιώργου Παπανδρέου και της κυβέρνησής του, επιμένοντας στο θέμα της αλληλεγγύης που πρέπει να επιδείξει η ευρωζώνη απέναντι στην Ελλάδα, είπε: «Η ευρωζώνη θα πρέπει πάντοτε να βρίσκεται δίπλα σε μια χώρα που πλήττεται από την κερδοσκοπία. Σήμερα είναι η Ελλάδα, αύριο κάποια άλλη χώρα. Αν στην πρώτη κρίση δεν λειτουργούσαμε έτσι, τι μήνυμα θα στέλναμε; (...) Η ελληνική κυβέρνηση έλαβε τα μέτρα που αναμέναμε, τα κράτη της ευρωζώνης οφείλουν να σταθούν δίπλα της και να λάβουν τα δικά τους μέτρα. Η Γαλλία σε στενή σχέση με τους εταίρους της θα πράξει το απαραίτητο».


Επιστροφή...



0 Σχόλια στο "Τα βρήκαν από το τηλέφωνο"

Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται!

Δημοσίευση σχολίου

Αρχείο



Free Hit Counter
Copyright ©2010 epikairotita24