Ζυγίζουν μείωση αφορολογήτου με αποδείξεις


Απο Ελευθεροτυπία

Μείωση του αφορολόγητου ορίου ακόμα και κατά 50% και κάλυψη του υπολοίπου με αποδείξεις έπεσε στο τραπέζι του διαλόγου από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας για τη φορολογία εισοδήματος των φυσικών προσώπων.
Οι εκπρόσωποι των φορέων, που συναντήθηκαν χθες για πρώτη φορά, συμφώνησαν στη φορολόγηση όλων των εισοδημάτων[...]


με βάση την κλίμακα, εφόσον ισχύσει για όλους, αλλά ξεκίνησαν τον διάλογο από τις εξαιρέσεις, όπως το επίδομα επικινδυνότητας, το πτητικό των πιλότων, τα εισοδήματα των εκπαιδευτικών στο εξωτερικό κ.ά. Δεν απουσίασαν και οι περιπτώσεις κλάδων που μίλησαν ακόμα και για κινητοποιήσεις στην περίπτωση που αλλάξει ο τρόπος φορολόγησης των επιδομάτων.

Στη χθεσινή πρώτη συνάντηση (σ.σ. συνολικά θα είναι 5 με 6) της Ομάδας Εργασίας για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων τέθηκαν «10» ζητήματα:

1 Να μειωθεί στο μισό, κάπου μεταξύ 6.000 και 8.000 ευρώ, το ισχύον αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ και το υπόλοιπο να συμπληρωθεί από αποδείξεις. Η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι και την οποία φαίνεται να υποστηρίζουν κορυφαία στελέχη του υπουργείου συνοδεύεται και από τη διεύρυνση των κατηγοριών αποδείξεων. Δηλαδή, να εκπίπτουν και από άλλες ομάδες ύποπτες για φοροδιαφυγή, όπως συνεργεία αυτοκινήτων, ξενοδοχεία, υποδήματα, ρούχα κ.λπ. Δεν φαίνεται να συζητούν την ένταξη σε αυτές των αποδείξεων από σουπερμάρκετ και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο των λογαριασμών.

Δεν είναι τυχαία η χθεσινή συνέντευξη στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ του γενικού γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων Δημήτρη Γεωργακόπουλου ότι «θα συμπεριληφθούν οι περισσότερες αποδείξεις και στο αφορολόγητο. Μπορεί να υπάρξει ένα μικρό αφορολόγητο και το περισσότερο να είναι με αποδείξεις».

Πλήγμα στους χαμηλόμισθους

Το μέτρο, πάντως, αναμένεται να πλήξει τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς οι συγκεκριμένες ομάδες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μαζεύουν αποδείξεις ελλείψει χρημάτων, όπως επισημάνθηκε από ορισμένους κοινωνικούς εταίρους.

2 Στο τραπέζι έπεσε και πρόταση κατάργησης του αφορολογήτου με αναγνώριση του συνόλου των αποδείξεων. Κάτι, όμως, που θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο, καθώς δεν υπάρχει το αναγκαίο υπόβαθρο στήριξης, κυρίως ηλεκτρονικής, ενός τέτοιου συστήματος.

3 Θεμιτή και αποδεκτή η κατάργηση των αυτοτελώς φορολογούμενων εισοδημάτων (επιδόματα εφοριακών, μηχανικών Δημοσίου, αθλητών, γιατρών κ.ά.), εφόσον όλα πάνε στη φορολογική κλίμακα. Η πλειονότητα των εταίρων τάχθηκε υπέρ του μέτρου, χαρακτηρίζοντάς το προκλητικό για την κοινωνία.

Αποψη που φαίνεται να βρίσκει κάθετα αντίθετους τους τελωνειακούς καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΟΤΥΕ Αργύρης Σακελλαρόπουλος υποστήριξε ότι τα ΔΕΤΕ (Δικαιώματα Ειδικών Τελωνειακών Εργασιών) τα κέρδισαν δικαστικά εν αντιθέσει με άλλους που τα πήραν χαριστικά και άφησε να εννοηθεί πως δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο των κινητοποιήσεων.

Γκρίνια υπήρξε και από τους μηχανικούς του ΤΕΕ, οι οποίοι εμφανίστηκαν συγκαταβατικοί στο τέλος της συζήτησης.

4 Δίχασε τους εταίρους η φορολόγηση των εκτός έδρας αποζημιώσεων, δηλαδή αν πρέπει να πάνε ή όχι στην κλίμακα.

5 Εντονος προβληματισμός για το αν πρέπει να διατηρηθεί ο ειδικός τρόπος φορολόγησης των (διπλών) αποδοχών που λαμβάνουν δημόσιοι υπάλληλοι, δάσκαλοι και καθηγητές του εξωτερικού. Κι ενώ κάποιοι επισήμαναν πως πρέπει να συζητηθεί για το εκπαιδευτικό προσωπικό, εν τούτοις οι περισσότεροι ζητούν να πάνε στην κλίμακα τα εισοδήματα των υπαλλήλων που εργάζονται στις Βρυξέλλες, καθώς λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στο βιογραφικό τους και δεν είναι τυχαίο ότι «βάζουν μέσο για να πάνε εκεί», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

6 Υπό εξέταση είναι αν θα πάει στην κλίμακα και επιδόματα όπως το επικινδυνότητας ή το πτητικό των πιλοτών.

7 Να διατηρηθούν ως έχουν τα αφορολόγητα για πολύτεκνους, ανάπηρους και ειδικές ομάδες του πληθυσμού, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και το ενδεχόμενο ενίσχυσής τους.

Διχάστηκαν για πόθεν έσχες

8 Διχάστηκαν οι φορείς και για το πόθεν έσχες. Υποστηρίχθηκε να πάνε στη δήλωση όλα τα περιουσιακά στοιχεία, από ακίνητα μέχρι αμοιβαία κεφάλαια και καταθέσεις, καθώς και να δημιουργηθεί ένα περιουσιολόγιο, δηλαδή το τι ακριβώς έχει κάθε φορολογούμενος. Κι ενώ ορισμένοι τάχθηκαν υπέρ της φορολογικής αμνηστίας, κάποιοι άλλοι ζήτησαν την αναδρομική τιμωρία τους. Εν τούτοις ο κ. Γεωργακόπουλος δήλωνε χθες πως «πόθεν έσχες στις καταθέσεις δεν ειπώθηκε ποτέ».

9 Υπέρ της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων εισοδήματος και μάλιστα από το 2010 τάχθηκε σχεδόν το σύνολο των κοινωνικών εταίρων, αν και ορισμένοι εξέφρασαν αμφιβολίες για το αν το Taxis έχει τη δυνατότητα να δεχτεί τέτοιον όγκο δηλώσεων τη στιγμή που δεν δέχεται ούτε τις δηλώσεις Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.

10 Το ζήτημα των ηλεκτρονικών αποδείξεων αφέθηκε να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Ομάδας λόγω της ιδιομορφίας του και του γεγονότος ότι είναι άμεσα συνυφασμένο και με την πάταξη της φοροδιαφυγής.


Επιστροφή...



0 Σχόλια στο "Ζυγίζουν μείωση αφορολογήτου με αποδείξεις"

Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται!

Δημοσίευση σχολίου

Αρχείο



Free Hit Counter
Copyright ©2010 epikairotita24