Την κατάργηση της χρήσης χημικών προανήγγειλε ο Μ.Χρυσοχοΐδης

Στην κατάργηση της χρήσης χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις προσανατολίζεται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Τα χημικά, όπως είπε, βλάπτουν τη δημόσια υγεία και παράλληλα καταστρέφουν το περιβάλλον. Έτσι, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. προσανατολίζεται σε συνταγές αντιμετώπισης επεισοδίων που ακολουθούνται κυρίως στο εξωτερικό, για παράδειγμα με τις αντλίες νερού. Πάντως... για πρώτη φορά παραδέχεται δημοσίως ο αρμόδιος υπουργός αυτό που έχει επανειλημμένως υποστηριχθεί από επιστήμονες, ότι δηλαδή οι χειροβομβίδες κρότου - λάμψης (Νο 514) και όλοι οι άλλοι τύποι δακρυγόνων που χρησιμοποιούνται από τις Αρχές περιέχουν μεταξύ άλλων χημικών και την εξαιρετικά δραστική ουσία CS (0-χλωροβενυλιδενεμαλονιτρίλιο).

Η έκθεση σε δακρυγόνα ενοχοποιείται για πεπτικές διαταραχές, πονοκεφάλους, αλλεργικές αντιδράσεις, αύξηση της πίεσης και δερματικά εγκαύματα. Το CS ειδικά είναι καρκινογόνο και μπορεί να προκαλέσει έλκη στα δέρμα και στο ρινικό διάφραγμα, ακόμη και νεφρικές βλάβες, ενώ θεωρείται επικίνδυνο ακόμη και σε μικρές συγκεντρώσεις.

Η Αστυνομία εξετάζει την αντικατάσταση αυτής της μεθόδου αναχαίτισης των διαδηλωτών που προκαλούν επεισόδια με ειδικές «αύρες», τεθωρακισμένα οχήματα, το προσωπικό των οποίων θα εκτοξεύει με ειδικά κανονάκια νερό, πιθανώς επιχρωματισμένο, σε μεγάλες ποσότητες, ώστε αφενός να διαλύει τους ταραξίες και αφετέρου να τους «επισημαίνει», όπως γίνεται στο paintball, προκειμένου να διευκολύνεται η σύλληψή τους.

Η Αστυνομία διαθέτει ήδη ένα τέτοιο όχημα. Προβλήματα πάντως αναμένεται να υπάρξουν και με τη ρίψη νερού, αφού η στόχευση ενός ανθρώπου με αντλία ισοδυναμεί σε κάποιες περιπτώσεις με πυροβολισμό με πλαστικές σφαίρες.

Ο υπουργός εξήγγειλε παράλληλα ότι από τις 2 Ιανουαρίου 2010 όλοι οι αστυνομικοί (και οι άνδρες των ΜΑΤ) θα φέρουν στη στολή τους τα πλήρη διακριτικά τους (δηλαδή, εκτός από το σήμα της ΕΛ.ΑΣ. και την ένδειξη της υπηρεσίας τους, θα φέρουν και τον αριθμό μητρώου τους, πιθανώς και το ονοματεπώνυμό τους) ώστε να είναι γνωστή η ταυτότητά τους.www.in.gr
Επιστροφή...0 Σχόλια στο "Την κατάργηση της χρήσης χημικών προανήγγειλε ο Μ.Χρυσοχοΐδης"

Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται!

Δημοσίευση σχολίου

ΑρχείοFree Hit Counter
Copyright ©2010 epikairotita24