Ελάχιστο όριο εισοδήματος


Απο Ελευθεροτυπία

ΚΕΡΔΗ με το ζόρι για ένα εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στο φορολογικό νομοσχέδιο του Μαρτίου θα συμπεριληφθεί διάταξη η οποία θα... απαγορεύει στους ελεύθερους επαγγελματίες να εμφανίζουν στις δηλώσεις τους κέρδη χαμηλότερα από ένα επίπεδο.
Το ελάχιστο αυτό όριο θα διαμορφώνεται με βάση τις πραγματικές προσωπικές και οικογενειακές δαπάνες που πραγματοποιεί ο επαγγελματίας. Δηλαδή, θα διαμορφώνεται με βάση το κόστος χρήσης του αυτοκινήτου που κατέχει, της επιφάνειας[...]


του σπιτιού του, αλλά και των υπόλοιπων ακινήτων που χρησιμοποιεί. Επίσης, θα επηρεάζεται από τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, τις αγορές καταναλωτικών αγαθών μέσω πιστωτικών καρτών και οποιαδήποτε άλλη δαπάνη θα εκτιμηθεί από τις φορολογικές αρχές ότι μπορεί να εντοπιστεί και να διασταυρωθεί.

Η απόφαση για επιβολή κατώτατου ορίου στα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θεωρείται δεδομένη. Το... σύνθημα έδωσε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δίνοντας στη δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία από την επεξεργασία των περυσινών φορολογικών δηλώσεων. Σύμφωνα με αυτά, το 73% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνουν εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο όριο.

Η κυβερνητική πρόθεση είναι σαφής: να αυξηθεί το δηλωθέν εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών. Η λύση της επαναφοράς των αντικειμενικών κριτηρίων, με την μορφή που ίσχυαν την προηγούμενη δεκαετία (υπολογιζόταν ένα αντικειμενικό εισόδημα, με μοναδικό κριτήριο την επιφάνεια της επαγγελματικής έδρας του επαγγελματία, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη αν υπάρχει δουλειά ή όχι), φαίνεται να απορρίπτεται, καθώς έχει κριθεί ότι τα αντικειμενικά κριτήρια οδηγούν σε πολλές αδικίες. Ετσι, προωθείται η λύση του κατώτερου ορίου με βάση τις δαπάνες. Ουσιαστικά, πρόκειται για ενισχυμένα τεκμήρια διαβίωσης, τα οποία όμως δεν θα αγγίζουν μισθωτούς και συνταξιούχους.

Για την κατοχή Ι.Χ. το τεκμήριο θα υπολογίζεται με βάση τον κυβισμό του αυτοκινήτου. Για παράδειγμα, η κατοχή ενός αυτοκινήτου 1.400 κυβικών θα προσθέτει στο φορολογικό όριο του ελεύθερου επαγγελματία 2.000 ευρώ (τα νούμερα είναι ενδεικτικά), ενώ η κατοχή ενός αυτοκινήτου 2.500 ευρώ, θα προσθέτει 4.000 ή 5.000 ευρώ. Προτείνεται να μην υπάρχει απαλλαγή ούτε καν του πρώτου αυτοκινήτου, καθώς εκτιμάται ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ειλικρινής ελεύθερος επαγγελματίας, ο οποίος να εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης αυτοκινήτου, το οποίο όμως δεν είναι σε θέση να συντηρεί.

Το αντίστοιχο όριο για την χρήση ακινήτου (ιδιόκτητης ή ενοικιαζόμενης πρώτης κατοικίας και εξοχικού κ.λπ.) θα υπολογίζεται με ένα ελάχιστο ποσό (π.χ. 3-5 ευρώ) για κάθε τετραγωνικό και ανά μήνα χρήσης. Ετσι, για ένα σπίτι 200 τ.μ., ο ελεύθερος επαγγελματίας, θα προσθέτει άλλες 12.000 ευρώ. Αντίστοιχα, θα προστίθενται και οι υπόλοιπες δαπάνες. Θα μελετηθεί η ένταξη των καταναλωτικών αγορών μέσω των πιστωτικών καρτών, της δαπάνης για τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων και όποια άλλη δαπάνη μπορεί να διασταυρωθεί.

Δεν είσαι ό,τι δηλώσεις...

Το άθροισμα όλων των δαπανών που προαναφέρθηκαν, θα αποτελεί και το κατώτερο όριο του ελεύθερου επαγγελματία. Αυτό θα συγκρίνεται με βάση το δηλωθέν του εισόδημα. Αν είναι μικρότερο, τότε ο επαγγελματίας θα φορολογείται -με βάση την κλίμακα- για το δηλωθέν του εισόδημα. Στην περίπτωση όμως που θα είναι μεγαλύτερο από το δηλωθέν εισόδημα, τότε ο ελεύθερος επαγγελματίας, θα πληρώνει φόρο με βάση κατώτερο όριο.

Εκτός από την θέσπιση «κατώτερου επιτρεπτού κέρδους» ο επαγγελματίας θα έχει να αντιμετωπίσει τρία μέτρα:

* Την δημοσιοποίηση των εισοδημάτων του μέσω του Διαδικτύου, σε περίπτωση που αυτά κρίνονται εξαιρετικά χαμηλά (σε σχέση με τον κλάδο) ή εξαιρετικά υψηλά. Την ενεργοποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας (άρθρο 85 του νόμου 2238/94) περιέγραψε η «Οικονομία» την προηγούμενη εβδομάδα.

* Την ισχυροποίηση του «πόθεν έσχες» και την καταγραφή όλων των περιουσιακών του στοιχείων. Το μέτρο προβλέπει απογραφή ακινήτων και καταθέσεων, και στη συνέχεια υποχρέωση δικαιολόγησης του τρόπου απόκτησης των νέων περιουσιακών στοιχείων.

* Την επανεξέταση της λίστας των δαπανών που αναγνωρίζονται ως «επαγγελματικές» και ως εκ τούτου μπορούν να μειώνουν τα φορολογητέα κέρδη. Η κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει ότι θα επανεξετάσει τις φορολογικές δαπάνες οι οποίες κρίνονται χαριστικές.


Επιστροφή...0 Σχόλια στο "Ελάχιστο όριο εισοδήματος"

Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται!

Δημοσίευση σχολίου

ΑρχείοFree Hit Counter
Copyright ©2010 epikairotita24