Φαγοπότι με 89 φάρμακα


Ρεπορτάζ : Μάρθα Καϊτανίδη
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Χορός εκατομμυρίων ευρώ έχει στηθεί με τα 89 πανάκριβα νοσοκομειακά φάρμακα που πωλούνται ελεύθερα στην αγορά, με απόφαση της κυβέρνησης της Ν.Δ. Απόφαση που επιτρέπει τη διάθεσή τους και από τα φαρμακεία διογκώνει τη μαύρη τρύπα των ασφαλιστικών ταμείων τουλάχιστον κατά 120 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Είναι ενδεικτικό πως σε διάστημα δύο ετών τα Ταμεία ζημιώθηκαν με τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο ευρώ...


για ένα μόνο σκεύασμα, καθώς τα φαρμακεία βάζουν καπέλο 30% στην τιμή. Έτσι, ενώ για παράδειγμα, ένα αντικαρκινικό φάρμακο έχει χονδρική τιμή 5.176 ευρώ, από τα φαρμακεία πωλείται προς 7.254 ευρώ- δηλαδή, 2.078 ευρώ ακριβότερα.
Το αποτέλεσμα; Ιδιωτικό φαρμακείο, που λειτουργεί απέναντι από κεντρικό νοσοκομείο της Αθήνας, έκανε μέσα σε έναν μήνα 107.000 ευρώ τζίρο μόνο από των πώληση νοσοκομειακών φαρμάκων. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που νοσοκομειακοί και φαρμακευτικοί φορείς χαρακτηρίζουν τον νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης «δωράκι» προς κάποιους από τους 10.000 φαρμακοποιούς που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.
Δεν είναι τυχαίο πως σε αρκετές περιπτώσεις διαπιστώνεται κατακόρυφη αύξηση στην πώληση νοσοκομειακών φαρμάκων από ιδιωτικά φαρμακεία, γεγονός που οδηγεί στελέχη της αγοράς να κάνουν λόγο για «φαγοπότι» από το οποίο κερδισμένοι βγαίνουν γιατροί και φαρμακοποιοί και χαμένα τα ασφαλιστικά ταμεία.
Είναι ενδεικτικό πως οι πωλήσεις ενός νοσοκομειακού φαρμάκου (ενέσιμο αιματολογικό φάρμακο) αυξήθηκαν μέσα σε έναν χρόνο κατά 530%. Τα ασφαλιστικά ταμεία χρεώθηκαν για καθένα από τα σκευάσματα αυτά 1.500 ευρώ. Κι όμως, το όφελος για τα ταμεία θα ήταν 833.000 ευρώ, εάν τα ίδια φάρμακα χορηγούνταν από τα νοσοκομειακά φαρμακεία- η τιμή τους εκεί δεν ξεπερνά τα 1.120 ευρώ.
Συνταγογραφήσεις μαϊμού
Περιστατικά συνταγογράφησης μαϊμού καταγράφονται άλλωστε και στα δημόσια νοσοκομεία. Την Τρίτη η διευθύντρια του Φαρμακευτικού Τμήματος του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, η κ. Αλίκη Τσακάλου, ανέφερε χαρακτηριστικά την περίπτωση παραγγελίας φαρμάκου 35.000 ευρώ για ασθενή που φερόταν ως καρκινοπαθής, παρ΄ ότι η ιστοχημική εξέταση βγήκε αρνητική!
Το θέμα ήδη βρίσκεται στο μικροσκόπιο του υπουργείου Υγείας. Είναι ενδεικτικό πως νέα τροπολογία επιτρέπει μεν και στα ιδιωτικά φαρμακεία να διακινούν αυτά τα νοσοκομειακά φάρμακα, αλλά υποχρεώνει τις φαρμακευτικές εταιρείες να τους τα προμηθεύουν στις ίδιες τιμές με εκείνες που προμηθεύουν τα νοσοκομεία, έτσι ώστε να μετριαστεί η «χασούρα» των ταμείων κατά 50%. Οι αντιδράσεις ωστόσο από την πλευρά των εταιρειών έχουν βάλει φρένο στην εφαρμογή της.
Παράλληλα, δεν έχει διευκρινιστεί το περιθώριο κέρδους των ιδιωτών φαρμακοποιών, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να πληρώνουν τα Ταμεία τα φάρμακα αυτά κατά 30% ακριβότερα απ΄ ό,τι θα πλήρωναν στα νοσοκομεία.
Επιστροφή...0 Σχόλια στο "Φαγοπότι με 89 φάρμακα"

Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται!

Δημοσίευση σχολίου

ΑρχείοFree Hit Counter
Copyright ©2010 epikairotita24