Ανακούφιση από τις αγορές


Απο Τα Νέα

Ανάσα έδωσαν χθες στην ελληνική οικονομία οι ξένες αγορές προσφέροντας στο Δημόσιο πενταπλάσιο ποσό δανεικών- αλλά με ακριβό επιτόκιο- από εκείνο που ζητούσε με την έκδοση πενταετών ομολόγων.Σε κλίμα έντονης δυσπιστίας, πιέσεων με κερδοσκοπικές αποχρώσεις στην αγορά ομολόγων [...]

και μπαράζ δημοσιευμάτων να φέρουν τη χώρα να αναζητά διεθνή βοήθεια, το Ελληνικό Δημόσιο ζήτησε από τις αγορές δανεικά ύψους 5 δισ. ευρώ μέσω κοινοπρακτικής έκδοσης πενταετών ομολόγων. Συγκέντρωσε προσφορές ύψους 25 δισ. ή περίπου το μισό των ετήσιων δανειακών αναγκών του (54 δισ.) και τελικά θα αντλήσει σήμερα ποσό 8 δισ., καλύπτοντας το ένα τρίτο της λήξης παλαιών ομολόγων που πρέπει να πληρωθούν έως τον Ιούνιο. Το επιτόκιο όμως σκαρφάλωσε στο 6,2%με καπέλο 3,5%- σε σχέση με το μέσο επιτόκιο πενταετών ομολόγων στην ευρωζώνη, επιβαρύνοντας σημαντικά τους τόκους που θα κληθεί να καταβάλει η χώρα για την επόμενη πενταετία.

«Το κόστος είναι υψηλό» παραδέχονται υψηλόβαθμα στελέχη του οικονομικού επιτελείου που σημειώνουν πως στη δεδομένη συγκυρία μεγαλύτερη σημασία έχει το γεγονός της αθρόας προσέλκυσης κεφαλαίων προς δανεισμό και σε δεύτερη μοίρα έρχεται ο παράγοντας κόστος. «Αποδείξαμε ότι δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα πρόσβασης στις αγορές», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών Γ. Ζανιάς, αναγνωρίζοντας πως το πλέον κρίσιμο μέτωπο τώρα αφορά στην κατά γράμμα υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Σε πρώτη φάση, πάντως, η επιτυχία της έκδοσης στάθηκε ικανή για τη βραχυπρόθεσμη τουλάχιστον μεταστροφή του κλίματος. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο ύστερα από ανηλεές σφυροκόπημα τις τελευταίες ημέρες έκλεισε με κέρδη 2,81% στις 2.090,94 μονάδες, ενώ τα spread (η διαφορά επιτοκίων ανάμεσα σε ελληνικούς και γερμανικούς τίτλους) στα πενταετή ομόλογα, που πέταξαν έως και στο 4,07% την περασμένη Παρασκευή υποχώρησαν στο 2,68% αλλά παρέμειναν στην περιοχή του 3% για τα δεκαετή ομόλογα, τα οποία αναμένεται να δοκιμαστούν σε νέα κοινοπρακτική έκδοση εντός του Φεβρουαρίου.


Επιστροφή...



0 Σχόλια στο "Ανακούφιση από τις αγορές"

Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται!

Δημοσίευση σχολίου

Αρχείο



Free Hit Counter
Copyright ©2010 epikairotita24