Θέλεις έκπτωση φόρου; Απόδειξη


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Αποδείξεις για κάθε δαπάνη τους θα πρέπει να συλλέγουν οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2010, προκειμένου να μειώσουν τον φόρο που τους αναλογεί. «Ξεκινήστε να μαζεύετε αποδείξεις, όσες περισσότερες μπορείτε», έλεγε χθες κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, που φιλοδοξεί με ισχυρά φοροκίνητρα να...



δημιουργήσει ένα ρεύμα συλλογής αποδείξεων από τους πολίτες, ώστε να παταχθεί η φοροδιαφυγή και να αρχίσουν να γεμίζουν τα άδεια ταμεία του Δημοσίου. Τις αποδείξεις που θα συγκεντρώνουν κάθε χρόνο οι φορολογούμενοι θα τις υποβάλλουν στη συνέχεια ηλεκτρονικά στην Εφορία μέσω μιας απλής φόρμας, στην οποία θα καταγράφεται το ποσό της δαπάνης και ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του καταστήματος πώλησης του προϊόντος ή του επαγγελματία που παρείχε υπηρεσίες.
«Δεν είναι στους στόχους μας να βάλουμε τους πολίτες να κουβαλούν στην Εφορία ένα μάτσο αποδείξεις», λέει στα «ΝΕΑ» αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που προσθέτει πως, με την ηλεκτρονική υποβολή των στοιχείων των αποδείξεων, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αποκτήσει και νέα πολύτιμα στοιχεία για διασταυρώσεις.
Τρία σενάρια για τις αποδείξεις
Στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχουν υποβληθεί αρκετές προτάσεις σχετικά με την αύξηση των κινήτρων συλλογής αποδείξεων. Τρεις προτάσεις κερδίζουν έδαφος και για τις τελικές αποφάσεις θα μετρήσουν τόσο το δημοσιονομικό αποτέλεσμα όσο και οι προτάσεις των πολιτών που θα αρχίσουν να υποβάλλονται από σήμερα, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, στην ιστοσελίδα www. opengov.gr.
1Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, το αφορολόγητο όριο συνδέεται με το ύψος των αποδείξεων. Το ποσοστό σύνδεσης ωστόσο θα εξαρτάται από το ύψος του εισοδήματος του φορολογουμένου. Το αφορολόγητο παραμένει στα 12.000 ευρώ και γίνεται ενιαίο για όλους τους φορολογουμένους, αλλά για να το «κερδίσουν» οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, θα πρέπει να υποβάλουν στην Εφορία αποδείξεις ύψους 5.000-
6.000 ευρώ, όταν για τους ελεύθερους επαγγελματίες το ύψος των απαιτούμενων αποδείξεων προτείνεται να είναι στο ύψος του σημερινού αφορολόγητου, των 10.500 ευρώ. Ειδική μέριμνα θα ληφθεί για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, για τους οποίους το ύψος των αποδείξεων που θα προσκομίζουν στην Εφορία προτείνεται να είναι χαμηλό, στην περιοχή των 1.000 ευρώ για να κερδίσουν το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.
2Βάσει του δεύτερου σεναρίου, από το εισόδημα του φορολογουμένου θα εκπίπτει το ποσόν του ΦΠΑ που αντιστοιχεί σε κάθε απόδειξη που προσκομίζει ο φορολογούμενος. Έτσι, για κάθε 100 ευρώ δαπάνης θα αφαιρούνται από το εισόδημα του φορολογουμένου τα 19 ευρώ που αντιστοιχούν στον ΦΠΑ.
3Σύμφωνα με το τρίτο σενάριο, το φοροκίνητρο διευρύνεται περαιτέρω, καθώς από το εισόδημα θα εκπίπτουν σε ποσοστό 100% οι δαπάνες μέσω αποδείξεων. Στην περίπτωση αυτή, οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι όσοι πραγματικά έχουν εισόδημα χαμηλότερο του αφορολόγητου, αφού είτε υποβάλλουν αποδείξεις στην Εφορία είτε όχι δεν πρόκειται να κερδίσουν τίποτα. Το εισόδημά τους ήταν αφορολόγητο και παραμένει, επομένως δεν έχουν κίνητρο να ζητήσουν απόδειξη.
Τις παραμέτρους αυτές σταθμίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ενώ εντός των ημερών αναμένεται και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου να απευθύνει προσκλητήριο συλλογής αποδείξεων από τους πολίτες.
«Στόχος μας είναι να βάλουμε στο σύστημα όλες τις αποδείξεις», λέει στα «ΝΕΑ» κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, που παραπέμπει στις αρχές του επομένου έτους για τις τελικές αποφάσεις.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να ολοκληρώσει τον διάλογο για την αναμόρφωση του φορολογικού εντός του Φεβρουαρίου, ώστε τον Μάρτιο να κατατεθεί το φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Σήμερα αρχίζει η δημόσια διαβούλευση στο Διαδίκτυο, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα συγκροτούνται οι επιτροπές διαλόγου, όπου οι φορείς θα υποβάλουν τις προτάσεις τους για να «ζυμωθούν» με τις αντίστοιχες της κυβέρνησης.

Επιστροφή...



0 Σχόλια στο "Θέλεις έκπτωση φόρου; Απόδειξη"

Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται!

Δημοσίευση σχολίου

Αρχείο



Free Hit Counter
Copyright ©2010 epikairotita24