Παιχνίδι κερδοσκοπίας σε ομόλογα, Χρηματιστήριο


Απο Τα Νέα
Άγρια κερδοσκοπική επίθεση δέχθηκε χθες η ελληνική οικονομία από ξένα επενδυτικά κεφάλαια που εκμεταλλεύτηκαν το όργιο φημών που καλλιεργείται από τον διεθνή Τύπο και μερίδα ευρωπαϊκών τραπεζών για ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας με αφορμή το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα και χρέος της.

Ξένα επενδυτικά κεφάλαια προχώρησαν χθες σε μαζικό ξεπούλημα μετοχών στο Χρηματιστήριο βυθίζοντας τον Γενικό Δείκτη κατά 6,21%. Μέσα σε λίγες μόνο ώρες [...]


«έκαναν φτερά» από το Ελληνικό Χρηματιστήριο περισσότερα από 5 δισ. ευρώ, καθώς η αγορά σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση από την αρχή του έτους και την τρίτη μεγαλύτερη από το 1999!

Την ίδια ώρα, άγριο παιχνίδι έγινε στην αγορά ομολόγων από διεθνείς τράπεζες και άλλους δανειστές της χώρας, με αποτέλεσμα τα επιτόκια δανεισμού τού Ελληνικού Δημοσίου- και συγκεκριμένα η διαφορά των δεκαετών ελληνικών ομολόγων από τα αντίστοιχα γερμανικά- να σημειώσουν άλμα φθάνοντας το 2,05%, από 1,84% προχθές.

Η άνοδος στο κόστος δανεισμού αποτελεί νάρκη στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση των δημόσιων οικονομικών. Το νέο άλμα των επιτοκίων των ομολόγων (spread) κατά 0,21% μέσα σε μόλις μία ημέρα ισοδυναμεί με ετήσια επιβάρυνση 184 εκατ. ευρώ στο κόστος δανεισμού. Υπολογίζεται ότι αύξηση του κόστους δανεισμού κατά 1% συνεπάγεται ετήσιες επιβαρύνσεις 900 εκατ. ευρώ. Και καθώς λόγω των κερδοσκοπικών φημών τα επιτόκια των ομολόγων του Δημοσίου έχουν αυξηθεί κατά 0,63% σε διάστημα δύο μόλις εβδομάδων, το συνολικό ετήσιο κόστος μέχρι τώρα ανέρχεται σε πάνω από 550 εκατ. ευρώ.

Το κλίμα κινδυνολογίας για την ελληνική οικονομία κορυφώθηκε προχθές με έκθεση της Deutsche Βank και δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο που, με αφορμή τις αλλεπάλληλες δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζ. Κ. Τρισέ για την ανάγκη λήψης δραστικών μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, έκαναν λόγο ακόμα και για πιθανή προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ενδεικτικό, ωστόσο, του «παιχνιδιού» των διεθνών αγορών είναι ότι με δύο νέες εκθέσεις που δημοσιοποιήθηκαν χθες, τόσο η Citigroup όσο και η ΜerriΙl Lynch χαρακτηρίζουν απίθανο το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας εκθέτοντας έτσι την Deutsche Βank. Ακόμα και οι συντάκτες της έκθεσης της Deutche Βank έσπευσαν χθες με διευκρινιστικές δηλώσεις τους στην ιστοσελίδα της Ντόιτσε Βέλε να τονίσουν πως το σενάριο είναι υποθετικό. Την ίδια ώρα, έμμεση στήριξη στην κυβέρνηση προσέφεραν και οι Βρυξέλλες. Η εκπρόσωπος του κοινοτικού επιτρόπου Χ. Αλμούνια Αμέλια Τόρες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωνε με νόημα πως «ευθύνη της Επιτροπής είναι να μην καλλιεργεί εικασίες». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η Επιτροπή «περιμένει την υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2010, ο οποίος θα πρέπει να έχει στόχο την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας στην οδό της δημοσιονομικής εξυγίανσης με πειστικό τρόπο», ζητώντας έτσι πρόσθετα μέτρα.

Απίθανη η χρεοκοπία, λένε Citigroup και Μerryll Lynch
«Παρά το υψηλό μακροοικονομικό ρίσκο, δυσκολευόμαστε να δούμε πώς η Ελλάδα θα μπορούσε να πτωχεύσει στο πλαίσιο της ΟΝΕ», επισημαίνει σε έκθεσή της η Citigroup και εξηγεί πως για να περιέλθει η Ελλάδα σε αδυναμία δανεισμού, απαιτούνται όχι μία αλλά ντόμινο υποβαθμίσεων πιστοληπτικής ικανότητας.

Όπως εξηγούν οι συντάκτες της έκθεσης με τίτλο «Προσοχή: Δεν είναι όλες οι ανησυχίες δικαιολογημένες», για να φθάσουν οι ελληνικές τράπεζες να μην μπορούν να χρησιμοποιούν ως ενέχυρο δανεισμού από την ΕΚΤ ελληνικά ομόλογα, θα πρέπει να υποβαθμιστεί η χώρα κατά 4 έως 6 βαθμίδες από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Σήμερα, η βαθμολογία της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας βρίσκεται στο Α- από τους οίκους Fitch και Standard & Ρoor΄s και στο Α1 από τη Μoody΄s.

Η ΕΚΤ από τον περασμένο Μάιο μείωσε την απαίτηση «ποιότητας» για ομόλογα που λαμβάνει ως εγγυήσεις από τις τράπεζες, από το Α στο ΒΒΒ-. Για να φθάσει η αξιολόγηση στο ΒΒΒ- απαιτείται υποβάθμιση κατά 4 μονάδες από την S&Ρ και τη Fitch και κατά 6 βαθμίδες από τη Μoody΄s, σημειώνει η Citigroup και καταλήγει: «Τέτοια ακραία και κατά την άποψή μας απίθανα, ενδεχόμενα θα δημιουργούσαν θέμα όσον αφορά την ικανότητα της Ελλάδας, και όχι μόνο των τραπεζών, να δανείζεται».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Μerryll Lynch εκτιμά ότι τα ρίσκα είναι υπερεκτιμημένα- αν και σημειώνει πως η μακροοικονομική εικόνα της Ελλάδας δεν είναι καθόλου ευοίωνη- και χαρακτηρίζει εξαιρετικά απίθανο το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας.

Επιστροφή...



0 Σχόλια στο "Παιχνίδι κερδοσκοπίας σε ομόλογα, Χρηματιστήριο"

Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται!

Δημοσίευση σχολίου

Αρχείο



Free Hit Counter
Copyright ©2010 epikairotita24