Ανάσα με σκληρούς όρους


Απο Τα Νέα
Τριπλή επιτήρηση, στην οποία πλέον καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επιβλήθηκε από την Ένωση στην Ελλάδα, ενώ άνοιξε ο δρόμος από τώρα για τη λήψη πρόσθετων μέτρων για την επίτευξη[...]


του στόχου της μείωσης του ελλείμματος κατά 4% το 2010.

Στη χθεσινή άτυπη σύνοδο κορυφής οι «27» επέλεξαν να εκδώσουν πολιτική δήλωση στήριξης της Ελλάδας. Ωστόσο δεν ξεκαθάρισαν με ποιον ακριβώς τρόπο θα τη συνδράμουν, εφόσον βρίσκεται προ του ορατού ενδεχομένου να μην μπορεί να δανειστεί στις αγορές. Η εξειδίκευση και οι λεπτομέρειες, αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τη συνεδρίαση του «γιουρογκρούπ» την ερχόμενη Δευτέρα, όπως είπε ο πρόεδρός του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αφού στο μεταξύ οι τεχνοκράτες θα δουλέψουν πυρετωδώς για να διαμορφώσουν τη φόρμουλα.

Πάντως, οι πολύωρες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, το σκληρό παζάρι μεταξύ των εταίρων, αλλά και η ανοιχτή παραδοχή από τον κ. Παπανδρέου ότι η Ελλάδα βρίσκεται υπό τριπλή επιτήρηση και ουσιαστικά έχει χάσει ένα κομμάτι από την εθνική κυριαρχία της εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο διαχειρίστηκε τα οικονομικά της, έκαναν φανερή τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.

Παρά τις πιεστικές ερωτήσεις που δέχθηκαν όλοι οι ηγέτες- περιλαμβανομένου του κ. Παπανδρέου- κανείς τους δεν θέλησε να αποκαλύψει το «μυστικό» της στήριξης για τις δανειακές ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίες υπολογίζονται σε 55 δισ. ευρώ για το 2010 και το αργότερο τον Απρίλιο θα χρειαστούν 11 δισ. ευρώ. Ωστόσο, παρά τις προθέσεις να καθυστερήσει η ανακοίνωση της φόρμουλας, κοινοτικές πηγές έλεγαν ότι αυτό πρέπει να επισπευσθεί, καθώς ήδη οι αγορές έδειξαν ότι δεν ικανοποιούνται από πολιτικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το δανειακό πρόβλημα της Ελλάδας θα λυθεί μέσω δανείων από χώρες της ευρωζώνης που προθυμοποιούνται να μετέχουν στο εγχείρημα, ή μέσω εγγυήσεων, ή- το πιθανότερο- μέσω της αγοράς ελληνικών ομολόγων σε χαμηλό επιτόκιο. Ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φέιμαν δήλωσε ότι «δεν ξέρουμε πώς θα οργανωθεί το εγχείρημα, αλλά αναμένω πως θα είναι μια συνεργασία μεταξύ χωρών της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Δεν μιλούμε για δωρεά ή επιδοτήσεις, συζητούμε για δάνεια με επιτόκιο που παρέχουμε για να βοηθήσουμε μια χώρα προκειμένου να αποφύγουμε αναστατώσεις στις αγορές και κρίσεις που κανείς δεν μπορεί να χειριστεί πλέον».

Παράλληλα γερμανικές πηγές μιλούσαν για δάνεια ή δέσμευση για αγορά ελληνικών ομολόγων, ενώ ο κ. Γιούνκερ έκανε λόγω για ένα «ταμείο», στο οποίο θα συνεισφέρουν οι χώρες της ευρωζώνης όσο νομίζουν η καθεμιά και το οποίο θα χρησιμεύσει για την παροχή δανείων ή αγορά ομολόγων της Ελλάδας.

Σε αντίθεση με τον κ. Γιούνκερ, οι πρωταγωνιστές του κοινού ανακοινωθέντος δεν θέλησαν να αποκαλύψουν τίποτε για το σχέδιο συνδρομής της Ελλάδας. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι «η Ελλάδα είναι χώρα μέλος της Ένωσης και δεν μπορούμε να την αφήσουμε να καταρρεύσει. Από την άλλη, υπάρχουν και κανόνες τους οποίους η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Βαν Ρόμπαϊ είπε ότι «ζητήσαμε από την Ελλάδα να εφαρμόσει με αυστηρότητα και αποφασιστικότητα τις αποφάσεις για τη μείωση των ελλειμμάτων». Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο τόνισε πως «η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο, ακόμη και να λάβει πρόσθετα μέτρα».

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είπε με έμφαση πως «τη συνεισφορά της Γαλλίας και της Γερμανίας δεν θα μας την υπαγορεύσουν οι αγορές- δεν θα σας πω σήμερα ποια θα είναι η στήριξη! Η Ελλάδα θα κάνει αυτό που πρέπει και τα θεσμικά όργανα θα την παρακολουθούν».

Στο μεταξύ, η πολιτική απόφαση των «27» για την Ελλάδα αφού σημείωνε πως η χώρα μας δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια, επεφύλασσε σκληρούς όρους:

●Κατ΄ αρχήν, η επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας και της εφαρμογής των μέτρων για τον περιορισμό του ελλείμματος δεν θα γίνεται πλέον από την Κομισιόν μόνο, αλλά στη διαδικασία θα μετέχουν και το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Επιστροφή...



0 Σχόλια στο "Ανάσα με σκληρούς όρους"

Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται!

Δημοσίευση σχολίου

Αρχείο



Free Hit Counter
Copyright ©2010 epikairotita24