Σε συναγερμό ο Έβρος

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένει ο νομός Έβρου, όπου περίπου εκατό σπίτια έχουν πλημμυρίσει στην περιοχή Λαβάρων Έβρου, ενώ από το φόβο των πλημμυρών έχουν εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους και τα χωριά Πόρος Φερών και Πραγγί Διδυμοτείχου. Όλες οι υπηρεσίες της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης, της νομαρχίας και των δήμων, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική, τον Στρατό και την Αστυνομία, βρίσκονται στους παραποτάμιους δήμους και στα σημεία που εντοπίζεται κίνδυνος να πλημμυρίσουν κατοικημένες περιοχές. Μέχρι στιγμής... οι εκτιμώμενες πλημμυρισμένες αγροτικές εκτάσεις από τον ΕΛΓΑ, υπολογίζονται σε 150.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα 65.000 στρέμματα είναι σπαρμένα με διάφορα αγροτικά προϊόντα. Το κόστος των ζημιών σύμφωνα με την νομαρχία Έβρου, αγγίζει τα επτά εκατομμύρια ευρώ. Η επόμενη μεγάλη δοκιμασία για το νομό Έβρου και τα αναχώματα της περιοχής θα ξεκινήσει από το βράδυ της Τετάρτης, με τις αναμενόμενες μεγάλες ποσότητες νερών από τον ποταμό Αρδα.

«Η επιφυλακή είναι στο ''κόκκινο'' καθώς από αύριο το βράδυ, ίσως και την Πέμπτη, αναμένουμε την έλευση πολύ μεγάλων όγκων νερού από τον Αρδα ποταμό, εξ αιτίας των χιονιών που λιώνουν στον ορεινό όγκο της Βουλγαρίας», δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος που βρίσκεται στην περιοχή και πρόσθεσε: «Τα νερά αυτά, που θα φθάσουν νωρίτερα στην περιοχή Βύσσας μας ανησυχούν, γιατί αν σπάσει το ανάχωμα στην θέση ''πράσινη πόρτα'', τότε θα κινδυνεύσει και το χωριό. Το συγκεκριμένο ανάχωμα θα επιχειρηθεί να ενισχυθεί στο μέτρο του δυνατού, διότι λόγω των συνθηκών που επικρατούν, υπάρχει πρόβλημα πρόσβασης».

Σημειώνεται ότι όλες οι στάθμες των ποταμών βρίσκονται στα όρια του συναγερμού. Ειδικότερα, στο Πύθιο στα 7,00μ., στα Κόμαρα 5,67μ., στο Ορμένιο 7,11μ., στους Κήπους 4,90 μ., στο Πέταλο 5,95μ., και στον Ερυθροπόταμο στα 6,52 μέτρα. Παράλληλα λόγω των πλημμυρών συνεχίζεται η διακοπή της σιδηροδρομικής σύνδεσης Αλεξανδρούπολης - Δικαίων.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά την αποκατάσταση των ζημιών, τόνισε πως «αυτό που δεσμευόμαστε, σε δεύτερο χρόνο, όταν το φαινόμενο ολοκληρώσει τον καταστροφικό του κύκλο είναι ότι, δεν θα υπάρχει καμία καθυστέρηση στην έκδοση των κοινών υπουργικών αποφάσεων που είναι απαραίτητες για να δρομολογηθούν οι διαδικασίες των αποζημιώσεων. Επίσης αυτό που τόνισα κατά κόρον προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις υπηρεσίες, είναι ότι οι θεομηνίες δεν είναι ευκαιρίες για ''πάρτι με χώματα''. Υπάρχουν επείγουσες και νόμιμες διαδικασίες τις οποίες θα ακολουθήσουμε για να αντιμετωπίσουμε τα θέματα της αποκατάστασης των αναχωμάτων. Δεν πρόκειται να υπάρξουν αναθέσεις έργων».

Σε ό,τι αφορά στις καλλιέργειες, θα γίνει η αποτίμηση της κατάστασης από τις αρμόδιες υπηρεσίες, κι όσες καλλιέργειες εντάσσονται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ, ενώ όσες δεν εντάσσονται, μέσω της διαδικασίας των ΠΣΕΑ. Για τις ζημιές σε υποδομές, σύμφωνα με τον κ. Ντόλιο, αναζητούνται πηγές χρηματοδότησης, που δεν είναι άλλες από το ΠΕΠ, το ΕΣΠΑ και τις δημόσιες επενδύσεις.

«Έχουμε συνεννοηθεί με την Γ.Γ. της Περιφέρειας κυρία Κόκλα, να ετοιμαστεί η Περιφέρεια με ταχύτατους ρυθμούς και να υποβάλει αίτημα, τεχνικά τεκμηριωμένο, στο ταμείο αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα υποστηριχθεί και από την κυβέρνηση. Ελπίζουμε ότι θα είναι μια καλή εξωτερική πηγή χρηματοδότησης».

Ταυτόχρονα, ο υφυπουργός ανακοίνωσε την υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης, σε δεύτερο χρόνο, με την οποία θα χαρακτηρίζονται κάποιες περιοχές ή και ολόκληρος ο Έβρος ως πλημμυρόπληκτος. Στόχος είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν σε αποθήκες, θερμοκήπια, σπίτια, επιχειρήσεις κλπ., να εξατομικευθούν από τις υπηρεσίες, προκειμένου οι αποζημιώσεις να είναι αντικειμενικές και δίκαιες. «Δεν θα επιτρέψουμε να παρατηρηθούν φαινόμενα άλλοι να υφίστανται ζημιές κι άλλοι να αποζημιώνονται», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντόλιος.




nooz.gr
Επιστροφή...



0 Σχόλια στο "Σε συναγερμό ο Έβρος"

Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται!

Δημοσίευση σχολίου

Αρχείο



Free Hit Counter
Copyright ©2010 epikairotita24