Για να πίνουμε κρασί χωρίς πονοκέφαλο


Απο tovima.gr

«Χύμα ή εμφιαλωμένο;». Το ερώτημα βασανίζει τους λάτρεις του κρασιού. Συνήθως βέβαια μετά την... κρασοκατάνυξη, όταν δηλαδή σε αρκετές περιπτώσεις συνειδητοποιούν τη λάθος επιλογή του προηγούμενου βραδιού, με ισχυρό πονοκέφαλο, ενίοτε και στομαχόπονο. Τα τελευταία χρόνια οι μεγάλες οινοπαραγωγικές εταιρείες προχώρησαν στην εμφιάλωση, ή σωστότερα συσκευασία, κρασιού το οποίο διαθέτουν στην αγορά ή στις ταβέρνες. Σταδιακά αντικαταστάθηκε έτσι η κατανάλωση του λεγόμενου «χύμα» κρασιού στις ταβέρνες της Αθήνας, κυρίως, και της περιφέρειας. Παραμένουν ακόμη όμως εκείνοι [...]


οι εραστές της παρασκευής του «χύμα» κρασιού, κυρίως ιδιοκτήτες παλαιών «καπηλειών» που επιμένουν με μεράκι και σεβασμό στους κανόνες να προσφέρουν το δικό τους κρασί. Ενα... ιδιότυπο debate για το χύμα και το συσκευασμένο κρασί ίσως λύσει τις απορίες.

Χύμα κρασί; Ευχαριστώ, δεν θα πάρω. Γιατί δεν πιστεύω στον μύθο της αγνότητας, όπως δεν πιστεύω στον Αϊ-Βασίλη. Γιατί δεν νοσταλγώ τα ιππήλατα κάρα όταν υπάρχουν αεροπλάνα. Γιατί δεν πίνω «για να πάνε κάτω τα φαρμάκια», αλλά επειδή αγαπώ το κρασί και τα μοναδικά χαρακτηριστικά που παίρνει από το χώμα, το κλήμα και την τέχνη του οινοποιού. Και ασφαλώς θέλω να ξέρω τον οινοποιό. Να βλέπω το όνομά του, την υπογραφή του, κάθε φορά που καταναλώνω το προϊόν του. Για να τον επιβραβεύσω ή να τον ψέξω.

Το ελληνικό παράδοξο
Οταν στις υπόλοιπες οινοπαραγωγούς χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης η κατανάλωση χύμα κρασιού έναντι του εμφιαλωμένου κυμαίνεται μεταξύ 5% και 10%, στην Ελλάδα, κατ΄ εκτίμηση, βέβαια, αφού ακριβή στοιχεία δεν υπάρχουν, αυτή ξεπερνά το 50% (κάποιοι μιλάνε και για 60%) της συνολικής κατανάλωσης. Λέγοντας «χύμα κρασί» εννοούμε τις ποσότητες εκείνες που μπαίνουν στην αγορά χωρίς να φέρουν στοιχεία του παραγωγού ή του τυποποιητή τους. Συνήθως διακινούνται σε κάθε λογής δοχεία, αν και τελευταία είδαμε να χρησιμοποιούνται καιbag in box (ασκοί), κακής ποιότητας.

Προϊόν παράνομων, ημιπαράνομων ή ερασιτεχνικών εγκαταστάσεων- να μη γράψω οινοποιείων γιατί θα προσβάλω τους σοβαρούς επαγγελματίες- φθάνει σε ταβέρνες, μικροεστιατόρια και μικροκάβες των μεγάλων πόλεων και της περιφέρειας, προσφέροντας στους μαγαζάτορες οσμή κέρδους και στους καταναλωτές την ψευδαίσθηση της χαμηλής τιμής και της παράδοσης. Επιπλέον σε αυτούς τους τελευταίους προσθέτει πονοκέφαλο- προαιρετικώς- και ξινίλες στο στομάχι- απαραιτήτως.

Δεν είναι μάλιστα λίγες οι φορές που βλέπουμε να διαφημίζεται σε βιτρίνες «Αγιωργήτικο Νεμέας» για παράδειγμα, συσκευασμένο σε χρησιμοποιημένα μπουκάλια νερού. Για να μην υπολογίσουμε τις απώλειες εσόδων του Δημοσίου, αφού το ιδιότυπο (παρα)εμπόριο χύμα κρασιού δεν υπόκειται σε κανέναν έλεγχο και σε κανέναν... ΦΠΑ.

Επομένως τι;
Στην περίπτωση του τυποποιημένου κρασιού, είτε αυτό έρχεται στις κλασικές γυάλινες φιάλες είτε στις πιο μοντέρνες και πιο οικονομικές συσκευασίες tetrapack και bag in box, τα πράγματα αλλάζουν.

Οργανωμένα οινοποιεία, με εξοπλισμό από πολύ καλό ως υποδειγματικό, αξιοποιούν τις εξελίξεις αλλά και την παράδοση για να πάρουν το καλύτερο από την πρώτη ύλη που φθάνει σε αυτά. Γιατί το τελικό προϊόν έχει την υπογραφή τους και ως γνωστόν... την υπογραφή μας προσέχουμε πού τη βάζουμε. Με άλλα λόγια, στις σκληρά ανταγωνιστικές συνθήκες της αγοράς ένα επώνυμο προϊόν κακής ποιότητας έχει ελάχιστες ελπίδες επιβίωσης αφού αν το αγοράσουμε και δεν μας ικανοποιήσει, την επομένη φορά, πολύ απλά, θα το αγνοήσουμε.

Ασφαλώς υπάρχουν διαφορετικές ποιοτικές διαβαθμίσεις στα τυποποιημένα κρασιά, που συνήθως συναρτώνται- αν και όχι πάντοτε - με την τιμή τους. Από την άλλη, υπάρχουν οι διαφορετικές γευστικές προτιμήσεις του καθενός μας, οι διαφορετικές περιστάσεις (άλλο ένα επίσημο δείπνο και άλλο το πασχαλινό γλέντι), ακόμη και οι διαφορετικοί προϋπολογισμοί του κάθε νοικοκυριού. Σε όλες τις περιπτώσεις, ωστόσο, είναι σίγουρο ότι θα βρούμε το κρασί που μας ταιριάζει.

Επιστροφή...



0 Σχόλια στο "Για να πίνουμε κρασί χωρίς πονοκέφαλο"

Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται!

Δημοσίευση σχολίου

Αρχείο



Free Hit Counter
Copyright ©2010 epikairotita24